Näringslivets roll i klimatförändringen
Mikael Ståldal
Idag var jag på Naturvårdsverkets seminarium Näringslivets roll i klimatförändringen.
Al Gore är en mycket bra talare, och hade också mycket intressant att säga. Trots att han talade oavbrutet i en dryg timme så blev det aldrig tråkigt. Även i den avslutande paneldebatten gjorde han flera intressanta inlägg.
Jaqueline McGlade från EEA var också ganska bra. Miljöminister Lena Sommestad var tämligen förutsägbar, det enda nya hon sa var att regeringen förespråkar auktion av utsläppsrätter och att regeringen idag beslutade om en proposition som ska tvinga bensinstationer att tillhandahålla alternativa bränslen. Göran Carstedt från Society for Organizational Learning (vad nu det är för något?) hade ett fåtal intressanta saker att komma med, men jag tyckte att han mest svamlade om organisationsteori och tvivelaktiga teorier från Det Naturliga Steget.
Takis Athanasopoulos från Toyota hade en positiv attityd och berättade om Toyotas proaktiva arbete med att minska sin klimatpåverkan. Yngve Stade från Stora Enso var raka motsatsen, negativ och gnälllig, och tyckte sig vara duktig genom att de planterar träd som tar upp koldioxid (vad som händer med den när träden avverkas sa han dock inte).
Lars Josefsson från Vattenfall skröt om att de satsar mycket på vindkraft, och att de håller på att bygga en prototyp för ett helt rent kolkraftverk som ska fånga upp och lagra koldioxiden. Han påstod dessutom att deras konventionella kolkraftverk numera är så rena att det bara är koldioxid som släpps ut. Det har jag svårt att tro, skulle deras kolkraftverk verkligen vara fria från utsläpp av kväveoxider, svaveldioxid, partiklar, etc? Jag ska försöka kolla upp den saken. Jag tycker att VD:n för ett företag som bygger konventionella kolkraftverk har väldigt låg trovärdighet i klimatsammanhang. Som Al Gore sa, om man bygger ett kolkraftverk idag så kommer det orsaka utsläpp under hela sin livslängd, som kan vara flera decennier.