30 november 2006
Koldioxid är ingen luftförorening
USA:s högsta domstol tar upp ett fall där tolv delstater med Massachusetts i spetsen anser att den federala miljöskyddsstyrelsen, EPA, bör begränsa utsläppen av klimatpåverkande koldioxid enligt Clean Air Act från 1970. Se artikel i DN.
Massachusetts har rätt i sak, USA bör på federal nivå begränsa utsläppen av klimatpåverkande koldioxid. Men det här fallet drivs på helt fel grund. Syftet med Clean Air Act var att begränsa luftföroreningar, så som kväveoxider och kolväten, som orsakar direkta miljö- och hälsoproblem.
25 november 2006
En delseger för svensk tryckfrihet
En enhällig jury har fällt Expressen för förtal av Mikael Persbrandt. Se artikel i DN.
DN kommenterar detta i en ledare. Jag förstår inte vad DN vill säga. Man vänder sig på oklara grunder mot att JK valde att driva processen mot Expressen, och verkar rädda för att vi går mot en utveckling med svagare tryckfrihet som finns i flera andra europeiska länder.
Det vore förvisso tragiskt om Sverige anammade den europeiska modellen, men jag har svårt att se att detta skulle leda ditåt.
25 november 2006
Fler studenter borde skaffa barn
En åldrande befolkning framställs ofta som ett hot mot Sveriges och andra EU-länders framtida ekonomi. Nu senast i en artikel i DN.
Ett stort problem är låga födelsetal. Här ligger Sverige relativt bra till jämfört med många andra EU-länder, men jag är rädd för att det kan sjunka framöver. Det är nämligen så att den genomsnittsliga åldern när man skaffar sitt första barn stiger hela tiden, nu ligger den på cirka 30 år och kommer troligtvis stiga ytterligare.
25 november 2006
Kreditupplysning på webben
Återigen uppmärksammas möjligheten att enkelt och billigt skaffa kreditupplysningar om vem som helst på webben, utan att den som kollas upp får reda på det. Se artikel i DN. Kreditupplysningslagen kringgås genom att webbplatsen skaffar ett utgivarbevis enligt Yttrandefrihetsgrundlagen.
Datainspektionen klagar över att detta hotar den personliga integriteten, medan företaget bakom tjänsten mycket riktigt påpekar att man bara sammanställer och förmedlar uppgifter som redan är offentliga i myndigheters register. Vem som helst kan redan ta reda på detta, det är bara lite mer jobb att göra det själv.
23 november 2006
Kolgruveolocka i Polen
23 personer har dött i en olycka i en kolgruva i Polen. Se artikel i DN.
16 november 2006
Bra med sjukintyg från första dagen
Regeringen föreslår att arbetsgivare ska få rätt att i vissa fall kräva sjukintyg från första sjukdagen (stället för åttonde som idag). Se artikel i DN.
Det är ett bra förslag. Det är rimligt att man som huvudregel kan vara sjukfrånvarande ett par dagar utan intyg, annars skulle sjukvården bli överbelastad. Men i vissa fall så kan den möjligheten missbrukas, och då är det bra att kunna sätta stopp för det. Det har t.
16 november 2006
Politisk strejk är oacceptabelt
I protest mot regeringens förändringar i a-kassan har Syndikalisterna varslat om politisk strejk. Vissa LO-ledare vill göra samma sak, men LO:s centrala ledning säger nej till politisk strejk.
Det gör LO helt rätt i. I ett demokratiskt land som Sverige är politisk strejk helt orimligt och oacceptabelt. En strejk drabbar arbetsgivaren, och är bara legitim om man befinner sig i konflikt med arbetsgivaren. Men det är inte arbetsgivarna som ändrar på a-kassan, det är regeringen och riksdagen.
11 november 2006
Trängselskatt till våren?
Regeringen utser Carl Cererschiöld till statlig förhandlingsman med uppdrag att ordna så att trängselskatten i Stockholm kan återinföras under våren.
Från oppositionen hörs kritik mot att pengarna främst ska gå till vägsatsningar och inte till järnväg och annan kollektivtrafik.
Eftersom intäkterna från trängselskatten inte kommer räcka till varken alla väginvesteringar eller alla järnvägsinvesteringar som ska göras så är det mindre viktigt vilka projekt som får just dessa pengar. Huvudsaken är att de projekt som behövs blir genomförda inom rimlig rid, och att de projekt som är olämpliga inte blir genomförda.
4 november 2006
Hur rättvist är Rättvisemärkt?
Många varor som vi importerar från fattiga (och inte sällan odemokratiska) länder är i många fall producerat under mycket svåra förhållanden för arbetarna. Rättvisemärkt försöker göra något åt detta genom att märka produkter som är producerade under bättre förhållanden. Det är en mycket bra tanke, men tyvärr är Rättvisemärkts kriterier delvis missriktade och kontraproduktiva.
Dels finns det kriterier som säger att produktionen inte ska kränka mänskliga rättigheter. Diskriminering är inte tillåtet och det måste finnas rätt och reell möjlighet att organisera sig fackligt.
4 november 2006
EU:s subventioner leder till rovdrift
Enligt en artikel i DN så kan torsken och andra viktiga matfiskar vara utfiskade om 40 år. Det är oroväckande och måste förhindras.
Hur kommer det sig då att t.ex. torsken hotas av utfiskning? Det finns många förklaringar, och det skiljer sig åt på olika håll i världen. I Europa är det EU som styr fisket som är en del av den gemensamma jordbrukspolitiken (CAP). EU beslutar gemensamt om fiskekvoter, och de sätts konsekvent högre än vad som vetenskapsmän anser vara hållbart.
4 november 2006
Avslöjande om medlemsskap i facket
I en intervju i Aftonbladet säger Lars Frisk, ordförande i fackföreningen ST vid Luleå Universitet, något väldigt avslöjande. Han säger, angående regeringens förslag kring a-kassan:
Regeringen signalerar att man inte behöver vara med i facket om man inte vill.
Det avslöjar en skrämmande syn på fackets roll och fackmedlemsskap hos Lars Frisk. Det verkar som om han sett betraktat fackmedlemsskap som de facto obligatoriskt. Det är frivilligt att vara med i facket, och så ska det vara.