28 februari 2008
Hur stabilt är Ryssland efter presidentvalet?
Alla medier tycks behandla presidentvalet i Ryssland som en formalitet. Och det är det nog, om man bara avser vem som kommer att bli vald. Men det innebär inte att vi vet vad som kommer att hända efter det. Ryssland är som bekant inte lätt att förutsäga: Det finns personer med mycket makt, men hur maktnätverken hänger ihop är oklart, och det är också oklart om de olika aktörerna vet hur mycket makt de har ens själva.
27 februari 2008
Usch, patienter! Bort! Bort! Bort!
Det är dagen före dopparedan hos mina föräldrar. Hela syskonskaran med respektive är där och hjälper till med julföreberedeserna, och vi blir färdiga i rekordfart. Redan vi niotiden är vi klara att öppna julwhiskyn. Jullugnet sänker sig över frosten i Oxhagen. Men inte länge. Min flickvän börjar få ont i magen. Hon har haft liknande smärtor innan, första gången flera år tidigare, i Polen. Smärtorna blir värre och värre och runt midnatt ringer vi sjukvårdsupplysningen.
20 februari 2008
Privat sjukvårdsförsäkring OCH världens högsta skatter?
Trots att vi har världens högsta skatter och en ambitiös offentligt finansierad vårdapparat finns det uppenbarligen en marknad för privata sjukvårdsförsäkringar. Socialdemokraterna gillar det inte, de vill helst inte att privatpatienter och offentliga blandas på samma sjukhus, det skulle kunna skapa orättvisor, nämligen.
Kanske borde de fråga sig VARFÖR folk tecknar privata sjukvårdsförsäkringar i ett land där merparten av vår inkomst går till det offentliga, och VARFÖR staten med en total budget på närmare 1400 miljarder inte kan erbjuda fungerande och tillgänglig vård, där folk inte känner sig tvungna att komplettera med privata försäkringar?
15 februari 2008
Slut på överutnyttjande av bidrag
Regeringen vill att förskolor intygar frånvaro i samband med s k VAB-dagar, då endera föräldern är hemma för att passa sjuka barn. Fusket är tydligen utbrett, en femtedel av budgeten på 650 miljoner kr betalas ut felaktigt.
Många ser småfusk med bidrag och ersättningar som en slags skatteåterbäring; vi betalar så mycket i skatt att det gäller att mjölka staten på varenda krona. Det är också lätt att begära pengar för vård av sjukt barn, ett kort telefonsamtal räcker, inga kontroller görs.
15 februari 2008
Kenya offer för dåliga institutioner
I Kenya fördrivs just nu folk efter etniska linjer, efter ett val som inte utfördes på rätt sätt. När människor inte kan lita på demokratiska instititutioner (såsom valförrättning) tar andra lojaliteter vid; speciellt i länder som redan har potentiella etniska eller religiösa förkastningslinjer. Man har inte svarat upp mot förväntningarna för en rättvis valprocedur och därmed svikit folkets förtroende. Folket har därmed inte fullt ut kunnat ge lojalitet åt demokratin.
11 februari 2008
Smart reträtt om taket i sjukförsäkringen
Regeringen backar om den märkliga och oliberala förslaget om tak i sjukförsäkringen. Veligt och oproffsigt kan tyckas, men det finns en intressant poäng i det hela.
Reinfeldt & Co har börjat lägga an en ton som handlar om att lyssna till folket. Man kan erkänna fel, man kan ändra sig. Och detta är en helt annan typ av styre än den vi är vana vid, och som vi fått stå ut med de senaste 12 åren…
10 februari 2008
Etanol, tullar och svält
EU har beslutat att Sverige får ha kvar sin lägre tull på import av etanolbränsle, se artikel i SvD. Det är bra, nu kan Sverige fortsätta importera effektivt producerad sockerrörsetanol från Brasilien istället för att producera den ineffektivt från spannmål (t.ex. vete) i Sverige eller andra EU-länder. Ännu bättre vore om tullen kunde tas bort helt. Bäst vore om alla tullar överallt kunde tas bort helt.
Ungefär samtidigt går miljöminister Andreas Carlgren (c) ut och försvarar etanol som fordonsbränsle.
7 februari 2008
Invandrare tvingas arbeta…
Regeringen omformar politiken kring anhöriginvandring, de anhöriga måste ha bostad och jobb för att få stanna. Förmodligen blir det ett ramaskri i det politiskt korrekta lägret, och ett hurra vid fikaborden runt om i landet.
Mina föräldrar är invandrare, och jag är uppvuxen i en liten håla på landet. Sverige har en ganska stark tradition av främlingsfientlighet, inte uttalad rasism, men en slags konservativ protektionism. När svenskarna väl lär känna invandrarna och dessa lär sig språket och dansar kring midsommarstången, grillar korv, äter sill – då blir läget annorlunda.
6 februari 2008
McCain bättre val för de utanför USA
I många tidningar kan man läsa att regeringens statsminister, Fredrik Reinfeldt, stöder Barack Obama. Skäl som anges är bl a miljöpolitik.
Om man lyssnar på Obamas tal efter den sk Super Tuesday, så talas det mycket om förändring och framtid, men väldigt lite om konkret politik, Men han är alltid noga med att poängtera att USA ska lämna Irak så snabbt som möjligt.
Det är ingen god idé. Har man gett sin in i leken så får man ro kärringen i land, eller vad det heter, och förmodligen skulle Obama upptäcka detta om han blev president.