27 september 2008
Liberala Bloggar
Vi har nu skapat en ny sajt som samlar svenska liberala bloggare:
Liberala Bloggar
Där finns de flesta från Bloggregeringen och en rad andra liberala bloggare. Välkommen till
Liberala Bloggar!
17 augusti 2008
Bloggregeringen är nerlagd
På grund av bristande intresse från både skribenter och läsare har vi beslutat att lägga ner Bloggregeringen.
Denna sajt med alla gamla inlägg kommer ligga kvar tills vidare, men det kommer inte postas några fler politiska inlägg här.
Vi har dock en idé om en ny sajt som delvis kan komma fylla samma funktion som Bloggregeringen. Ifall det blir något av detta så kommer vi posta information om detta här, så fortsätt gärna hålla ett öga på Bloggregeringen ett litet tag till.
16 augusti 2008
Det finns ingen gräns för vad Ryssland vill ha
Efter Ryssland gått in i Georgien så verkar det just nu som om EU inte kan enas om något motåtgärd alls. Problemet är att det egentligen inte finns någon gräns vid vilken Ryssland skulle känna sig helt nöjd eller säker.
Ska alla randstater till Ryssland hamna under rysk dominans? Eller alla länder i den tidigare Warszawa-pakten? Eller alla länder med en rysk minoritet? Eller alla länder med en minoritet i som vill att Ryssland ska hjälpa dem?
11 augusti 2008
Konflikten i Georgien argument för turkiskt medlemsskap i EU
Nationalism har fortfarande en stor sprängkraft i världen, men det finns ett projekt som lyckats desarmera den och det är den Europeiska Unionen. Genom att ställa krav på lagstiftning, mänskliga rättigheter, respekt för minoriteter och fri rörlighet så har EU öppnat upp en värld av möjligheter och livsstilar som gör att nationalistiska strömningar inom EU minskar i styrka, eller kanaliseras på ofarligt sätt. Det är inte för inte som tidingen The Economist kallat EU den första postmoderna staten.
8 augusti 2008
Satsa på rätt forskning
Computer Sweden kommenterar Jan Björklunds och Lars Leijonborgs artikel om forskning på DN Debatt.
Computer Sweden menar att man bör prioritera naturvetenskap framför samhällsvetenskap. Och det håller jag helt med om, eller rättare sagt prioritera naturvetenskap, teknik och medicin framför samhällsvetenskap och humaniora. Björklund och Leijonborg säger inte detta rätt ut, men nästan alla exempel de tar upp är naturvetenskap/teknik/medicin så de tänker nog så.
Jag håller också helt med om att man ska satsa på redan framgångsrika institutioner och skippa regionalpolitiken.
25 juli 2008
Feghet borde inte vara brottsligt
Alla fyra regeringspartier är överrens om att en civilkuragelag skall införas innan valet 2010. Den kristdemokratiske partiledaren Göran Hägglund nämner det ofta och gärna, och tanken bakom är att få fler människor att gripa in när något händer, i stället för att bara bli ytterligare en tyst betraktare.
Självklart behövs det mer civilkurage. Den tysta stumma massan som vare sig ser eller hör, vill knappast ingen ha i ett samhälle. Problemet är att civilkurage inte kan lagstiftas fram.
25 juli 2008
Civiläktenskap är en bra idé
Humanisternas före detta ordförande Carl-Johan Kleberg skriver i Expressen om civiläktenskap.
Idag är det så att vissa typer av ideella organisationer (trossamfund) – men inte andra – har möjlighet att genomföra juridiskt bindande vigslar. I övrigt kan borgerliga vigslar genomföras av personer som av länsstyrelsen fått vigselrätt, men det är i praktiken väldigt svårt att få denna vigselrätt. Oftast måste man vara ledamot i kommunfullmäkige eller riksdagen för att få det.
25 juli 2008
Internetleverantörer ska inte springa musik- och filmindustrins ärenden
I Storbritannien ska Internetleverantörerna hjälpa till att jaga de som sysslar med piratkopiering på Internet, se artikel i SvD.
De svenska Internetleverantörerna säger tydligt nej till att medverka till något liknande i Sverige. Det gör de helt rätt i. Musik- och filmindustrin borde anstränga sig mer för att tillhandahålla användarvänliga lagliga alternativ för att sälja musik och film på Internet istället för att bara agera för hårdare tag mot piratkopiering.
25 juli 2008
Utländska medborgare måste kunna få ID-kort i Sverige
Utländska medborgare som bor i Sverige har i många fall väldigt svårt att skaffa svenskt ID-kort sen Svensk Kassaservice slutade utfärda sådana, se artikel i SR.
Så kan vi inte ha det. Detta löses enklast genom att alla som får svenskt personnummer automatiskt tilldelas ett svenskt ID-kort i samband med det. Det ska gälla såväl asylsökande och anhöriginvandrare som arbetskraftsinvandrare och de som utnyttjar den fria rörligheten inom EU/EES.
Intressant? Andra bloggar om:
19 juli 2008
Marknadsekonomin fungerar
De stigande bränslepriserna börjar nu få effekt, priserna på bränsletörstiga bilar sjunker (eftersom ingen vill ha dem) och folk börjar köra mindre.
Detta visar att marknadsekonomin fungerar. När priserna stiger så sjunker efterfrågan, även om det finns en tröghet i systemet. Jag tror inte att vi har sett slutet ännu, om priserna ligger kvar på dagens nivå (eller stiger ännu mer) så kommer efterfrågan sjunka ytterligare framöver, bl.a. genom att folk börjar efterfråga bilar med lägre bränsleförbrukning och bilar som helt eller delvis kan gå på billigare bränslen (biogas och el).