28 november 2006
Nej, inte fler myndigheter.
Anders Milton skriver i DN att vi bör inrätta en ny myndighet för att “ansvara för att initiera forskning om barn och ungdomars psykiska ohälsa, ta in forskningsresultat från andra länder, samt, genom utbildning, implementera evidensbaserade metoder”. Det finns absolut ingen som helst anledning att detta inte kan göras inom dom myndigheter som redan finns. Att skapa myndigheter skapar bara fler myndighetschefer och mer höga löner och statliga utgifter.
Vi behöver färre myndigheter, inte fler, och vi behöver en stat som har färre hål där pengar kan försvinna utan att nån märker det, inte fler.
27 november 2006
Att stävja islamismen världen över
Islamism är en totalitär ideologi, som omfattar en extrem tolkning av islam. Islamism har varit på frammarsch i världen åtminstone ända sedan revolutionen i Iran 1979. För att förstå hur man ska bekämpa den tror jag att man måste se på den enskilda människornas situation i de länder där den är på frammarsch.
Ingen människa lever sitt liv i ett kulturellt vakuum. Vi är alla beroende av vanor och traditioner som gör våra liv drägliga.
26 november 2006
Släpp in Bulgarer och Rumäner redan nu
Det är nu klart att Bulgarien och Rumänien kommer bli EU-medlemmar vid årsskiftet. Det är också klart att Sverige inte kommer att införa några övergångsregler för arbetskraft från Bulgarien eller Rumänien. Efter årsskiftet kommer Bulgarer och Rumäner alltså att kunna bo och jobba i Sverige på samma villkor som Fransmän, Tyskar och Polacker.
En bekant från Bulgarien bor i Sverige och har uppehållstillstånd för studier. Nu har hon avslutat sina studier och vill stanna i Sverige och skaffa jobb.
24 november 2006
Det bisarra kriget mot terrorismen
Wille på bloggen The Libertarian in Room 101 tar upp ett intressant ämne – vårt förhållande till Kriget mot Terrorismen, och med anledning av de stora dödstalen i Irak varje dag kan det vara värt att studera frågan ur ett mera liberalt perspektiv.
Kriget mot terrorismen är egentligen rätt bisarrt därför att vi tycks ha “nyttiga idioter” som springer omkring och kräver demontering av de individuella friheterna för att skydda de individuella friheterna.
23 november 2006
Exploatera inte Städjan
Idre Fjäll vill bygga ut sin alpina anläggning till att även omfatta fjället Städjan i ett projekt som kallas Tre Toppar. Detta skulle göra intrång i ett Natura 2000-område, och kräver därför särskilt tillstånd.
Naturvårdsverket vill inte tillåta detta. Länsstyrelsen i Dalarna konstaterar att det finns stora naturvärden i området, men menar att det kan finnas skäl att göra undantag enligt 7 kap 29 § miljöbalken. Ett sådant undantag kan bara göras av regeringen, och frågan ligger nu på regeringens bord.
22 november 2006
Gasledningen starkt skäl för Sverige att gå med i NATO
Om gasledningen från Ryssland till Tyskland byggs, och mycket talar för att den kommer att göra det, så kommer rysk militär befinna sig mycket nära Sveriges gränser. Ryssland är inte vilket land som helst. Det är ett land som bryter mot mänskliga rättigheter både i krig och fred, som använder sina energitillgångar och sin militära styrka för att hota och trakassera grannländer, som impliceras i vad som tycks vara ett mordförsök i London, och som alltmer agerar efter en paranoid agenda.
20 november 2006
Frattini och vuxencensur
Att det där med dataspel fortfarande upprör så mycket förvånar faktiskt. Nu senast är det EU:s rättskommissionär Franco Frattini som vill förbjuda spel som är för våldsamma. Han hänvisar till barns rättigheter, men att spelet han upprörs mest över redan har en åldersgräns på arton, verkar han inte ta hänsyn till.
Franco Frattini var mannen som fick ersätta Rocco Buttiglione som kommissionär. Han kommer från mediemogulen Berlusconis parti, som inte direkt är kända för en sund mediebild, kanske är det därför lättare att vilja förbjuda vissa typer av spel.
18 november 2006
Återuppfinn en trasig public service
Public service i Sverige har allt mer kommit att likna en moralisk och politisk kampanj i etern. Antalet politisk färgade dokumentärer, studiodebatter, och övrigt utbud som är avsett att vara informativt och balanserat präglade har snart kommit till vägs ände. Den allsidiga informationen tenderar att ofta istället vara ensidiga och allt annat än neutrala och balanserade. Graden av transparens eller åtminstone en balanserad efterdebatt som skulle kunnat rädda ansiktet på en hel del sådana program kan påstås också vara i det närmaste noll.
17 november 2006
Korta uppsägningstiden
Idag har man upp till sex månaders uppsägningstid enligt lag. Det är ett stort problem för dom som anställer, för företag har sällan framförhållning i mer än en månad. Ett företag som får en ny kund och behöver anställa behöver oftast inte anställa om tre månader eller sex månader, utan ett nytt projekt och nya leverenser är oftast nåt somskall börja inom en månad. Att i det läget anställa någon som inte kan börja arbeta förrän om tre eller sex månader är oftast inte aktuellt.
16 november 2006
Stoppa gasledningen
Regeringen har nu fått information om den planerade naturgasledningen i Östersjön mellan Ryssland och Tyskland. Samtidigt uttrycker ett ryskt företag intresse att bygga en avstickare till Sverige. Se artikel i DN.
Denna gasledning kommer att cementera EU:s olyckliga beroende av rysk naturgas, och om den även dras till Sverige så hamnar även vi i beroende. Se tidigare inlägg om detta.
Regeringen bör säga definitivt nej till att dra gasledning till Sverige.
12 november 2006
Avreglera tågtrafiken
Det är idag många gånger orimligt dyrt att åka tåg i Sverige. Det är absurt att det i vissa fall är billigare att ta flyget på en sträcka som Stockholm-Göteborg. Hur kommer det sig? Jo, flyget är konkurrensutsatt, flera bolag konkurrerar på sträckan Stockholm-Göteborg. Men SJ har monopol på att köra tåg mellan Stockholm och Göteborg.
Att vissa sträckor upphandlas som idag duger inte, för riktig konkurrens krävs att flera bolag tillåts trafikera samma sträcka samtidigt.
12 november 2006
Rätt att slopa flygskatten
Regeringen har i budgetpropositionen föreslagit att den av förra regeringen beslutade, men ännu inte införda, flygskatten ska slopas. Denna flygskatt skulle tas ut som ett fast belopp per passagerare.
Tanken bakom flygskatten var helt rätt. Flygtrafiken har en påtaglig klimatpåverkan, inte minst p.g.a. att utsläppen på hög höjd ger större klimatpåverkan än motsvarande utsläpp på marken. Samtidigt är flyget helt befriat från miljö- och energiskatter. Flygets externa kostnader behöver internaliseras.
6 november 2006
Calmfors ger Bloggregeringen rätt
Ekonomiprofessor Lars Calmfors skriver på DN Debatt idag att regeringens förslag att höja a-kasseavgiften är mindre lyckat.
Precis vad Bloggregeringen påpekade för drygt två veckor sedan.
4 november 2006
Vägavgifter på nybyggda vägar är ingen bra idé
Infrastrukturminister Åsa Torstensson (c) öppnar i en intervju i DN för “bompeng”, d.v.s. avgift för att köra på nybyggda vägar i syfte att finansiera bygget.
Om det är så att näringslivet efterfrågar en ny väg för sina egna tunga transporter så kan det vara rimligt att ta ut avgift av tunga fordon som kör på denna väg.
Men att ta ut vägavgifter enbart i finansieringssyfte från privatbilister är ingen bra idé.
1 november 2006
Carl Bildt måste sälja alla sina värdepapper i oljeföretag
Carl Bildt måste sälja alla sina värdepapper i oljebranschen, närmare bestämt i Lundin Petroleum. Olja har blivit centralt i relationer länder emellan, och utrikespolitiska avvägningar kommer att ha inverkan på oljepriserna. Det räcker inte med att sälja aktierna i Vostok Nafta, och det finns ingen anledning för honom att utan justeringar, hålla fast vid sina optioner i samma företag över årsskiftet.
Oljetillgångar fungerar idag som en slags Diktaturernas sista bastion runt vilken de kan gruppera sig i en slags “money for nothing”-system, där befolkningen inte har ett värde.