Bör alliansen samarbeta mer eller mindre?
Attila
Nu utropas det från centerpartiets partisekreterare Anders Flanking krav på tätare samarbete inom alliansen. Det blåser medvind för centern. Enligt omvärldsbevakningsföretaget Agent25:s nyhetsbrev är centern det parti som synts mest under politikerveckan i Almedalen. Centern har landat rätt med sin politik, partiet växer samt syns och hörs i olika sammanhang. Många liberala bloggare och opinionsbildare talar varmt om partiet, som kanske för närvarande bär liberalismens fana högst.
Mot bakgrund av detta kan man fråga sig på vilket sätt ett tätare samarbete skulle hjälpa borgerligheten och centerpartiet? Oppositionen har ju inget samarbete alls, så där vinner man på walk over. Ibland reses det t o m med krav på att de borgerliga partierna ska slås ihop, för att bilda ett superparti i kampen mot socialdemokraterna.
Det är de dåliga opionssiffrorna som spökar, vänsterblocket leder stort. Ute i stugorna tycker folk att alliansens reformer är orättvisa. Trots att skatten på arbete och bostad har sänkts tvivlar folk på högertrojkans förmågor. Reformerna anses berika de rika, trots att även folk med låga inkomster fått mer pengar i plånboken efter maktskiftet.
Opinionssiffrorna är inte ett resultat av dåligt samarbete i alliansen, nej, det är resultatet av ett pedagogiskt vacuum. Borgerligheten betraktar ofta sin politik som självklar, de pratar inte med bönder på bönders vis. Vi måste påminna oss om att Sverige styrts av socialdemokrater och kommunister väldigt länge. Både det politiska språkbruket och den allmänpolitiska mentaliteten färgas av detta. Regeringen måste förklara sin politik mycket noggrant, och framförallt uppfylla vallöftet om en extra tusing i månaden till alla. Ty i Sverige snackar man inte ideologi hela vägen fram till mål, när det väl kommer till kritan så handlar det om att köpa röster.
Nåväl, ponera att alliansen lyckas kväsa den socialistiska hydran – socialdemokratin reduceras till ett medelstort parti precis som i Danmark – då uppstår nästa fråga, vilken typ utav borgerlig politik ska vi föra? Och då blir det plötsligt mycket viktigt att vi har olika borgerliga alternativ, och för min egen del kommer jag alltid att rösta på det mest liberala partiet.
Tätare samarbete eller sammanslagning kommer att grumla och likrikta borgerligheten, det räcker med att partierna respekterar varandra och samsas. Olika idéer måste få växa fram inom alliansen; det ska debatteras hårt, förhandlas innerligt och leda till acceptabla samstämmiga resultat – det är just vad ett flerpartisamarbete handlar om. I detta avseende tycker jag att alliansen skött sig bra, även om det i politiskt hänseende verkar vara lite si och så med liberalismen.