28 januari 2007
Etanolbluffen avslöjad
DN har en intressant artikel som ifrågasätter det vettiga i att ersätta bensin med etanol som fordonsbränsle.
Forskaren Torbjörn Rydberg har gjort en så kallad emergianalys (ej att förväxla med _energi_analys) och kommit fram till att det är orimligt ineffektivt att tillverka etanol ur biomassa för att ersätta bensin. Anledningen är helt enkelt att processen att tillverka etanol ur biomassa tar väldigt mycket energi i anspråk, energi som ofta kommer ifrån fossila bränslen.
24 januari 2007
Politik som pekoral
En pekoral är ett verk med ett riktigt syfte, ett där upphovspersonens avsikter är ärliga och seriösa, men där författaren gör något misstag som gör att verket får en komisk eller absurd prägel.
Med den definitionen i bakhuvudet kan man titta på den politiska debatt som varit här i landet där Bodströmsamhället numera läggs Beatrice Ask till last, och där man efter fyra månader sen valet förväntar sig att alla vallöften ska vara uppfyllda.
23 januari 2007
Dags att avveckla avvecklingslagen
Före valet lovade Alliansen att Lagen om kärnkraftens avveckling skulle upphävas.
Avvecklingslagen ger regeringen rätt att beordra stängning av kärnkraftverk, den används för att tvinga fram stängningen av Barsebäck.
Att ta bort avvecklingslagen är viktigt för att göra det helt klart att någon ytterligare tvångsavveckling av kärnkraft i Sverige inte är aktuell. Det ger industrin en välbehövlig trygghet så att de vågra göra långsiktiga investeringar.
Det är nu hög tid för regeringen att avveckla avvecklingslagen!
23 januari 2007
Så här blir vi av med vårdköerna.
Göran Hägglund har föga förvånande inte kommit med mycket vettigt på vårdområdet. I höstas kom förslaget att en ny myndighet skall granska vården, eftersom Göran Hägglund menar att socialstyrelsen är för involverad i vården för att kunna sköta det jobbet objektivt. Dessutom skall man satsa pengar på att utveckla system som gör det möjligt för olika vårdgivare att läsa patientjournaler hos varandra.
Inget av dom här förslagen är i sig fel.
21 januari 2007
Avskaffa laglotten vid arv
När man dör så ärvs det man äger i första hand av sina barn (eller barnbarn om barnen är döda), i andra hand av föräldrar/syskon/syskonbarn och i tredje hand av mor/farföräldrar eller mor/farsyskon.
Genom att skriva ett testamente så kan man delvis sätta dessa regler ur spel och själva bestämma vem som ska få det man äger. Den möjligheten är dock inskränkt genom den s.k. laglotten som innebär att bröstarvingar (barn eller barnbarn) har rätt att få hälften av deras andel oavsett vad testamentet säger.
14 januari 2007
Miljöbilspremie
Regeringen har lovat att införa en miljöbilspremie, nu senast upprepat på DN Debatt. Det är dock ännu öppet hur den ska utformas, och för hur en miljöbil ska definieras.
Jag hoppas att man vågar gå ifrån det nu rådande konceptet att man delar in alla bilar i två grupper “miljöbilar” och “icke miljöbilar”. En sådan indelning är olycklig eftersom alla bilar har större eller mindre miljöpåverkan, och en gruppering blir godtycklig.
14 januari 2007
Den svenska demokratin (ett tal till nationen)
Då och då kommer år som på ett eller annat sätt känns historiska. Ibland är dom tveklöst vändpunkter, ibland känns dom bara som början på nåt nytt, och om dom är vändpunkter eller parenteser kan bara framtiden utvisa. 2006 är ett sådant år för Sverige, och den eventuellt historiska händelsen är såklart den borgerliga valsegern.
Det historiska med 2006 är i framförallt två stora saker. Dels har det svenska folket för första gången på 60 år bestämt sig för att socialdemokratiernas konservativa program inte duger ens i goda tider.
7 januari 2007
Europeisk klimatpolitik
Miljöminister Anders Carlgren har skrivit till EU-kommissionen och begärt att Sverige ska få fler utsläppsrätter för växthusgaser. Detta samtidigt som Svenska regeringen vill att EU ska minska utsläppen med 30 % till 2020.
Genom att kräva fler utsläppsrätter till Sverige så har regeringen dessvärre missat chansen att föregå med gott exempel.
Detta visar också på hur bra det vore om utsläppsrätters tilldelades via en öppen auktion. Då skulle denna auktion kunna hållas på EU-nivå och medlemsstaterna behöver inte alls vara inblandade i utsläppsrätterna.
6 januari 2007
Vore det inte dags för lite principiell maktkamp?
Idag har Sven-Otto Littorin blivit intervjuad i SR:s lördagsintervju, och det man har ekande i huvudet efter att ha lyssnat färdigt är detta ständiga försvar av facket, kollektivavtalen, arbetsrätten, Vaxholm och HRF:s kampanj mot salladsbaren.
Oavsett vad som händer så ställer sig Littorin på fackets och kollektivets sida mot individen, och det är ju inte vidare liberalt, och det får mig att undra om det inte vore bra med en liten blodig maktkamp inom Rosenbad som tog ner Littorin några steg.
5 januari 2007
Besynnerligt om pensionerna
Förre ministern Morgan Johansson och en fd planeringschef i socialdepartementet kritiserar det nya pensionssytemet i DN idag: Försämrad förtidspension är ett brott mot pensionsuppgörelsen, anser de. Dessutom lönar det sig för mycket att arbeta i det nya systemet, verkar de tycka:
Med rimliga antaganden […] får en industriarbetare som arbetat minst fyrtio år och går i pension vid 65 i genomsnitt 53 procent av sin tidigare inkomst i allmän pension. Skulle han gå i pension vid 63 år, sjunker pensionen med hela fem procentenheter till 48 procent.
3 januari 2007
Europa nyckeln till global säkerhet
Carl Bildt har hållit ett anförande på utrikespolitiska institutet, där han drar upp förutsättningarna för utrikespolitiken. Speciellt följande delar är intressanta i hans analys:
“I stora delar av denna värld – inte minst i det Asien som nu håller på att återta sin historiska plats – spirar en stark optimism om en än bättre framtid inte bara ekonomiskt och socialt utan också vad gäller de egna nationernas möjligheter. Och i vår del av världen kan vi konstatera att vårt Europa aldrig varit så fritt, så fredligt och så välmående som det är i dag.
1 januari 2007
Baksidan av den småländska idyllen
Jag har spenderat de senaste dagarna i ett av mina barndomshem, beläget mitt bland de många sjöarna och skogarna i Småland. Med sjöutsikt och två vackra hästar i hagen mitt emot fönstret kunde man tro att landet, grusvägarna och hödoften var den idylliska oas att hamna i, tidigt en svensk sommar med 25°+, sol och jordgubbsstånd längs med landsvägarna.
Småland är vackert. När man en lördagskväll kan höra texten till dansbandslåtarna som spelas på den lokala fotbollsplanen någon kilometer bort blir Småland charmigt, och när man kan räkna antalet passerande bilar till noll under en söndagspromenad, skulle jag vilja kalla den lilla byn för riktig idyll.
1 januari 2007
Dags att avskaffa nämndemannasystemet
“Det beror på hur man ser det. Man måste känna till lite om personerna och vad som låg bakom detta. Vi såg allmänt att Dan Jönsson i sig inte är någon mördare. Han är en mycket timid människa och fick mycket goda vitsord av sina arbetskamrater.” – Björn Alven, nämndeman (fp), om att en småbarnspappa som först slog, sedan ströp, och till sist dränkte sin sambo i diesel, blev dömd till minimistraffet för dråp (6år).
1 januari 2007
Ett fattigt folk i ett rikt land
I det senaste Index of Economic Freedom, som rankar världens länder utifrån grad av ekonomisk frihet, landar Sverige på 27:e plats. Eftersom sambandet mellan ekonomisk frihet och välstånd är mycket starkt är en hög placering naturligtvis eftersträvansvärd. Sverige klarar sig också mycket bra när det gäller näringsfrihet, handelsfrihet och frihet från korruption. Desto sämre är det ställt med områden som skatter, offentliga utgifter och frihet på arbetsmarknaden. Bara Kuba och Nordkorea har större offentliga utgifter än Sverige.
1 januari 2007
Lite hårdare krav, men för alla – tack!
Regeringen har gått ut med ett nytt utspel om att det skall bli hårdare krav för anhöriginvandrare. Kortfattat innebär det att den anhöriga som är bosatt i Sverige kommer vara tvungen att visa upp möjlighet till försörjning och boende för att familjemedlemmar skall få uppehållstillstånd i landet. Det kommer inte gälla flyktingar, anhöriga till barn och när annat skyddsbehov föreligger.
Det är ett rätt rimligt krav att ställa. Kommer man hit och inte har ett särskilt skyddsbehov eller är flykting, så borde man också ansvara för sin egen försörjning.
1 januari 2007
Papegojan Sten Tolgfors
Försvarsminister Sten Tolgfors gör dagens insats för att försvara FRA-lagen på SVD Brännpunkt. Tolgfors menar att eftersom alternativet till FRA-lagen är oreglerad signalspaning i etern, är lagen en bra idé, och den integritetskränkning kabelspaning innebär, kallar Tolgfors för “ökat integritetsskydd”.
Av någon anledning har han också fått för sig att kabeltrafiken inte kan lagras (“Den trafik som inte träffas av sökbegreppen passerar således obehandlad förbi och kan då inte lagras.”), vilket är ett lite märkligt argument med tanke på att datalagringslagen ligger på utredning hos regeringen.
1 januari 2007
Riksdagen och tekniken
Precis hemkommen från en veckas semester i soliga Bulgarien. Ägnar en dag åt att reda ut vad som egentligen hänt i FRA-frågan (bla. 967 olästa inlägg i rss-läsaren), och planerade att prioritera riksdagsdebatten framför fotbollen (jag är inget fotbollsfan, men har ändå sett de två första matcherna).
Sen visade det sig, att trots att vi bor i ett land med statlig tv, och obligatoriska tv-avgifter, så kan den statliga kanal som stundtals visar direktsända riksdagsdebatter, inte ens lyckas sända kvällens avgörande riksdagsdebatt om allmän övervakning av oskyldiga.
1 januari 2007
Satsa på att bekämpa övergrepp och inte ord
Lagförslaget om “grooming”, dvs. när vuxna kontaktar barn online i sexuella syften, har varit ute på remiss, och svaren har nu sammanställts. Från de flesta instanser är svaren positiva till lagen, men några sågar förslaget helt, eller kritiserar det skarpt, däribland både advokatsamfundet, JO och RFSU.
Jag har skrivit om grooming flera gånger innan, och tycker inte det har blivit ett bättre förslag än sist. En lag som gör det olagligt att som vuxen ta kontakt med barn i sexuella syften har svårt att bli rättsäker.
1 januari 2007
Sexköp lika med trafficking enligt Bodström
Polisen i Västerås har bestämt sig för att det är viktigare att jobba med människohandel och trafficking, snarare än att på eget initiativ (ingen anmälan har tydligen kommit in) ägna en massa resurser för att ta fast vanliga sexköpare.
Oavsett vad man tycker om sexköp, så låter det som en ypperligt vettig prioritering. Den åsikten delas dock inte av Thomas Bodström, som tycker att polisen i Västmanland allt borde jaga vanliga sexköpare, och ha öronmärkta pengar till det.
1 januari 2007
sexy_putin83@hotmail.com
Ingerö briljerar angående Ryssland och försvarsläget:
“På motsvarande sätt har de socialdemokratiska regeringarna lagt ned, bland mycket mycket annat, vårt förband på Gotland – på grund av vad Per Nuder kallade “det allmänt goda säkerhetspolitiska läget” – och därmed frigjort resurser som FRA nu ska använda för att leta efter mail från sexy_putin83@hotmail.com i alla svenska mailboxar.”
Läs hela inlägget här.
1 januari 2007
Själv har jag haft en naiv tro på att polisen är god…
“…men efter i natt så får jag nog omvärdera det…” Så lät ett sms jag fick i går från en vanligtvis glad värmlänning. Då var han på sjukhuset på väg att röntgas för de skador han fick av polisen under ett omhändertagande. Hela historien, som började med en tunnbrödrulle, läser du här. Jag brukar inte svära, men nu passar det faktiskt.
Fy fan för svensk polis.
1 januari 2007
Sluta övertro DNA-tekniken
Riksåklagaren vill att antalet DNA-prover vid brottsutredningar skall öka, för att höja kvaliteten på förundersökningar.
Det kan tyckas låta klokt, och i flera fall är det säkert det, om DNA-provet kan tjäna som komplement till annan bevisning. Våldsbrott och sexualbrott skulle säkerligen tjäna på några fler DNA-prov.
Men att från det kräva DNA-topsning som rutin, även vid brott som bara kan ge böter, skapar både onödiga registerhanteringar, dyra provtagningar, och en övertro på ett test som faktiskt inte är helt säkert.
1 januari 2007
Svarta listan
Förteckning över de riksdagsledamöter som aktivt var på plats, tryckte på JA-knappen, och därmed röstade för allmän övervakning (FRA-lagen) vid kvällens omröstning.
Folkpartister:
Acketoft, Tina – Skåne läns västra
Andrén, Gunnar – Stockholms län
Backman, Hans – Gävleborgs län
Brodén, Anita – Västra Götalands läns norra
Ertsborn, Jan – Hallands län
Flyborg, Eva – Göteborgs kommun
Granbom, Karin – Östergötlands län
Hagberg, Liselott – Södermanlands län
Hamilton, Carl B – Stockholms kommun
1 januari 2007
Var finns drevet och hetsjakten på FRA-lagen?
I dag är det exakt två veckor tills “Proposition 2006/07:63 – En anpassad försvarsunderrättelseverksamhet“, även kallad “FRA-lagen” röstas igenom i riksdagen.
Att lagen kommer röstas igenom råder det inga tvivel om. En stor majoritet av partierna i riksdagen är för förslaget, även om Socialdemokraterna hellre skulle vilja ha sina egna formuleringar. Om de liberala riksdagsledamöter som finns kvar, skulle ta och lägga ner sina röster, eller rösta emot förslaget den 17 juni, spelar faktiskt inte någon större roll.