Hotet mot yttrandefriheten på webben
Mikael Ståldal
Enligt en artikel i DN har webbhotellet JX Hosting tvingats säga upp avtalet med Jobbjakt.se efter att ha utsatts för påtrycknigar från Osynliga Partiet.
Det är oklart exakt vad påtryckningarna bestod i. Det handlade framförallt om överbelastningsattacker (DoS) och försök att hacka JX Hostings maskiner. I DN-artikeln står det att JX Hostings grundare utsattes för hot, men det är oklart om det bara handlar om hot att sänka hans maskiner, eller om det även var hot om våld.
Detta handlar inte om Jobbjakt.se och kritiken mot den. Det är naturligtvis helt OK att ogilla och kritisera deras verksamhet. Jag tycker även att den typ av aktioner som Osynliga Partiet beskriver här, att uppmana till blockad och lägga in falska bud, är OK. Men när det går över till rena överbelastningsattacker, intrångsförsök och påtryckningar på webbhotellet så har det definitivt gått över gränsen för vad som är acceptabelt (och i många fall också för vad som är lagligt). Osynliga Partiet har väldigt svårt att hålla sig till spelreglerna.
Det allvarliga här är att ett webbhotell på detta sätt viker sig för påtryckningar och säger upp avtalet med en kontroversiell kund. Det är inte första gången det händer, även om detta fall är annorlunda. Detta är ett allvarligt hot mot yttrandefriheten. Om påtryckningarna mot JX Hosting enbart bestod i hot om överbelastningsattacker och hacking (alltså inte hot om våld) så förtjänar de allvarlig kritik för att så lätt vika sig. Jag tycker att alla webbhotell har ett ansvar att försvara sina kunders yttrandefrihet. Jag instämmer också i polisens kritik mot JX Hosting att de inte polisanmälde saken. De som ligger bakom måste sättas dit, annars kommer detta bara att fortsätta, och ingen vet vet vilken sida som drabbas nästa gång.