Upptagna arbetslösa
Mikael Ståldal
Enligt en artikel i Dagens Nyheter så har flera arbetslösa i Storuman tackat nej till jobb med motiveringen att de inte har tid.
Jag hoppas verkligen att dessa arbetslösa inte får någon a-kassa, eller att de nu omgående får den indragen. A-kassa ska man få för att man inte lyckats hitta något jobb. De som utan mycket goda skäl tackar nej till ett erbjudet jobb ska inte ha någon ersättning. Att inte ha tid är inte någon godtagbar anledning för en arbetslös att tacka nej till jobb.
Uppdatering:
Artikeln handlar alltså om reguljära jobb i privata företag.
Kommentarer
Kommentar av Älva on 2005-12-29 17:38:53 +0100
Vill kommentera detta, trots att jag inte läst själva artikeln. Jag har nämligen bekanta som har råkat ut för detta. Det är nämligen som så att Arbetsförmedlingens “erbjudande” om “jobb” kan vara en helt meningslös arbetsmarknadspolitisk åtgärd, som t ex att man erbjuder en akademiker att hänga upp gardiner hos äldre, eller att man erbjuder en civilingenjör i datorteknik att gå en kurs i att hantera datorer, dvs – inte ett dugg utvecklande för individen – bara ett försök att gömma undan de arbetslösa i min mening. I de fall jag har sett detta hända (dvs att folk har tackat nej) har de varit i färd med att utveckla din speciella expertis – nätverka och engagera sig ideellt inom sitt område i hopp om att få jobb där sedan – i färd med att starta företag eller liknande. Att bli erbjuden en meningslös syssla kan verka tämligen tidskrävande när man är i färd med att utveckla sig själv karriärsmässigt. Ibland måste man faktiskt få tacka nej. (Ska läsa artikeln nu) =)
Kommentar av Mikael Ståldal on 2005-12-29 17:51:55 +0100
Om jag tolkat artikeln rätt så var det reguljära jobb i privata företag som de hade tackat nej till. Det tycker jag inte att man ska kunna göra och samtidigt behålla a-kassan.
Hade det varit någon arbetsmarknadspolitisk åtgärd, eller liknande meningslös sysselsättning, så hade saken varit en annan. Då håller jag med att man bör kunna tacka nej (utan att förlora a-kassan) om man kan motivera det med att man på egen hand jobbar för att skaffa sig ett arbete.
Kommentar av Älva on 2005-12-29 18:50:52 +0100
Ok, men låt säga att det hade varit ett reguljärt arbete som erbjudits, men att personen i fråga känner att denne är långt överkvalificerad. Här har vi en svår fråga tycker jag. Låt säga att man är utbildad civilingenjör, och blir erbjuden att ta ett helt vanligt jobb inom telesupporten på elbolaget. Nämnda fingerade person är aktiv med nätverkande och ideellt arbete inom sitt område för att få in en fot, och tycker att det verkar gå ganska bra. Ska han ta jobbet? Han har ju dessutom investerat en stor summa pengar och tid för att just få en annan typ av arbete än det på telesupporten….
Kommentar av Mikael Ståldal on 2005-12-29 19:14:36 +0100
Dagens regler för a-kassan säger att man får tacka nej till jobb i “fel” branch eller jobb som man är överkvalificerad för i tre månader, efter det måste man ta i princip alla reguljära jobb som erbjuds.
Jag tycker att det är en bra grundregel. Det är inte rimligt att man kan gå på a-kassa en lägre tid trots att det finns jobb man kan ta.
Observera att detta bara handlar om villkor för att få a-kassa. Naturligtvis är var och en fri att tacka nej till jobb (och säga upp sig från ett jobb man redan har) på vilken grund man vill, om man accepterar att inte få a-kassa.
Om vi antar att din fingerade person har gått på a-kassa i mer än tre månader så tycker jag inte att han ska få behålla a-kassan om han tackar nej till telesupportjobbet. Men om han är tämligen säker på att få drömjobbet inom kort så kan han ju tacka nej ändå och försöka leva utan a-kassa fram tills dess. Det är en chanstagning och bara han själv kan avgöra om det är rätt eller inte.
Generellt sätt så brukar det inte vara någon bra strategi att gå arbetslös en längre tid i väntan på drömjobbet. Det brukar vara svårare att få jobb ju lägre man varit arbetslös. Det är inte otänkbart att telesupportjobbet kan bara en bra platform för att nätverka sig till ett ingenjörsjobb inom elbolaget.
Kommentar av Älva on 2005-12-29 20:41:52 +0100
Vet inte om det är rimligt i dagens förstörda samhälle då man utbildar folk på universitetet (slänger in så många som möjligt), och ska öppna för fler platser till och med. Akademikerna måste ju ha rätt att kräva de jobb de är utbildade för. Denna regel är endast någorlunda human i kombination med en avskrivning av studielånen så länge bara ett struntjobb kan ges.
Kommentar av Mikael Ståldal on 2005-12-29 22:07:36 +0100
Jag håller inte med om att akademiker har rätt att kräva de jobb de är utbildade för. Det är ju faktist ingen som tvingas gå på universitet, och ingen som tvingas ta studielån.
Det vore bra om akademiker fick de jobb de är utbildade för. Och det är dumt att slänga in så många på universitet som man gör nu. Men individen har faktist ett eget ansvar.
Möjligtvis borde man ha möjlighet att få ersättning från universitetet (motsvarande de studielån man tar) om utbildningen håller alltför låg kvalité.