24 maj 2008
Vattenfalls hyckleri
Vattenfall, som är helägt av svenska staten, skryter med att man satsar stort på vindkraft och forskar på avskiljning och lagring av koldioxid från kolkraftverk (CCS). Man talar dock tyst om att det ännu idag investeras mycket mer i konventionell kolkraft (utan CCS), se artiklar i DN och Arbetaren.
Regeringen, med näringsminister Maud Olofsson (c) i spetsen, nöjer sig dock med att ställa krav på att Vattenfall ska producera en viss mängd förnybart (bl.
24 maj 2008
Miljömärkta elbolag
Jag skrev tidigare om SNF:s miljömärkning av el och att man borde miljömärka elbolag istället för el som SNF gör.
Nu har Greenpeace gjort just detta. Greenpeace rankning av elbolag är bättre än SNF:s miljömärkning av el.
Tyvärr lider Greenpeace rakning av elbolag av samma problem som SNF:s miljömärkning av el, nämligen att kärnkraft betraktas som miljöfarligt. Det är osakligt och dumt eftersom kärnkraft har väldigt liten miljöpåverkan. Trist nog lider både SNF och Greenpeace av allvarligt kärnkraftsfobi.
22 maj 2008
Onödig alarmism om Oskarshamn i Metro
Metros artikel om bomblarmet i Oskarshamns kärnkraftverk är onödigt alarmistisk. Artikeln innehåller denna bild som antyder att en bomb skulle kunna få konsekvenser upp till 20 mil från reaktorn.
En bomb skulle kunna förstöra viktiga delar av reaktorn och göra den obrukbar för en lägre tid. Det skulle bli väldigt dyrt och leda till utebliven elproduktion. Men att det skulle kunna orsaka utsläpp som får konsekvenser 20 mil bort är ytterst osannolikt.
21 maj 2008
Kärnkraft och hållbar utveckling
Brundtlandkommissionen (egentligen World Commission on Environment and Development) myntade i sin rapport Our Common Future 1987 begreppet sustainable development. Den mest grundläggande definitionen av hållbar utveckling lyder:
En utveckling som tillfredställer dagens människors behov utan att inskränka framtida generationer av människors möjligheter att tillfredställa sina behov.
Denna rapport utgjorde grunden för FN-toppmötet i Rio de Janeiro 1992 som resulterade i Riodeklarationen och Agenda 21.
Många tolkar hållbar utveckling så att allt som man inte kan fortsätta med hur länge som helst är ohållbart och snarast måste upphöra, t.
19 maj 2008
Neo och det personliga ansvaret som kom bort
När jag läser artikeln Alltid utan skuld i Neo 3/2008 (artikeln finns numera på webben) så blir jag lite konfunderad.
Artikeln handlar om det personliga ansvaret som alltför ofta lyser med sin frånvaro nuförtiden. Den börjar och slutar bra med SMS-lån och skuldsättning, men däremellan handlar det om trafiken och då blir det konstigt.
Även den delen om trafik börjar bra med att det är för mycket fokus på tekniska trafiksäkerhetshöjande åtgärder och för lite fokus på hur folk egentligen kör.
15 maj 2008
Kristdemokrater mot våld och sex
Kristdemokraten Anders Bergsten skriver i Expressen att dataspel som Grand Theft Auto IV borde förbjudas eftersom det uteslutande bygger på våld och sex.
Artikeln handlar huvudsakligen om att spelet är våldsamt och hur hemskt det är. Jag kan till viss del förstå hur Bergsten tänker. De flesta är överens om att verkligt våld mot människor är något i sig dåligt och omoraliskt, något som i fredstid bara kan accepteras i nödvärn och från polisen i vissa fall.
8 maj 2008
Rättspsykiatriskt haveri i Rödeby
Den 50-årige pappan i Rödeby har nu blivit helt frikänd av Blekinge tingsrätt och fått tillbaka sitt hagelgevär, se artiklar i DN.
50-åringen sköt en 17-åring en gång och en 15-åring två gånger. 17-åringen skadades allvarligt men överlevde, 15-åringen avled direkt efter andra skottet. Detta skedde efter att dessa två tillsammas med fyra andra ungdomar beväpnade med påkar tagit sig in till hans hus och hotat hans son. Flera av ungdomarna har tidigare trakasserat sonen.
4 maj 2008
Subventioner är dåligt för miljön
Enligt TV4 så är det många kommuner i Sverige som subventionerar olönsamma flygplatser.
Dessa subventioner leder till fler klimat- och miljöskadliga inrikes flygresor.
Subventioner är dåligt för miljön.
4 maj 2008
USA mot ny oljekris?
Enligt en artikel i New York Times så har oljepriset nått rekordnivån 120 dollar per fat. Mycket tyder på att detta inte är någon tillfällig topp, utan vi lär få vänja oss vid ett oljepris på denna nivå eller ännu högre framöver. Oljekonsumtionen i framförallt Kina och Indien ökar stadigt samtidigt som produktionen har svårt att hålla jämna steg.
Ett stigande oljepris leder naturligtvis till att oljeprodukter som bensin och diesel blir dyrare.
1 maj 2008
Röda fanor
Idag hade jag vägarna förbi Sergels Torg i Stockholm och hamnade mitt i kommunisternas första maj-evenemang. Så här såg det ut. Observera armbindeln med hammaren och skäran på mannen bakom talaren.
Jag tycker det är obehagligt när man ser folk som bär armbindel med symbol för en våldsam ideologi.
Kommentarer Kommentar av nicklas eriksson den 2008-05-02 09:05:19 Du förstår inte så mycket ironi va..?
Kommentar av Mikael Ståldal den 2008-05-02 14:25:07 Hur kan jag vara säker på att RKU är ironiska?