29 juli 2007
Livsmedelsverket bör inte befatta sig med koldioxid
Enligt en artikel i Svenska Dagbladet överväger Livsmedelsverket att förändra sina kostråd för att ta hänsyn till köttproduktionens miljö- och klimatpåverkan.
Det är inte alls någon bra idé. Det riskerar att kraftigt sänka Livsmedelsverkets trovärdighet. Livsmedelsverket bör konsekvent hålla sig till att informera om olika livsmedels inverkan på vår hälsa. Det finns många aspekter på hälsopåverkan som är värda att ta upp, så som risk för matförgiftning, hjärt-kärl-sjukdomar, fetma och cancer.
24 juli 2007
Dagens citat
_“Problemet blir just att kunna få ut uppgifter om en enskild. Den här bestämmelsen strider mot de principer hittills har gällt i Sverige.”_ – Marianne Levin, professor i immaterialrätt vid Stockholms universitet, till DN. Det handlar om remissförslaget om att upphovsrättsinnehavare själva ska kunna få ut personuppgifter på fildelare, istället för att polisen skall sköta det.
Justitieminister Beatrice Ask håller inte med, och jag är inte förvånad. Rättssäkerhet någon?
23 juli 2007
Riktig konkurrens löser järnvägens problem
I en rörig artikel på DN Debatt beklagar sig SJ:s ledning att de förlorar upphandlingar mot utländska bolag som får statliga subventioner. Dessutom framhålls att SJ tydligen är Europas mest effektiva tågbolag.
Det är oklart vad SJ:s ledning egentligen vill. Kontentan av artikeln framstår mest som “Det här går inte bra för oss, usch vad jobbigt!“.
Där SJ är vilsna är Bloggregeringen betydligt säkrare på sin sak. Lösningen är rätt så enkel.
15 juli 2007
Fortsatt tillåtet att sprida giftiga tungmetaller i skogen
Regeringen har beslutat att inte genomföra det förbud mot blyammunition som var planerat.
Det är bara att gratulera Jägareförbundet till lyckad lobbying.
För oss andra är det ett trist beslut. Bly är en giftig tungmetall som är farlig för såväl människor som övriga djur. Det är inte försvarbart att fortsätta sprida 500 ton bly i skogen varje år.
Blyhagel förbjuds i våtmark eftersom sjöfåglar kan äta blyhagel, bli förgiftade och sprida blyet vidare i miljön.
12 juli 2007
Bra att Anders Borg vill skära ner på statens utgifter
Finansminister Anders Borg sa i sitt tal i Almedalen att skattesänkningar ska finansieras genom nedskärningar i statsbudgeten.
Utmärkt, precis så ska det låta från en finansminister. Men vi skulle önska en högre ambitionsnivå på skattesänkningarna. Det är t.ex. illa att inte värnskatten avskaffas omgående.
För att ge Anders Borg lite mer råg i ryggen så kan vi stå till tjänst med förslag på nedskärningar i statsbudgeten:
Avskaffa presstödet – 567 milj Lägg ner folkhälsoinstitutet – 128 milj Avskaffa meningslösa integrationsåtgäder – 116 milj Halvera AMS – 2348 milj Avskaffa statliga stöd till trossamfund – 55 milj Halvera Boverket – 98 milj Sluta ge statliga bidrag till kommunala bostadsföretag – 100 milj Avskaffa bostadsbidrag – 3000 milj Halvera konsumentverket – 57 milj Avskaffa regionalstöd – 1853 milj Lägg ner Glesbygdsverket – 27 milj Lägg ner Energimyndigheten – 205 milj Lägg ner Rikstrafiken och sluta ge statligt stöd till interregional kollektivtrafik – 1013 milj Summa: 9,5 miljarder.
11 juli 2007
Bör alliansen samarbeta mer eller mindre?
Nu utropas det från centerpartiets partisekreterare Anders Flanking krav på tätare samarbete inom alliansen. Det blåser medvind för centern. Enligt omvärldsbevakningsföretaget Agent25:s nyhetsbrev är centern det parti som synts mest under politikerveckan i Almedalen. Centern har landat rätt med sin politik, partiet växer samt syns och hörs i olika sammanhang. Många liberala bloggare och opinionsbildare talar varmt om partiet, som kanske för närvarande bär liberalismens fana högst.
Mot bakgrund av detta kan man fråga sig på vilket sätt ett tätare samarbete skulle hjälpa borgerligheten och centerpartiet?
8 juli 2007
Avregleringen av elmarknaden
Två forskare i teknikhistora skriver på DN Debatt om avregleringen av den svenska elmarknaden. DN har också en artikel som visar att de kommunala energibolag ofta har lägre priser än privata.
För att förstå hur elmarknaden fungerar (eller inte fungerar) måste man hålla i sär elproduktion och elnät (vilket inte DN-artikeln gör i önskvärd utsträckning).
Elproduktion sker i konkurrens mellan olika bolag; privata, kommunala och statliga. Alla elkonsumenter kan fritt välja vilken producent de ska köpa el från.
1 juli 2007
Vård av sjuk främling friskt förslag
Folkpartiet funderar på det här med tillfällig föräldrapenning, populärt kallat vab för vård av sjukt barn, och kommer fram till något alldeles utmärkt. Den tillfälliga föräldrapenning som tidigare var föräldrarnas privilegium och som på senare tid har varit en möjlighet för den som avstår sitt vanliga jobb, ska i framtiden kunna kvitteras ut av studenter, pensionärer och professionella vabbare.
Staten backar ytterligare något litet steg ut ur barnkammaren. Makten överlåter ytterligare en liten bit till medborgaren att styra över.
1 juli 2007
Dumt förslag om ekodesign
Näringsdepartementet har presenterat ett PM om förslag på lag om ekodesign.
Kärnpunkten i lagen är denna paragraf:
4 § En energianvändande produkt eller del skall vara så utformad att dess energianvändning är effektiv och dess miljöpåverkan är låg.
Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela närmare föreskrifter om sådan energianvändning och miljöpåverkan.
Det innebär att alla “energianvändande produkter” som säljs i Sverige (och hela EU) måste uppfylla krav på effektiv energianvändning och låg miljöpåverkan som regeringen eller någon statlig myndighet godtyckligt kan bestämma.