Därför bör vi inte höja skatten på onyttig mat
Mikael Ståldal
Enligt en SIFO-undersökning vill 40 % av svenskarna ha högre skatt på onyttig mat än på annan mat. Det främsta skälet anses vara att motverka övervikt och fetma. Det är en dålig idé av flera skäl.
- Människor bör ta ansvar för sitt eget liv och sin egen hälsa. Om jag äter onyttig mat så drabbar det bara mig, och ingen annan. Därför bör ansvaret också vara mitt och ingen annans.
- Människor är olika, och mat som är onyttig för vissa kan vara harmlös eller till och med nyttig för andra. Alla lider inte av övervikt eller fetma. Vissa har problem med undervikt, även om det inte är lika vanligt, varför ska de tvingas betala mer för den mat som är bra för dem?
- Att klassificera mat i “onyttig” och “nyttig” skulle leda till många svåra gränsdragningsproblem och skapa en omfattande byråkrati. Det blir mycket krångel och ökade kostnader för livsmedelshandlare. Dessa kostnader skulle leda till högre matpriser överlag.
- Vi kan inte vara helt säkra på vad som är onyttigt och inte. För 5-10 år sedan trodde de flesta att fet mat var onyttigt och att man framförallt borde minska fettkonsumtionen. Numera anses inte fett vara så farligt längre, nu är det istället socker som är boven. Kanske dyker ytterligare en annan teori upp i framtiden? Sveriges Livsmedelsverk är inte kända för att hänga med i utvecklingen, deras nyckelhålsmärkning ligger efter.
- Det finns olika aspekter på nyttighet/onyttighet hos mat. Hur mycket den bidrar till övervikt, hur den påverkar kolestorolvärdet, hur mycket vinaminer och antioxidanter den innehåller, etc. Det är inte alltid dessa aspekter sammanfaller, och hur ska man prioritera då? Låt varje människa själv prioritera detta efter sina unika förutsättningar, istället för att låta staten prioritera åt alla.
Kommentarer
Kommentar av Lennart Regebro den 2006-08-29 01:27:48
Ytterligare en anledning för staten att hålla sig undan är att den är för långsam. När staten väl har reagerat på probemet med övervikt, tragglat igenom idéer om vad man skall göra åt det, gjort en utredning, lagt fram ett lagförslag, debatterat det i TV, gjort en ny utredning och sedan tagit ett i grunden inneffektivt men ändå kostsamt beslut, så har problemet i regel åtgärdat sig självt.
När man diskuterade samma sak i Storbrittanien för ett år eller två sedan konstaterade The Economist att ironiskt nog att året innan var det första året där genomsnittsvikten för Britterna minskade. När väl allmänheten böjrar bli så medvetna om problemet att dom vill att staten skall fixa det så har dom redan börjat fixa det själva.
Kommentar av Lennart Regebro den 2006-08-29 01:32:20
Och som för att liksom understryka saken googlade jag lite.
Och tror ni inte att ökningen i övervikt i Sverige, som var rätt hög under 90-talet, har planat av. 😉
http://www.scb.se/templates/tableOrChart____48681.asp
Kommentar av Staffan Svensson den 2006-08-29 07:44:02
Tjena Mikael!
Jag har under en lång tid försökt få igång en debatt kring främst sockerskatt, eller som jag kallar det “grön skatteväxling på livsmedel”.
Enligt min uppfattning kan vi inte fortsätta att lulla kring övervikt och dess enorma problem, utan det måste till krafttag. Det måste svida i plånboken om man sätter i sig för mycket onyttig mat.
Du kan läsa mer på min blogg.
Hilsen
Staffan Svensson
Riksdagskandidat för Junilistan i Stockholms stad
Kommentar av Mikael Ståldal den 2006-08-29 11:18:20
Staffan, kul att du kommenterar mitt inlägg. Det hade varit ännu roligare om du läst mitt inlägg också.
Efter att ha läst lite på din blogg så kan jag hålla med om en sak, jag hoppas också att inget annat parti “snor” idén om sockerskatt.
Kommentar av Anna den 2006-09-07 10:53:39
Såg ett bra program för ett tag sedan angående fetma. Det finns många följdsjukdomar man kan undvika både kostnadsmässigt och humanitärt om man i vården har behandling för övervikt. Att lägga lite mer resurser på den vården kan vara ett sätt att undvika kostnader för annan vård.
Tycker det är tråkigt att se på när sossarna alltid tar den lättaste vägen, domdera uppifrån med skattehöjningar. Tänker man på folks lidande eller ser man bara ännu ett sätt att dra in mer pengar till staten?