Rätt om kärnkraften, fel om folkomröstning
Mikael Ståldal
Sigvard Marjasin och Raul Björk skriver på DN Debatt idag att Sverige bör behålla kärnkraften och att det bör hållas en ny folkomröstning om detta.
De har helt rätt i att kärnkraften bör behållas, och att det inte är rimligt att hålla sig till 1980-års folkomröstning längre. Men jag tycker inte att man bör hålla någon ny folkomröstning.
Folkomröstningen om kärnkraft 1980 var ett oanständigt spektakel, ett hån mot allt vad demokrati står för. Det fanns tre linjer som kraftigt överlappade och inte täckte in alla rimliga hållningar i frågan. Framförallt fanns det ingen linje för de som ville bygga fler kärnkraftverk. Dessutom innehöll linje 2 ovidkommande text om offentligt ägd energiproduktion.
Så här såg valsedlarna ut: linje 1, linje 2 framsida, linje 2 baksida, linje 3 framsida, linje 3 baksida.
Resultatet blev därefter, ingen linje fick egen majoritet och det blev omöjligt att göra någon entydig tolkning av resultatet.
Det skulle förvisso gå att utforma en ny folkomröstning på ett mindre dåligt sätt (det vore svårt att göra det ännu sämre), men jag kan inte se hur man kan göra det på ett bra sätt.
Jag tycker att en folkomröstning måste ha bara två linjer. Har man tre så är det stor risk att inget alternativ får egen majoritet och då blir resultatet svårtolkat. Men det går inte att formulera bara två linjer om kärnkraften. Det finns minst tre rimliga linjer:
- behåll befintlig kärnkraft och öppna för att bygga ny
- behåll befintlig kärnkraft så länge den är säker och lönsam, men bygg inte ny
- forcerad avveckling av befintlig kärnkraft
En folkomröstning med två linjer hade man kunnat haft innan det första kärnkraftverket byggdes, men det är för sent nu.
Därför bör man inte ha någon ny folkomröstning utan istället låta riksdagen besluta i frågan. Det är bra läge att fatta ett sådant riksdagsbeslut efter höstens riksdagsval, eftersom flera av partierna som ställer upp i valet nu har tydliga åsikter om kärnkraften (de har de inte alltid haft tidigare). Därmed kan väljarna påverka genom att välja parti i höstens riksdagsval.
Om vi utgår från de tre linjerna som jag skissat på ovan så kan man klassificera riksdagspartierna enligt följande:
- Folkpartiet står för linje 1
- Moderaterna ligger mellan linje 1 och 2
- Kristdemokraterna står för linje 2
- Centerpartiet, vänsterpartiet och socialdemokraterna ligger mellan linje 2 och 3
- Miljöpartiet står för linje 3