Mer marknad och mindre korporativism för fjärrvärmen
Mikael Ståldal
Lena Sommestad, vd för Svensk Fjärrvärme och f.d. miljöminister (s), efterlyser på DN Debatt en partssammansatt nämnd med statlig medverkan för prisprövning av fjärrvärme.
Det är ett riktigt dåligt förslag. Den typen av korporativistisk planekonomi gynnar varken fjärrvärmekunderna eller miljön som hade kunnat tjäna på att fler valde fjärrvärme. Däremed är det naturligt att fjärrvärmeleverantörerna gillar den tanken eftersom det ger dem möjlighet att behålla sina de facto monopol.
Istället borde man separera näten från produktionen, se till att flera oberoende producenter kan ansluta sig till samma nät och att kunderna fritt kan välja mellan dessa producenter utan rent fysiskt behöva lägga om några rör.
Det blir vissa likheter med hur elmarknaden fungerar idag. En viktig skillnad är dock att det inte finns, och rimligtvis inte heller i framtiden kommer finnas, något heltäckande nationellt fjärrvärmenät. Därmed kommer kunderna bara kunna välja mellan de producenter som levererar till det nät där de är ansluta.
Man bör dock se till att undvika de misstag som gjordes när elmarknaden avreglerades. Vertikal integration måste undvikas, näten bör ägas och drivas av andra aktörer än producenterna. Det vore lämpligt om kommunerna ägde näten, medan producenterna utgörs av privata företag. Konkurrensverket måste motverka ägarkoncentration bland värmeverken.
I många fall kommer det inte finnas särskilt många producenter att välja mellan, i bland kanske bara en. Men om nätet är oberoende och det råder full etableringsfrihet att när som helst bygga och ansluta ett nytt värmeverk så blir det ändå ett potentiellt konkurrenstryck som borde bidra till att hålla priserna nere.
Det är dock rimligt att producenterna kan äga och driva de rör som ansluter deras värmeverk till distributionsnätet, men sen bör en oberoende nätägare ta över.
Regeringen bör avvisa detta förslag från Svensk Fjärrvärme.
(Även publicerat på Bloggregeringen. Kommentera där.)