30 september 2007
Klimatskatter
I samband med budgetpropositionen ändrar regeringen diverse skatter på klimatområden, se pressmeddelande.
Det är bra att höja koldioxidskatten på bensin och diesel, det är ett effektivt styrmedel.
Det är dock mindre bra att sänka koldioxidskatten för de som ingår i utsläppshandeln. Det är bra i teorin, men eftersom utsläppshandeln i praktiken fungerar så dåligt så bör koldioxidskatten vara kvar tills ett fungerande utsläppshandelssystem finns på plats. Se tidigare inlägg om detta.
29 september 2007
Även asylsökande bör kunna arbetskraftsinvandra
Bloggregeringen krävde tidigare att fri arbetskraftsinvandring utan arbetsmarknadsprövning ska införas.
Nu finns det en ny utredning som föreslår just detta. Vi hoppas att regeringen ser till att genomföra detta snarast.
Det finns dock ett problem med förslaget när det gäller hur asylsökande behandlas. Det föreslås att asylsökande som fått sin ansökan avslagen men under processen fått jobb i Sverige och jobbat minst sex månader ska kunna få stanna i Sverige som arbetskraftsinvandrare istället.
20 september 2007
Skjuter Syrien av demokrater i Libanon?
Det talas mycket om Israel i mellanösterndebatten, men det finns ett annat land i området med starka demokratiska traditioner, och det är Libanon.
Igår mördades Antoine Ghanem, libanesisk parlamentsledamot som ingick i det parlamentariska stödet bakom premiärministern. Han är inte den förste i den antisyriska majoriteten i parlamentet som fått sätta livet till. Han är faktiskt den tredje bara i år! Man regerar nu med en majoritet på 68 av 127 ledamöter.
17 september 2007
Man får komma ihåg vad alliansregeringen ersatte…
Även publicerad på Bloggen Bent.
När alliansen tog över efter den tröttkörda Göran Persson, och den lika tröttkörda socialdemokratin, var det efter åratal av visionslöst hushållande med de offentliga systemen, kryddat med lite företags- och arbetsfientliga förslag som att införa rätt till heltid för säsongsarbetare.
Vid det laget hade cirka en miljon, ge eller ta några hundratusen beroende på vem man frågar, av den arbetsföra befolkningen förpassats ut i marginalen där de förde (och fortfarande för) ett Sisofysarbete med att hålla sig väl med byråkrater för att inte mista sina sista smulor av inkomst.
17 september 2007
Livsstilsmoralism istället för skattestopp
Innan folkpartiet blev ett regeringsparti fanns det ett och annat tydligt ställningstagande som det kan vara värt att lyfta fram och påminna om. Ur den ekonomisk-politiska motionen från 2005:
Sverige måste sätta skattestopp – vi har redan världens högsta skatter. Skattehöjningar skapar fler problem än de löser.
Men det var då och då är då och nu är nu.
Folkhälsominister – att vi alls har en sådan är beklagligt – Maria Larsson (kd) har nämligen sett till att regeringens höstbudget bland annat kommer att innehålla skattehöjningar och detta på cigaretter, snus och öl.
16 september 2007
Statligt stöd till mig! Eller?
Regeringen har tydligen beslutat att dra in finansieringen till En Bok För Alla. Argumenten för denna finansiering är de gamla vanliga, att böckerna inte hade kommit ut annars, för dom är för smala. Jag brukar då kontra med att staten bör ge mig bidrag för att skriva datorprogram ingen är beredd att betala för. Jag har massor av idéer för program som är så smala att ingen vill betala för dom.
12 september 2007
Läge stödja Frankrike om att reformera EU:s jordbrukssubventioner
Frankrikes nye president Sarkozy har just sagt någonting uppmuntrande, i fri översättning:
“Jag vill inte göra de bönder besvikna som inte vill få bidrag, som inte vill leva på understöd och som inte vill bossas om hur behåringen ska se ut på boskapen”
Frankrike har för avsikt att göra en reformering av CAP till en huvudfråga under Frankrikes EU-presidentskap 2008.
CAP, Common Agricultural Policy, är EU-stöd till bönder i Europa. CAP tar upp ungefär 40% av EU:s budget.
12 september 2007
Lagförslag om censur av sökord på nätet
Den Italienska EU-kommissionären Franco Frattini ersatte som bekant den icke godkända kommissinärskandidaten Rocco Buttiglione, när Buttiglione visade sig vara en kvinnofientlig homofob. Alla var nöjda då.
Frattini är inte en kvinnofientlig homofob, men jag är mycket osäker på att han är bättre än Buttiglione skulle varit. Inte nog med att han vill totalförbjuda spel med våld i och att han vill förbjuda demonstrationer som hyllar brott. Senaste utspelet är att censurera sökord på nätet, samt kräva att internetleverantörerna spärrar sidor som tex.
10 september 2007
Det är inte konflikthantering utan polis som behövs
I DN uppmärksammas det att lärare inte får lära sig konflikthantering. Men är det rätt väg att gå?
Efter jag hade slutat gymnasiet var det en glipa innan jag skulle göra lumpen, och då arbetade jag som lärarvikarie i Flemingsbergsskolan i Huddinge. Detta var i mitten på åttiotalet.
Skolan var verkligen blandad att undervisa i. Många av de anställda var morsor till mina kompisar och rejäla och rekorderliga damer. Vissa klasser var tunga medan andra var mycket lätta.
5 september 2007
Bra att Odenberg avgår.
Försvarminister Mikael Odenberg har avgått. Det är bra av två anledningar. För det första tycker jag det är starkt av Odenberg att hoppa av ett välbetalt jobb för att han inte håller med om politiken. För det andra är det bra att en försvarsminister som inte vill skära ner i försvaret försvinner. För faktum är att Sverige inte har nåt försvar att tala om idag. Större delen av kostnaden är bortkastat på idén att vi skall kunna försvara oss.
4 september 2007
Värdetransportrån – vems ansvar?
Värdetransportrånen ökar, åtminstone om man utgår från mediebilden. Utan att ha giltig statistik i ämnet kan vi utgå ifrån att rånen utgör ett hot mot samhället. Nu senast rånades ett bolag som sköter transport av utländsk valuta, de inställer tills vidare sina transporter, vilket kan ge upphov till brist på utländsk valuta. ****
Värdetransportbolaget kräver att polisen ska agera. Ett förmätet krav kan tyckas, men å andra sidan så är rättssäkerhet, inre och yttre försvar statens viktigaste uppgift.
3 september 2007
Operatörsansvar oförenligt med rättsstaten
“Nej, nya lagar fungerar sällan om de inte uppfattas som relevanta och därtill följs av förstärkta resurser till rättsväsendet. Här har vi ännu ett exempel på att det stiftas lag utan tanke på att se till så att lagen verkligen kan efterlevas. Det urholkar tyvärr tilltron till rättstaten.” Så kommenterade Fredrik Reinfeldt lagen om nedladdning i maj förra året. Då drogs det till val, Piratpartiet såg ut som en farlig uppstickare, och de etablerade partierna var måna om att inte låta fildelningsfrågan bli avgörande i valet.
2 september 2007
Bort med hindren för hållbar stadsutveckling
De fyra centerstatsråden skriver på DN Debatt om satsning på hållbara stadsmiljöer.
Tyvärr verkar satsningen inskränka sig till 340 miljoner kronor i statsbudgeten som bl.a.ska gå till att “främja integrerade lösningar för vatten, energi och avlopp“. Det är svårt att se den principiella skillnaden mellan detta och den klassiska sossestrategin att planlöst slänga ut pengar på diverse meningslösa projekt.
Det duger inte! Regeringen bör istället se till att undanröja de statliga hinder för hållbar stadsutveckling som finns.
1 september 2007
SIS backar
SIS styrelse har nu ogiltigförklarat omröstningen om OOXML och säger att Sverige kommer lägga ner sin röst i den internationella omröstningen i ISO. Se artikel i DN och pressmeddelande från SIS.
Det är bra att man uppmärksammar missförhållanden, även om man inte säger något om problematiken med möjliga röstkupper. Samtidigt är det illa att det leder till att Sverige förlorar möjligheten att påverka den internationella standardiseringsprocessen i detta fall. Mycket dåligt skött av SIS helt enkelt.