29 augusti 2007
Heldre rom än vodka!
Enligt en artikel i DN så verkar flera EU-länder för att höja tullarna på etanolbränsle. Den svenska regeringen är emot en sådan tullhöjning och vill helst ta bort tullarna helt.
Höga tullar på import av etanolbränsle leder till att det tillverkas av spannmål inom EU, vilket är tämligen ineffektivt. Utan tullar så kan vi istället importera etanol framställt ur sockerrör från t.ex. Brasilien, vilket är mycket effektivare och därmed billigare.
28 augusti 2007
Stoppa korruptionen i SIS
SIS sysslar med att ta fram standarder och representerar Sverige i den internationella standardiseringsorganisationen ISO.
I samband med behandlingen av ansökningen att standardisera Microsofts dokumentformat Office Open XML (OOXML) så har det visat sig att SIS är korrumperat och att Microsoft lyckats köpa sig röster. En arbetsgrupp bestående av ett antal företag hade jobbat med frågan i flera månader, och i måndags var det dags för omröstning. Bara några dagar före omröstningen anslöt sig en mängd nya företag, de flesta Microsoftspartners, vilket helt ändrade balansen i gruppen.
26 augusti 2007
Islam, yttrandefrihet och rondellhundar
Nerikes Allehanda har publicerat en bild av Lars Vilk föreställande profeten Muhammed som rondellhund. Detta har provocerat en grupp muslimer som protesterar, kräver en ursäkt och vill att lagen ska ändras så att det blir förbjudet att publicera den typen av bilder.
Återigen visar muslimer i Sverige att de inte accepterar yttrandefriheten och det sekulära samhället.
Det dras paralleller till Jyllands-Postens numera världskända karikatyrer. Men denna teckning är faktiskt annorlunda då den inte framställer Muhammed som våldsam eller nedvärderar honom på något annat sätt i en svensk kontext.
19 augusti 2007
Olyckor i kolgruvor i USA och Kina
Tre har omkommit och nu ger man upp försöken att rädda ytterligare sex saknade efter ett ras i en kolgruva i Utah, USA. Se artikel på SR.
I Kina har 172 gruvarbetare blivit instängda efter en översvämning. Räddningsförsök pågår. Se artikel på SR.
Kommentarer Kommentar av jörgen den 2007-08-20 01:31:36 …och detta är ju ytterligare ett argument för att sluta med kolkraft: De farliga arbetsförhållandena.
11 augusti 2007
Varför är politiker så klåfingringa när det gäller reklam i TV?
EU håller på att ta fram ett nytt TV-direktiv. I det ska reglerna för reklam “liberaliseras”, men ändå ska man ha regler om hur ofta reklam får avbryta olika typer av program.
Jag förstår inte varför det över huvud taget måste finnas lagar om hur mycket och ofta reklam får visas på TV. Det finns inga sådana lagar för hur mycket annonser det får finnas i tidningar, och det funkar ändå.
10 augusti 2007
Intressant om upphovsrätt och fildelning
Den moderata riksdagsledamoten Karl Sigfrid skriver på DN Debatt att upphovsrätten bör avskaffas.
Intressant med ett så radikalt förslag från en moderat riksdagsledamot. Jag är inte övertygad om att man bör gå så långt att helt avskaffa upphovsrätten, men det är uppenbart att den fungerar sämre och sämre och leder till mer och mer obehagliga frihetsinskränkningar och integritetshot. Så det är mycket bra att Sigfrid tar ett rejält grepp på problemet.
7 augusti 2007
Förrädiskt om abort
Sjuksköterskan Ann-Lis Söderberg förfasar sig på SvD Brännpunkt över att antalet aborter i Sverige inte minskat sen dagens abortlagstiftning infördes 1975.
Jag har aldrig riktigt förstått varför man ska förfasa sig över det. Om man accepterar att abort är tillåtet så måste man rimligtvis även acceptera att det utförs aborter. Sverige har klarat sig bra de senaste 32 åren trots de aborter som utförs, och jag känner inte till några konkreta problem som beror på att det skulle utföras “för många” aborter.
4 augusti 2007
Examenspremie?
Utbildningsminister Lars Leijonborg för fram tankar på att införa en examenspremie för att uppmuntra högskolestudenter att snabbare avsluta sin utbildning. Se artikel i DN och på SVT.
Två alternativ finns, antingen avskrivning av en del av studieskulden eller ett kontant bidrag. Avskrivning av studieskulden vore riktigt dumt, eftersom det skulle missgynna de studenter som inte tagit några studielån. Och det bör man definitivt inte missgynna. Ett kontant bidrag vore mindre dåligt, men jag är skeptisk till hela idén med examenspremie.
2 augusti 2007
Bojkott av Israel är dubbelmoral
I Storbritannien har reses krav på akademisk bojkott av Israel p.g.a. deras ockupation av Palestinskt terretorium. Ett par professorer skriver på DN Debatt att detta är helt fel.
Jag kan inte annat än att konstatera att professorerna har helt rätt. En akademisk bojkott av Israel är fel på flera sätt.
Det största felet är att det är en uppenbar dubbelmoral, som är rätt vanlig i bedömningar av Israel. Det är helt klart så att en del av det som Israel gör förtjänar kritik, och det förekommer att Israel kränker mänskliga rättigheter.