30 mars 2007
Miljöbilspremie är ingen bra idé
Nu har regeringen satt ner foten angående den utlovade miljöbilspremien.
Jag tycker inte att miljöbilspremie är någon bra idé över huvud taget, det bästa hade varit om den inte blivit av alls. Minst miljöpåverkan blir det om man inte kör bil alls, men det utgår ingen premie för det. Dessutom är gränsen för vad som räknas som miljöbil tämligen godtyckligt satt, och det blir en olycklig tröskeleffekt (läs mer här). Vidare så bör miljöpolitiken bygga på att de som förorenar får betala (d.
29 mars 2007
Att rädda hyresrätten innebär marknadshyror
Nu har Kristina Alvendal anfört på Dagens Nyheters debattsida att lösningen på hyresrättskrisen i Stockholm stad är att man ska ge bonus till folk för att de ska flytta till rätt ställe, dvs ytterstaden.
Det är så man blir matt. Den enda lösningen, Kristina, på stadens hyresrättsproblematik är att införa marknadshyror därför att då blir det lönsamt att bygga nya hyresrätter även för privata aktörer. Privata aktörer som i allt raskare takt försvinner från marknaden därför att bostadsmarknaden är Sveriges sista rest av planekonomi.
28 mars 2007
Den dynamiska duon
I Sverige är dynamiska effekter i ekonomin förbjudna. Man kan i alla fall tro det, eftersom begreppet används som skällsord och något som tas till när man vill utmåla en ekonomisk reform som dålig. Därför ska skattesänkningar på ett område “finansieras” genom att de motverkas på annat håll. Ett uppenbart exempel är när den borgerliga regeringen idag går ut och aviserar att förmögenhetsskatten ska avskaffas, så ska det “delvis” finansieras genom att avdraget för privat pensionssparande får en maxgräns på 12 000 kronor.
28 mars 2007
Varning för politisk klåfingrighet
I en rapport till regeringen påstås att utsläppsrätter inte räcker, det krävs offentligt finansierad forskning och teknikutveckling också.
Rapporten har en viktig poäng i att klimatfrågan är global och långsiktig. Det är meningslöst att satsa på utsläppsminskningar på ett par procent på nationell nivå till 2012, istället måste vi satsa på stora utsläppsminskningar globalt på längre sikt. Redan idag borde vi skifta fokus från 2012 till 2020 som nästa milstolpe, och från Sverige till EU.
27 mars 2007
EU 50 år – därför behövs EU
EU har nu firat 50-årsjubileum och en del kritiska röster höjs mot firandet och mot EU som institution. Varför finns då EU och vad är det till för? Jo kortfattat:
Om inte USA hade funnits, så hade Europa hamnat under diktaturens förtryck. Västeuropa först under nazismen, och sedan under kommunismen. Stora mängder människor hade deporterats och avrättats, osv. Det är på grund av Pax Americana, och inget annat, som vi har det så bra i Västeuropa, som vi har det nu.
26 mars 2007
Bodström, Ask och integriteten
Dagens citat måste vara:
“Det är inte jag eller Beatrice Ask som är proffsen. Jag rekommenderar därför ett besök på Maria ungdom, så kanske de tar ur henne de här idéerna, så att hon inte frestas att lägga populistiska förslag som bygger på okunnighet.” – Thomas Bodström i SvD kommenterar Ask:s förslag om att polisen ska kunna drogtesta barn under 15 år utan deras föräldrars medgivande. Företrädare för Maria ungdom tycker förslaget är dåligt och hänvisar till barnens personliga integritet.
23 mars 2007
Borg bör sänka skatterna när tillväxt en är så hög
Det går rent rasande bra för Sverige just nu, och finansminister Anders Borg skriver därmed upp förväntningarna på tillväxten med 0,4 procent från 3,3 procent till 3,7 procent. Nästa år räknar man med att tillväxten blir 3,3 procent, istället för det projicerade 3,1 procent.
Pengarna väller alltså in, både inom det privata tack vare de skattesänkningar som gjordes i och med regeringsbytet, men också till det offentliga tack vare ökad konsumtion.
22 mars 2007
Kyrkan får rätt att diskriminera som myndighet
Sådär. Nu har utredningen om en könsneutral äktenskapsbalk presenteras, och många är det som jublar över att homosexuella äntligen kan få gifta sig i kyrkan. Liksom dyslesbisk är jag dock kritisk till att ändra i trossamfundens rätt att viga överhuvudtaget, och tycker att myndighetsutövande inte skall blandas ihop med religion.
Jag tycker att kyrkor har rätt att diskriminera hur mycket de vill. Varje präst ska ha rätt att neka vigsel av par, oavsett om grunden är sexualitet eller om de helt enkelt inte tycker att paret i fråga tar en vigsel tillräckligt på allvar av trosskäl, utan att det bara är ett spel för galleriet.
20 mars 2007
Alexandra i Underlandet.
Ibland känns verkligen Sverige som något Lewis Carrol har hittat på. Idag skriver Alexandra Charles, Lill Lindfors och Solveig Ternström på DN Debatt, att det måste vara en rättighet för kvinnor att få en kvinnlig gynekolog. Jag har själv funderat på liknande saker, och tycker att det är lite extra pinsamt att gå till en kvinnlig läkare när det skall undersökas i dom nedre regionerna. Det är naturligtvis fullständigt absurt att kvinnor tvingas att gå till manliga gynekologer.
10 mars 2007
En till påminnelse om att kapitalismen är bra för miljön
Ofta när man debatterar frihandel kontra miljön får man höra att frihandel, särskilt när det gäller multinationella företag, skulle vara ett hot mot miljön.
Inget kunde vara mera falskt, förstås, men det är inte därför argumentet lyfts fram. Det handlar inte om själva miljön, den används som ett slagträ, utan det handlar om materialism kontra icke-materialism.
När miljöaktivister lyfter fram frihandelns inverkan på miljön så är det ett kodord för att det menar att icke-materialismen skulle vara bättre än materialismen så som den kommer till uttryck inom det kapitalistiska systemet.
9 mars 2007
Bra att regeringen tar miljöbalken på allvar
Regeringen har beslutat att inte tillåta exploatering av Städjan. Se artikel i DN.
Ett bra beslut av regeringen, det visar att man tar miljöbalken på allvar. Att ge tillstånd till exploatering hade skapat ett olyckligt prejudikat som skulle urvattna det skydd som miljöbalken är avsedd att ge. Att bygga en skidanläggning kan inte rimligtvis anses vara “tvingande orsaker som har ett väsentligt allmänintresse” som det står i miljöbalken.
Se tidigare inlägg.
1 mars 2007
Borde inte subventionera hushållsnära tjänster
Idag kom då beslutet om skatteavdrag för hushållsnära tjänster, och kanske inte så överraskande sade Socialdemokraterna och vänsterpartiet tvärnej till förslaget.
Inte för att deras opposition betyder något i det parlamentariska läge som ändå är, utan oppositionen ska väl som alltid annars mera ses som ett försök att bolstra sina kärntrupper.
Men förslaget ligger ändå där, och personligen tycker jag att det är synd därför att detta med att subventionera en smal del av tjänstesektorn på bekostnad av andra delar av densamma naturligtvis inte är bra.