31 augusti 2008
Ömhet och försoningsknull?
Jessica Zandén och Cecilia Gyllenhammar tycker att “jämställdheten kväver oss” och vill ha “tillbaka den riktige mannen”.
Deras inlägg är tämligen ostrukturerat, och det är inte helt enkelt att följa tankegången. Jag tror dock att de är något intressant på spåren, och det hade kunnat bli början på bra debatt. Tyvärr så har de med följande helt absurda (och för huvudsaken onödiga) stycke mitt i:
När vågar vi erkänna att det kan finnas ömhet i ett slag över munnen?
23 augusti 2008
Karteller på arbetsmarknaden
Svenskt Näringsliv gillar inte kommunala arbetsgivarorganisationer som delvis konkurrerar om samma företag. “Ska lönebildningen fungera måste arbetsgivarsidan vara en kartell.”, säger man. Se artikel i E24.
Det är intressant att det uppenbarligen ses som helt legitimt, ja till och med önskvärt, att företag som annars konkurrerar om kunder sluter sig samman i arbetsgivarkarteller gentemot anställda och facken. Om samma företag hade bildat karteller gentemot kunderna så hade de fått Konkurrensverket efter sig, det är olagligt.
19 augusti 2008
Pascalidous socialistiska villfarelser
Alexandra Pascalidou skriver i en kolumn i Metro om att den moderna västerländska moderns frigörelse är andra kvinnors ofrihet. Hon beskriver en fattig moldavisk kvinna som mot betalning tar hand om en rik grekisk kvinnas barn.
Tyvärr gör Pascalidous det vanliga misstaget att antyda att den rika grekiska kvinnan bör klandras för den moldaviska kvinnans situation.
Man kan möjligtvis klandra den grekiska kvinnan för att hon inte spenderar mer tid med sitt eget barn (vilket är fel gentemot barnet), men det är faktiskt inte hennes fel att det är fattigt i Moldavien.
14 augusti 2008
Hög tid att avskaffa TV-avgiften
Christina Jutterström m.fl. skriver på DN Debatt att dagens TV-avgift (även känd som TV-licens) bör avskaffas och istället ska alla (oavsett TV-innehav) betala en Public Service-avgift via Skatteverket.
Det är ett bra förslag, betydligt bättre än dagens situation och bättre än den utredning som de kritiserar. Det skulle lösa flera problem.
Man sparar pengar genom effektivare administration och kan lägga ner Radiotjänst i Kiruna AB. Staten har inte längre ett register över alla som innehar TV-mottagare.
13 augusti 2008
Singapore är inget paradis
Johan Staël von Holstein skriver regelbundet kolumner i Metro. Han har en tendens att skjuta från höften. Ofta skriver han mycket bra, och man kan bara hålla med. Men ibland blir det bara fel, väldigt fel. Som i dagens kolumn där han hyllar Singapore för deras satsning på entreprenörsskap samtidigt som han nonchalant viftar bort alla invändningar emot brist på demokrati, yttrandefrihet och mänskliga rättigheter.
Staël von Holstein beskriver sitt besök på en entreprenörsmässa i Singapore.
10 augusti 2008
Iran har rätt att utveckla kärnkraft, men inte kärnvapen
Mohamed Omar hävdar på SvD Brännpunkt att Iran visst har rätt att utveckla kärnkraft och att deras rikliga olje- och gasfyndigheter är ett dåligt argument mot att de utvecklar kärnkraft.
Det har Omar helt rätt i. Naturligtvis har Iran rätt att utveckla kärnkraft för energiproduktion, oavsett hur mycket olja de har. Men Omar slår in öppna dörrar, för det finns inga relevanta aktörer som vill förneka dem den rätten. Problemet är att Iran insisterar på att ha egen urananrikning, och det är problematiskt eftersom det gör det enkelt för dem att även producera höganrikat uran till kärnvapen.
8 augusti 2008
Satsa på rätt forskning
Computer Sweden kommenterar Jan Björklunds och Lars Leijonborgs artikel om forskning på DN Debatt.
Computer Sweden menar att man bör prioritera naturvetenskap framför samhällsvetenskap. Och det håller jag helt med om, eller rättare sagt prioritera naturvetenskap, teknik och medicin framför samhällsvetenskap och humaniora. Björklund och Leijonborg säger inte detta rätt ut, men nästan alla exempel de tar upp är naturvetenskap/teknik/medicin så de tänker nog så.
Jag håller också helt med om att man ska satsa på redan framgångsrika institutioner och skippa regionalpolitiken.