Indien, kärnkraft och kärnvapen
Mikael Ståldal
USA har tecknat ett avtal med Indien om samarbete kring kärnkraft. Avtalet handlar bara om civil kärnkraft, och Indien lovar att skilja sin civila kärnkraft från sitt kärnvapenprogram. (se artikel i DN).
Många är kritiska till att USA inleder kärnkraftssamarbetet trots att Indien vägrar underteckna ickespridningsavtalet NTP och sedan 1998 har kärnvapen. DN:s ledarsida klagara på “dubbla måttstockar”.
Jag tycker att kritikerna missar att Indien faktist är en stabil demokrati se drygt 50 år, världens största demokratiska stat. Är det en tillfredställande ordning att diktaturen Kina får ha kärnvapen men inte demokratiska Indien?
Det uttrycks farhågor för att detta kommer uppmuntra Iran och Nordkorea att framhärda i sina försök att skaffa kärnvapen. Det tror jag inte alls. De hopplösa diktaturerna Iran och Nordkorea bryr sig inte ett dugg om internationella avtal eller någon form av rättvisa. De agerar helt egoistiskt och opportunistiskt. De skaffar kärnvapen om vill, kan och tror sig komma undan med det. Enda sättet att stoppa dem är påtryckningar, stopp för export av kärnteknologi och klyvbart marerial, ekonomisk bojkott och trovärdiga hot om militärt våld.
Ickespridningsavtalet NTP är bra eftersom det troligtvis försvårar för terroristgrupper att få tillgång till kärnvapen, därför är det viktigt. Men det är uppenbart ganska dåligt på att förhindra att de stater som bestämt sig skaffar kärnvapen. Risken för spridning till terrorister lär knappast öka genom USA:s avtal med Indien. Om man vill stärka skyddet mot spridning till terrorister och andra länder så borde man bjuda in Indien att komma med i NTP med status som officiell kärnvapenmakt (som USA, Ryssland, Kina, Storbritannien och Frankrike).
Det är mycket positivt att Indien nu får möjlighet att bygga ut civil kärnkraft för energiproduktion. Det ger Indien tillgång till ren energi och därmed bättre möjligheter att utvecklas. Samtidigt minskar Indiens beroende av fossila bränslen, vilket både minskar belastningen på de ansträngda oljeresurserna och belastningen på miljön (både lokalt i Indien och globalt genom växthuseffekten). Detta är mycket viktigare än en eventuell försvagning av ett ickespridningsavtal som ändå inte fungerar.
Kommentarer
Kommentar av Elin on 2006-11-21 11:23:19 +0100
Tack, detta har hjälpt mitt skolarbete, typ. Eller till att börja med i alla fall! 🙂 Ha en trevlig dag och skriv skriv skriv! :)):
Baaa
Kommentar av mimmi on 2006-11-21 11:24:58 +0100
detta va mkt fin;) hjälper mig välldigt mkt med sko arbetet:)
jag tkr att ni ska hga det väldigt trevligt för att ni värkar så rara:D
så att man nästan blir lite räddD:
jag knaske värkar vara en tok men de ejag inte jag bara låssas att vara det HHAHAHa
detta va kul men tack så mkt i alla fall för detta att ni hjälper värdens skol barn med att lägga ut sånna här fina texter om indien 😀
så jag säger en gg för alla TACK!
MVH/elvis:P