Väl optimistiskt om solceller
Mikael Ståldal
Björn Sandén skriver på SvD Brännpunkt en väldigt optimistisk artikel om solceller för storskalig elproduktion.
Det sägs att jordytan träffas av 10 000 gånger mer solenergi än vad vi gör av med i fossila bränslen, och att solceller har en verkningsgrad på 10 %. Det innebär alltså att vi för att ersätta de fossila bränslena med solenergi måste täcka en 1000-del av jordytan med solceller, vilket motsvarar 510 065 km2. Med tanke på att 70 % av jordytan utgörs av vatten som knappast låter sig täckas av solceller så innebär det 0,3 % av landytan. Att globalt sett hitta tillräckligt med landyta för detta är nog inget större problem. Men hur mycket kostar det att tillverka och placera ut en halv miljon kvadratkilometer solceller? Hur mycket energi går det åt vid tillverkningen? Vilken övrig miljöpåverkan har tillverkningen? Kan man återvinna utslitna och trasiga solceller? Kan det vara så att solceller kräver någon sällsynt metall som riskerar ta slut?
Sandén jämför solceller med etanol tillverkad av vete, och konstaterar att solceller är 200-400 gånger mer yteffektiva än veteetanol om man anväder elen för elbilar. Detta säger dock mer om hur dumt det är med veteetanol än om hur bra det är med soleller. Dessutom bortser detta helt från kostnaden för tillverkningen av solcellerna (som lär vara ett större problem än ytåtgången).
Det är helt barockt att jämföra priset på solcellsel med priset på fordonsbränsle. Naturligtvis måste man jämföra med priset på annan form av elproduktion, och i dagsläget är solcellsel cirka 15 gånger så dyr som el från kärnkraft eller storskalig vattenkraft.
Precis som så många gånger förrut så tar Sandén solcellernas framtida potential som intäkt för att argumenta emot kärnkraft och för offentliga subventioner. Men vi vet inte hur stor del av potentialen som är praktiskt och ekonomiskt möjlig att realisera.
Därför finns det ingen anledning till att upphöra med satsningar på beprövade tekniker som t.ex. kärnkraft. Tvärt om är det bråttom att ersätta de fossila bränslena, och vi har inte råd att vänta på framtida potentialer som kanske inte alls realiseras i tid.
Kommentarer
Kommentar av Johan Simu den 2007-10-05 11:54:29
et hade varit intressant att veta hur många kvadratmeter solpaneler som produceras årligen nu och hur mycket produktionen hade varit tvungen att öka för att ens kunna klara 10% av världens energiproduktion år 2050.
Konstigt att en chalmers docent kan ha en så otroligt blåögd syn på framtiden. Ibland undrar man verkligen vad killarna på fysisk resursteori egentligen sysslar med.
Kommentar av Frykman den 2007-10-06 15:34:05
Inte är det ekonomi iaf…
Jag tror också på mer solceller i framtiden, men kanske framför allt på solfångare som kan värma upp ex varmvatten utan att gå omvägen via el. Elektrcitet produceras nog mer effektivt på annat sätt, men en solfångare på taket kunde ju de flesta hus ha.