Plusjobb kan ge minus
Mikael Ståldal
Efter nyår lanseras de s.k. plusjobben. Plusjobben är en ny arbetsmarknadspolitisk åtgärd som innebär att någon som varit arbetslös i minst två år kan få jobb i kommun eller landsting mot att staten betalar hela lönen. Detta beskrivs i en artikel i Dagens Nyheter.
En stadsdelsnämnd i Stockholm önskar tillsätta en bagare som kan baka bröd till förskolorna. Detta beskrivs som “en väldig idérikedom” av Stockholms stads projektansvariga.
Men vad händer om kommuner börjar tillsätta bagare som bakar bröd till förskolorna? Jo, om det funkar så kommer man troligtvis sluta köpa bröd av något privat bageri, och det i sin tur kan leda till att bagare där blir arbetslösa. Det finns en uppenbar risk för undanträngning av riktiga jobb i det privata näringslivet.
Det är också problematiskt att villkoret för att få ett plusjobb är att man varit arbetslös i två år. Det blir en slags belöning för den som inte ansträngt sig för att skaffa jobb, och missgynnar dem som hankar sig fram på tillfälliga jobb.
Plusjobben förefaller vara en desperat åtgärd av en regering som inte lyckas göra något verkningsfullt mot arbetslösheten, utan bara kan hitta på åtgärden för att dölja den.
Jag tror att huvudorsaken till arbetslösheten är att det är så dyrt och riskfyllt att anställa, vilket jag skrivit om tidigare bl.a. här.