Hälften till högskolan?
Mikael Ståldal
Wanja Lundby-Wedin, LO:s ordförande och Metta Fjelkner, Lärarnas riksförbund ordförande, skriver på DN Debatt idag. De menar att dagens mål att hälften av alla ska påbörja högskoleutbildning före 25 års ålder bör slopas och att man istället bör fokusera på att alla ska klara gymnasieskolan.
Om man betraktar arbetslöshetssiffrorna bland akademiker så ser man att det inte finns något reellt behov på arbetsmarknaden bakom målet att hälften ska gå på högskola. Det finns behov av vissa specifika utbildningar, främst inom vården, men inte av högskoleutbildade generellt (man blir inte bättre lämpad att arbeta inom vården för att man genomgått en icke-vårdinriktad högskoleutbildning). Man kan hävda att det kommer att uppstå ett sådant behov i framtiden, men det är bara spekulationer.
Idag är det många som inte slutför gymnasiet inom rimlig tid, och det är inte ovanligt att elever går ut grundskolan utan godkänt i de viktigaste ämnena. Då är det helt galet att ha ett kvantitativt mål för hur många som ska gå på högskola. Jag tror tvärt om att det är skadligt eftersom det leder till att kvalitén på högskolan urholkas och att man förlorar fokus från problemen i grundskolan och gymnasieskolan.
Utbildning är en process där man successivt lär sig nya saker med utgånspunkt i vad man lärt sig tidigare. Det innebär att man inte kan få en bra högskola utan att gymnasiet funkar, och att man inte kan få gymnasiet att funka om grundskolan är kass. Det första och högst prioriterade målet bör därför vara att alla klarar grundskolan i tid med godkänt i alla viktiga ämnen. Nästa steg är att alla genomgår och klarar gymnasiet inom rimlig tid. Detta kräver troligtvis att man ger upp dagens ambition att alla som går gymnasiet direkt ska vara behöriga till högskolan, man måste även satsa på yrkesutbildningar med mindre teoretiskt innehåll.
Först när man har grundskolan och gymnasieskolan under kontroll (vilket man inte har idag) är det försvarligt att fundera på kvantitativa mål för högskolan.
Kvantitativa mål för högskolan får inte heller gå ut över kvalitén, vilket det gör idag. Det är bättre om 30 % går i en bra högskola än om 50 % går i en kass högskola. Jag är tveksam till om det är realistiskt att 50 % går på högskola med hög kvalité. Man bör nog ha en lite elitistisk inställning till högskolan, det är inte rimligt att så många som hälften ska gå där.
Kommentarer
Kommentar av Älva on 2005-12-27 19:00:49 +0100
Utmärkt skrivet! Här är en som lider av vår regerings fräcka sätt att gömma undan arbetslöshetsstatistiken! Läs gärna mer på min blogg. Kan bara säga det att staten naturligtvis tycker att det är bättre att du själv tar lån för ditt uppehälle än att de själva ta ansvar för arbetslösheten…