Kolsänkor funkar inte
Mikael Ståldal
Många företag vars verksamhet orsakar utsläpp av växthusgaser försöker förbättra sin miljöprofil genom s.k. klimatkompensation, d.v.s. att plantera träd som förutsätts absorbera motsvarande mängd koldioxid. Detta kallas även för kolsänkor. Exempel är Saltå kvarn och Consitio Klimatbalans.
Kol finns huvudsakligen på tre ställen, i atmosfären som koldioxid, i biosfären (i levande växter, djur och andra organismer) och i jordskorpan i form av fossila bränslen (stenkol, brunkol, olja, naturgas). Det finns även koldioxid löst i haven och kol i jordskorpan i form av karbonater (t.ex. kalksten), men det tror jag att vi kan bortse från just nu.
Många vetenskapsmän menar att en ökning av halten koldioxid i atmosfären kommer att leda till ett varmare klimat (växthuseffekten) och att detta kommer leda till en rad oönskade konsekvenser i framtiden.
Idag gräver vi upp en stor mängd fossila bränslen (stenkol, olja, naturgas) från underjorden och eldar upp dem, detta innebär att vi flyttar stora mängder kol från jordskorpan till atmosfären, och att halten koldioxid i atmosfären ökar. Om detta ska kunna kompenseras av att plantera träd så måste den åtgärden leda till att att mängden kol i biosfären ökar i motsvarande mån, och att den ökningen blir beständig på lång sikt.
Jag är inte så säker på att trädplanering kommer att leda till detta. Träden absorberar förvisso koldioxid när de växer, men om sedan huggs ner och bränns upp så frigörs motsvarande mängd koldioxid igen. Dessutom så måste det ju ha funnits några andra växter på marken innan träden planterades, som kanske trängs undan av de nyplanterade träden (eller till och med röjs undan innan planteringen).
Många studier visar på att en “mogen” skog inte nettoabsorberar koldioxid, utan det sker bara när den växer upp. Se artikel på detta tema.
Att tro att vi människor genom trädplantering och liknande åtgärder kan ordna så att mängden kol i jordens biosfär permanent ökar tyder på en viss hybris.
Återigen blir slutsatsen att det enda sättet att komma undran växthuseffekten är att minska användningen av fossila bränslen. Det finns inga genvägar kring detta.
Däremot är det helt OK att enskilda företag “köper sig fria” från sina utsläpp genom utsläppsrätter, förutsatt att utsläppsrätterna bara omfattar just utsläpp och inte kolsänkor. Det viktiga är att de totala globala utsläppen minskas, hur de fördelas över världen spelar ingen roll.
Se även tidigare inlägg.