31 oktober 2006
Flytta inte ut verk och myndigheter
Det finns inget självändamål med att flytta ut verk och myndigheter till runt om i landet, och det kan bara bidra till en mera ineffektiv förbrukning av skattebetalarnas pengar eftersom verken och myndigheterna måste bygga upp en transportinfrastruktur för att ta sig hit till Stockholm.
Det betyder flera resor, fler hotellövernattningar, mera milersättningar – det blir med andra ord mycket dyrare att driva ett utlokaliserat verk än om det fick vara kvar i Stockholm.
29 oktober 2006
Anders Borgs socialdemokratiska skattepolitik
I en intervju i DN så säger finansminister Anders Borg (m) att han “inte har något emot att värnskatten slopas, men endast om finansieringen görs från höginkomsttagarna själva”.
Ett sådant uttalande tyder på att han ser Sveriges skattesystem som fördelningspolitiskt perfekt, och att varje förändring som gynnar en viss grupp (särskilt om det råkar vara höginkomsttagare) måste kompenseras för att återställa balansen.
På detta sätt brukade socialdemokratiska finansministrar uttala sig, och det är ganska naturligt att de såg det skattesystem som de själva utformat som perfekt.
26 oktober 2006
Ask om fildelningslagen
Nu har justitieminister Beatrice Ask kommenterat lagen om nedladdning av upphovsrättskyddat material offentligt. Enligt tt har hon inga planer på att avkriminalisera lagen, utan tycker att
“Grundprincipen som gäller i nuvarande lagstiftning, att man inte bara går in och snor grejer för andra utan att betala för sig, den principen tycker jag är riktig”
Ask sällar sig därmed till den kategori som jämför fildelning med stöld. Ett resonemang som i grund och botten inte fungerar, då fildelning bara innebär kopiering.
23 oktober 2006
200 nya kärnkraftsreaktorer bör byggas i EU
av Mikael Ståldal och Jörgen Modin
EU har tyvärr satt sig i ett säkerhetspolitisk dåligt läge gentemot framförallt Ryssland. Orsaken heter energi: EU har idag ett stort beroende av rysk energi och det kommer att bli större. Denna utveckling måste brytas.
Till EU:s toppmöte i finska Lahtis var Rysslands president Vladmimir Putin inbjuden i syfte att diskutera energi. Se artikel i DN.
Problemet Sverige är idag, genom elnätet, hoplänkat med övriga Europa.
19 oktober 2006
Rätt och fel om a-kassan
Det är bra att regeringen nu stramar åt a-kassan genom att trappa ner och tidsbegränsa ersättningen. Det främsta syftet med arbetslöshetsförsäkringen är att man ska slippa att snabbt och drastiskt sänka sin levandsstandard under en kortare period av arbetslöshet. Det vore t.ex. synd ifall folk tvingas sälja sin bostad p.g.a. ett halvårs arbetslöshet. Och ifall man inte hittar något nytt jobb så kan man under ordnade former anpassa sig till en lägre ekonomisk standard.
18 oktober 2006
Skydda djuren från djurskyddsmyndigheten.
När jag skrev om budgeten så erkände jag att jag inte visste om det var bra eller inte att lägga ner djurskyddsmyndigheten. Nu har jag fått reda på mer i frågan, och det visar sig att myndigheten är hett hatad av såväl länsveterinärer som bönder. Så man anar Centerpartiets hand i den här frågan. Vad har då Djurskyddsmyndigheten sysslat med under dom här två-tre åren dom har funnits? Tja, låt oss ta ett exempel.
17 oktober 2006
Budgeten en löftesrik gäspning
Regeringen presenterade igår sin budget. En budget nästan kliniskt ren från överraskningar, och även om det är tråkigt, så är det nog bra. Budgeten är egentligen bara en expansion och en detaljering av regeringsförklaringen, som i sin tur nästan är exakt valprogrammet rakt av. Och det är unikt i svensk politik. För första gången i mitt meddellånga liv har folket röstat på en politik och fått just det som lovades. Visst hade jag hoppats på mer liberalism i budgeten, och det har jag inte fått.
16 oktober 2006
Protest mot Kinas avrättande av flyktingar
Bloggregeringen protesterar mot Kinas avrättande av tibetaner som försöker ta sig ur Kina, och uppmanar den svenska regeringen att lämna in en formell protest till Kina.
Här finns videobevis på vad som pågår vid Kinas gräns, hittad via Blogge Bloggelitos regeringsblogg.
Danska politiken hade en artikel för några dagar sedan som noterades av mig och Björn.
16 oktober 2006
Den nya regeringen: Moderaterna förvånar
När Reinfeldt presenterade sin regering så kändes det instinktivt som om detta var inte bara ett skifte i politik, utan också i generation, och attityd. Och kollar man på moderaternas statsråd så ser man att majoriteten är 60-talister precis som Reinfeldt själv. På samma sätt var dom flesta av Göra Perssons statsråd i hans ålder. Det blir naturligt så, man lär känna folk i sin egen ålder redan i ungdomsförbundet, och dom vännerna hänger sedan med genom den politiska karriären.
15 oktober 2006
"Bäddat för strid om invandring
Mauricio Rojas beklagar sig i gårdagens Dagens Nyheter, på debattsidan, att alliansen har försuttit ett gyllene tillfälle för en kompromiss om invandringspolitiken. Det kan man ju tycka, förstås, och man kanske kan efterlysa en mera partiöverskridande kompromiss.
Utgångspunkten måste vara att det är bättre att börja på nytt och från början utgå från ett individperspektiv där människor får komma hit och söka jobb så mycket de vill, och om de får jobb så får de enkelt ett uppehållstillstånd.
14 oktober 2006
Inför fri arbetskraftsinvandring, utan sosseregler
Mauricio Rojas avslöjar på DN Debatt idag arbetskraftsinvandringskommitténs slutbetänkande.
Den stora oenigheten rör den så kallade arbetsmarknadsprövningen. Det innebär att när någon icke EU-medborgare söker jobb i Sverige så räcker det inte med att en svensk arbetsgivare vill anställa, en mydighet måste också konstatera att det inte finns någon svensk arbetslös som kan ta jobbet ifråga. Så är reglerna idag, och sossar och vänsterpartister vill behålla dem. Moderater, centerpartister, kristdemokrater och miljöpartister vill helt avskaffa denna arbetsmarknadsprövning.
14 oktober 2006
Den nya regeringen: Kristdemokraternas statsråd
Att som liberal sätta sig ner för att granska kristdemokrater känns lite som att sparka på nån som ligger. Men då KD har både socialminister och folkhälso- och socialtjänstminister så är det dom som sitter på vårdfrågan, och måste granskas. Och resultet är rätt väntat.
Småländskan Maria Larsson har blivit Folkhälso- och socialtjänstminister. Dom motioner hon har lagt fram i riksdagen ger tyvärr inga som helst indikationer på att hon kommer föra en speciellt vettig politik på det här området.
14 oktober 2006
Avskaffa TV-licensen
Det har varit mycket uppståndelse kring att ett antal statsråd i den nya regeringen inte betalat TV-licensen.
Det bästa sättet att hantera detta är att så fort som möjligt avskaffa TV-licensen! Det är en sällsynt dum konstruktion som lider av ett flertal brister.
Storebror ser dig TV-licensen gör att staten har ett register över alla bostäder där det finns TV-mottagare. Den informationen borde staten inte ha.
Under nazi-Tysklands ockupation av Norge under andra världskriget sände Storbritannien anti-nazist-radio över Norge.
13 oktober 2006
Den nya regeringen: Centerpartiet sviker liberalerna
Precis som folkpartiet så har centerpartiet har fått jackpot på sina favoritfrågor och lyckats knipa både näringsministerposten, miljöministerposten och infrastrukturministerposten. Och ja, jordbrukminisitern är ju centerpartist också, men det är nog inget annat parti som ens vill ha den posten. Däremot är tillsättandet av dom här posterna knappast någon jackpot för Sverige.
Maud Olofsson som näringsminister är självklar och vettig. I hela valdebatten med alla skandaler har hon envist pratar småföretagande, och om inte annat på detta sätt tjatat till sig rätten till den posten.
13 oktober 2006
Den nya regeringen: Jackpot för Folkpartiet
Sveriges nya regering är intressant på många sätt, och det finns många kommentarer att göra, så många att jag kommer dela upp kommentarerna i flera blogginlägg. Först ut är mina kommentarer om folkpartiets nya statsråd:
Jackpot för Folkpartiet Folkpartiet har lyckats få ministrar på alla sina favoritområden. Och urvalet är inte helt pjåkigt heller. Att Jan Björklund blir skolminister får ses som mycket positivt. Det beror på att han som vice ordförande är garanterad en plats, och skolfrågorna är en fråga där hans eviga tjat om ordning och reda faktiskt träffar rätt.
9 oktober 2006
Kinas ansvar tungt för Nordkorea
Nordkorea har genomfört en sprängning som tros vara någon slags atombomb. Nordkorea är ett land som haft ihjäl en stor del av sin egen befolkning, likt många andra kommunistdiktaturer. Men få kommunistdiktaturer har så hårt gått i botten över hela samhället som Nordkorea. Detta gör att det är riskfyllt att anta att landet ska handla långsiktigt rationellt. Landet kan komma att i framtiden använda atomvapen, eller sälja dem, det senare gör att hotet kan komma oss i Europa så mycket närmare.
7 oktober 2006
Nya miljöministern en besvikelse
Utnämningen av Andreas Carlgren (c) till miljöminister är en stor besvikelse. Inte så att jag har något emot Carlgren som person eller politiker, det har jag inte. Men han saknar helt meriter på miljöområdet, vilket han själv erkänner:
“Miljön har inte varit något området som jag haft ansvar för. Det blir nytt”
Jag tycker att det är nonchalant att utse en person helt utan relevanta meriter till miljöminister. Det verkar som om man helt enkelt tog första bästa centerpartist som miljöminister.
6 oktober 2006
Är den nya justitieministern verkligen så bra?
Till min stora förhoppning, så blev inte Johan Pehrsson (fp) ny justitieminister, utan istället moderaten Beatrice Ask.
Eftersom att jag inte har hört talas om henne särskilt mycket, så var min reaktion att hon skulle bli en rätt marginaliserad minister som inte körde lika mycket batongpolitik. Efter en snabb genomgång över hennes skrivna motioner de senaste åren, verkar dock bilden vara en lite annan.
Beatrice Ask har nämligen motionerat om bla.
5 oktober 2006
Lära för livet – en central sak?
Utbildningspolitik innehåller många olika aspekter att jag inser att det är omöjligt att skriva ett enda inlägg om detta. Därför kommer jag publicera några inlägg framöver under temat utbildning med fokus på några specifika frågor som berör grundskola, gymnasium och högskola (grundutbildning och forskning).
Först ut blir några tankar kring den högre utbildningen (grundutbildningen) och vad man brukar benämna “den tredje uppgiften” och “det livslånga lärandet” och vad dessa har inneburit i praktiken när statsmakterna tagit dessa till sin uppgift att implementera dem.
4 oktober 2006
Privatiseringen av vården måste prioriteras
Ett av de allra bästa sätten att höja effektiviteten inom vården är att låta patienterna som ska utnyttja vården välja själva. Det säger sig självt att en restaurang med ett smutsigt kök, äcklig mat och otrevlig personal inte blir långlivad på den extremt konkurrensutsatta marknad som restaurangbranschen är.
Av någon anledning så kortsluts detta när det gäller vården, och de mekanismer som ska säkerställa att det dåliga motas bort och det bra premieras förbjuds i lag.
3 oktober 2006
Energipolitik
Energipolitiken i Sverige har under de senaste 30 åren präglats av oerhörda konflikter och motsättningar, huvudsakligen kopplat till kärnkraften. Det har i många avseenden varit olyckligt för Sverige. Orimligt mycket uppmärksamhet har ägnat åt detta och annat blivit lidande. Det har skapats konstlade motsättningar mellan olika alternativ som båda behövs. Fokus har ofta legat på att lösa icke-problem medan verkliga problem blivit förbisedda.
Det är nu hög tid att omvärdera invanda föreställningar och fundera på vilka viktiga problem vi egentligen står inför och hur vi ska lösa dem.
2 oktober 2006
Tankar kring välfärd
Välfärd är att ha det bra. Men vad är att ha det bra?
I valrörelsen kastades påståenden om bidragsnivåer, lönenivåer och ojämlikhetsmått fram och tillbaka. Ett enda parti pläderade systematiskt för att välfärd är något utöver den materiella levnadsstandarden: Det var miljöpartiet, med en rad förslag som alla går ut på att betala folk för att ha ledigt.
På samma sätt som det kan finnas ett egenvärde i att människor ges möjlighet till fritid, kan det finnas ett egenvärde i att människor ges möjlighet att bidra till sin egen försörjning.
1 oktober 2006
Tankar kring finanspolitiken
Inom det finanspolitiska området finns det en rad olika åtgärder som borde genomföras. En del av dem är kanske mer av akademisk art, medan andra har direkt koppling till den ekonomiska politiken. Det förstnämnda handlar bland annat om förbättringar av den ekonomiska statistiken, och det sistnämnda en omläggning av skattepolitiken. Jag kommer här ta upp några förslag på åtgärder som bör genomföras, men listan ska inte ses som fullständig.
Alliansen har gått ut och lovat att fastighetsskatten ska avskaffas.