Är det rätt att bota handikapp?
Mikael Ståldal
Filmen X-Men: The Last Stand har premiär idag. Enligt recensioner (jag har inte själv sett filmen ännu) handlar den om att man kommer på ett sätt att “bota” mutationer och mutanternas olika reaktioner på detta. Detta har väckt en politisk debatt, man drar paralleller till verkligheten och möjligheter att “bota” homosexualitet och olika handikapp. Se recension i DN.
Att “bota” homosexualitet är bara dumt eftersom homosexualitet inte är något handikapp. Men möjligheten att bota sånt som verkligen är handikapp är intressant.
Tydligen så förekommer det att handikapporganisationer protesterar när möjligheter att medicinskt bota handikapp som dövhet och blindhet kommer på tal.
Ifall det handlar om möjligheten att bota ett handikapp hos en vuxen människa så tycker jag det är helt oproblematiskt. Det är bara att låta var och en själv välja om de vill bli botade eller inte. Det vore givetvis fel att “tvångsbota” alla, men lika fel att vägra bota de som vill bli botade. Vissa sådana möjligheter finns redan, t.ex. laseroperationer mot närsynthet.
Ifall det handlar om att på genetisk väg i fosterstadiet upptäcka anlag för handikapp så blir det lite svårare. Men det är inget nytt. Redan idag genomför man fosterdiagnostik för att upptäcka bl.a. Downs syndrom. Föräldrar som får reda på att deras blivande barn lider av detta väljer ibland – men inte alltid – att av den anledningen göra abort. Detta är inte helt okontroversiellt, men jag tycker att det är helt rätt sätt att hantera det. Låt föräldrarna välja om de ska genomgå diagnostiken, och sen välja om de ska göra abort eller inte utifrån vad diagnostiken kommer fram till.
Att det är just Downs syndrom man letar efter beror främst på att det är rent tekniskt enkelt att upptäcka. Andra genetiskt betingade handikapp är svårare att upptäcka, men teknikupvecklingen lär göra så att fler och fler går att upptäcka. Om man lyckas upptäcka anlag för t.ex. blindhet i fosterstadiet så ser jag inga problem att hantera det på samma sätt.
Man ska dock komma ihåg att alla handikapp inte är genetiskt betingade. Handkapp kan uppstå genom olyckor eller sjukdomar som inte har med generna att göra. I många fall kan samma tillstånd uppstå på båda sätten, t.ex. blindhet. Det innebär att även om man skulle “sortera bort” alla foster som bär på genetiska anlag för blindhet så kommer det ändå finnas blinda människor.