Koldioxid är ingen luftförorening
Mikael Ståldal
USA:s högsta domstol tar upp ett fall där tolv delstater med Massachusetts i spetsen anser att den federala miljöskyddsstyrelsen, EPA, bör begränsa utsläppen av klimatpåverkande koldioxid enligt Clean Air Act från 1970. Se artikel i DN.
Massachusetts har rätt i sak, USA bör på federal nivå begränsa utsläppen av klimatpåverkande koldioxid. Men det här fallet drivs på helt fel grund. Syftet med Clean Air Act var att begränsa luftföroreningar, så som kväveoxider och kolväten, som orsakar direkta miljö- och hälsoproblem. Det är inte rimligt att betrakta koldioxid som en luftförorening i detta sammanhang.
Koldioxidutsläpp vid förbränning av fossila bränslen leder till att koldioxidhalten i atmosfären ökar, och detta befaras orsaka en långsiktiga och globala klimatförändringar. Men koldioxiden i sig är inte farlig, de halterna som det är frågan om har inga negativa effekter på människor eller andra organismer (högre halter har snarare positiva effekter på växter). Det är något helt annat än utsläpp av t.ex. kväveoxider som leder till direkta hälsoproblem hos människor och försurning som skadar växter och djur.
Det betyder inte att koldioxidutsläpp skulle vara mindre allvarliga än kväveoxider och andra luftföroreningar. Men det är en annan typ av problem som måste angripas på ett annat sätt. Koldioxid är ett globalt problem, det spelar ingen roll var i världen utsläppen sker, bara det totala globala utsläppen spelar roll. Luftföroreningar har en lokal effekt där de släpps ut, och höga koncentrationer på ett ställe (t.ex. i en stad) är värre än lika stora totala utsläpp mer utspritt. De flesta luftföroreningar bryts ner efter ett tag, men koldioxid stannar kvar och ackumuleras i atmosfären i hundratals år.
USA bör begränsa utsläppen av koldioxid och andra klimatpåverkande gaser, men det bör ske genom att kongressen stiftar en ny lag om just detta, inte genom att vantolka och missbruka en gammal lag om luftföroreningar.