30 januari 2006
Påtryckningarna mot Danmark hårdnar
Situationen med de muslimska protesterna mot Jyllands-Postens karikatyrteckningar av profeten Muhammed (se tidigare inlägg) börjar nu bli riktigt obehaglig. Muslimska länder vill ha en FN-resolution mot Danmark och Danmark ber nu om stöd från EU (källa).
Allt fler krav reses nu på att både Jyllands-Posten och Danmarks regering ska be världens muslimer om ursäkt. Jag hoppas att de står på sig och inte ber om ursäkt, och jag hoppas att Sverige, EU och övriga fria länder sluter upp och försvarar yttrandefriheten mot detta angrepp.
28 januari 2006
Ingen skolavslutning i kyrkan
Kyrkan i Gällivare har beslutat att icke-religiösa sånger som “Rudolf med röda mulen” är inte längre välkomna på de kyrkliga skolavslutningarna (källa).
Det bör givetvis vara upp till kyrkan att besluta om vilka sångar som får sjungas i kyrkan. Men det är också upp till skolan att besluta var man ska ha skolavslutningar. Skolorna i Gällivare har nu ett utmärkt tillfälle att flytta sina skolavslutningar från kyrkan till någon annan lokal där de får sjunga vad de vill.
28 januari 2006
Kristdemokraterna hotar jobben
Kristdemokraterna vill att anställda ska ha rätt till ett års tjänstledighet för att försöka starta företag, mot i dag sex månader (källa).
Det är vällovligt att uppmuntra folk att starta företag. Men just detta förslag riskerar att slå fel. Även om det gör det lite lättare att starta företag så kommer det göra det lite svårare för företag (såväl befintliga som nya) att anställa. Ju större rättigheter till tjänstledighet en anställd har, desto större risk att anställa (se tidigare inlägg).
28 januari 2006
Oacceptabla påtryckningar mot Danmark
Enligt en artikel i DN har Saudiarabien kallat hem sin ambassadör från Danmark för att Danmark inte har vidtagit några åtgärder mot tidningen Jyllands-Postens karikatyrteckningar av profeten Muhammed (se tidigare inlägg).
Det är mycket oroande att Saudiarabien inte bara begränsar yttrandefriheten på hemmaplan utan också försöker påverka andra länder att göra det. Jag hoppas att Danmark fortsätter att stå emot dessa påtryckningar. Sverige och övriga EU-länder borde visa Danmark sitt öppna och officiella stöd och fördömma Saudiarabiens påtryckningar.
28 januari 2006
Vattenfall vill minska utsläppen
Enligt en artikel i DN har Vattenfalls chef Lars G Josefsson presenterat en plan för att minska världens utsläpp av växthusgaser.
Det är förvisso en intressant plan som man bör studera närmare. Men vore det inte på sin plats av Vattenfall att föregå med gott exempel? Det vore väldigt enkelt av för Vattenfall att högst konkret bidra till att minska utsläppen, nämligen att lägga ner sina kolkraftverk i Tyskland. Se tidigare inlägg.
23 januari 2006
Iran, kärnkraft och kärnvapen
Iran håller på att bygga kärnkraftverk, och de vill själva anrika bränslet till detta kärnkraftverk. Omvärlden är rädda för att Iran ska utnyttja denna anrikningsanläggning för att producera kärnvapen, vilket Iran ihärdigt förnekar.
Uran är ett grundämne som används som bränsle i kärnkraftverk, och som material i kärnvapen. Naturligt uran innehåller 0,7 % av den klyvbara isotopen uran-235, och resten består av uran-238. För att fungera som bränsle i ett normalt kärnkraftverk måste halten av uran-235 vara 3-5 %.
15 januari 2006
Budfirmor gillar trängselskatten
Enligt en artikel i DN så menar flera budfirmor att de tjänar på trängselskatten eftersom tidsvinsten är värd mer än vad trängselskatten kostar. Deras branchorganisation Sveriges Åkeriföretag väljer dock rollen som hopplösa gnällspikar.
Se även tidigare inlägg.
14 januari 2006
Miljöpartiet har sabbat idén med trängselavgifter
Miljöpartiet, som drev fram trängselskatten i Stockholm, säger nu att det borde vara en kommunal avgift istället för en statlig skatt (se artikel i DN).
Det är så dags nu!
Att på ett juridiskt hållbart sätt tillåta kommunala trängselavgifter kräver en grundlagsändring (annars hade man redan gjort det istället för dagens trängselskatt), och för att genomföra en sådan måste man fatta två riksdagsbeslut med mellanliggande val. Om Miljöpartiet dragit denna självklara slutsats tidigare så hade man hunnit fatta det första beslutet om detta före valet i höst, nu är det för sent att göra detta på ett rimligt sätt och det hela blir minst fyra år fördrjöt.
11 januari 2006
Islam och yttrandefrihet
I en debattartikel i Expressen skriver Pernilla Ouis om besvikelsen över många muslimers kraftiga reaktion på att danska tidningen Jyllands-Posten publicerade ett antal karikatyrteckningar av profet Muhammed i höstas. Även Dagens Nyheters ledare skriver om detta.
Jag håller i stort sett med båda två. Det var onödigt och dumt att publicera dessa teckningar, men det är och måste vara fullt tillåtet att göra.
Samma sak gäller när Runar Sörgaard sa att “Muhammed var en förvirrad pedofil”.
11 januari 2006
Om förortens problem
Intressant debattartikel i Expressen av Mohammad Derakhshan. Sätter fokus på mycket som är problematiskt i våra miljonprogramsförorter.
Se även tidigare inlägg.
8 januari 2006
“Bara” tio års kö för att få en lägenhet i Stockholm
På Stockholms stads bostadsförmedling är man nöjda, nu är det “bara” tio års kö för att få en hyreslägenhet i Stockholms innerstad, mot fjorton års kö för fyra år sen, en förbättring med 30 procent!
I Stockholms förorter kan man få en hyreslägenhet efter bara fyra år i kö.
Detta kan beskrivas som att situationen har gått från att vara riktigt genomusel till att vara “bara” jätteusel. Om den genomsnittsliga kötiden är lägre än ett år så är det dåligt!
6 januari 2006
Flygskatten
Regeringen planerar att införa en skatt på flygbiljetter för att minska flygets klimatpåverkan. Planerna har fått mycket kritik. Flygbranchen vill istället inkludera flyget i EU:s system för handel med utsläppsrätter.
Naturvårdsverkets expert försvarar flygskatten med ganska märkliga argument. Alternativet med utsläppsrätter avfärdas med att “flygbolagen då kommer att köpa sig fria”. Ja, det är möjligt, men det är helt i sin ordning! Om utsläppshandelssystemet fungerar som det är tänkt så kommer detta friköpande leda till att utsläppen minskar i motsvarande mån någonannanstans.
6 januari 2006
Beroende av rysk naturgas
Dagens Nyheter skriver om naturgasbråket mellan Ryssland och Ukraina. På nyhetssidans “analys” hävdas att Ryssland förlorat och på ledarsidan menar man att Ryssland är vinnare.
Oavsett om Ryssland vunnit eller förlorat detta bråk så visar detta tydligt hur olyckligt det är att många EU-länder håller på att göra sig väldigt beroende av rysk naturgas. Även Sverige är på väg att öka sitt beroende av naturgas. EU verkar ha insett problemet. Synd att Sverige och Tyskland aktivt verkar för att förvärra situationen genom att tvångsavveckla välfungerande och lönsamma kärnkraftverk.
6 januari 2006
Trängselskatten, företagare och taxi
Enligt en artikel i Dagens Nyheter så kommer vissa företag få problem p.g.a. trängselskatten, i några fall tvingas de kanske lägga ner.
Ja, så kommer det att bli. Ett företag överlever bara så länge dess affärsidé fungerar, och affärsidéer är beroende av förutsättningarna. När förutsättningarna förändras så kan vissa affärsidéer sluta fungera. Införandet av trängselskatter är en sådan förändring av förutsättningarna som kan sabba vissa affärsidéer.
Det intressanta är inte om några enskilda företag får problem eller inte, det intressanta är hur företagsklimatet som helhet påverkas.
5 januari 2006
Trängselskatten
Trängselavgifter är i grunden en mycket bra och liberal idé. När man har en begränsad resurs som är för billig så riskerar det uppstå köer, vilket leder till att alla får betala med sin tid. Då är det bättre att sätta ett pris på resursen (i det här fallet bilvägar) så att utnyttjandet sjunker och köerna minskar. Att staten eller kommunen beslutar att ta ut avgift för att köra på bilvägar som ägs av staten eller kommunen kan inte anses inskränka någons rättigheter.
4 januari 2006
Piratpartiet
Ett nytt parti har dykt upp som vill ställa upp i höstens riksdagsval: Piratpartiet.
Det är ett enfrågeparti som huvudsakligen vill avskaffa all immaterialrätt (upphovsrätt, patent, varumärken och mönsterskydd). Inte nog med det, de vill dessutom förbjuda licensavtal och andra typer av avtal som inskränker rätten att sprida information.
Piratpartiet påstår att deras åsiker kan appellera både till “de röda” och “de blå”. De menar att “de blå” tycker att immaterialrätter är marknadsskadande monopol.