Försent argument mot kärnkraft
Mikael Ståldal
Folkpartiet liberalerna har haft partiråd och bl.a. beslutat om en klimatrapport. I samband med det beslutades det att Folkpartiet även fortsättningsvis vill tillåta en utbyggnad av kärnkraft i Sverige.
När man läser DN:s artikel om detta så ser man att Anna Steele Karlström från Tyresö är tveksam med argumentet:
Tänker man fel om kärnkraften så får man leva med det i evinnerliga tider.
Och det stämmer ju att kärnkraften genererar radioaktivt avfall som är farligt under en mycket lång tid (ett par hundra tusen år).
Men argumentet är ändå helt irrelevant eftersom vi redan har kärnkraft och redan har radioaktivt avfall som måste tas om hand. Detta argument hade varit relevant (men inte avgörande) i en diskussion om vi skulle börja bygga kärnkraft på 60-talet, men nu är det alldeles för sent.
Som tur är blir mängden radioaktivt avfall tämligen liten (jämför t.ex. med kolkraftens avfall), och därför är det möjligt att ta hand om alltihop på ett säkert sätt. I 25 år har SKB utvecklat den s.k. KBS-3-metoden för att kapsla in avfallet i stål och koppar och placerar det i stabilt urberg flera hundra meter under marken. En liten del av priset för kärnkraftselen (knappt ett öre per kWh) fonderas för att betala SKB:s verksamhet.
Därmed utgör inte kärnkraftens avfall något allvarligt problem.
Kommentarer
Kommentar av christoffer den 2008-10-06 12:46:43
Nu blev det fel igen.
du skrev “kärnkraften genererar radioaktivt avfall som är farligt under en mycket lång tid (ett par hundra tusen år).”
du borde skriva “svensk kärnkraft idag genererar på grund av politiska beslut, avfall som är farligt under en lång tid (ett par hundra tusen år.)”
vi hade utan problem kunnat bygga breader reaktorer eller andra moderna reaktorer som INTE skapar mer än försummbara mängder avfall som är långsiktigt farligt. Att vi gör det idag är pga ett politiskt beslut för över 30 år sedan om att inte upparbeta vårt avfall. (Vilket är ren idioti.)
så vi ska inte stoppa ner vårt avfall i urberget, vi ska upparbeta det och köra det några varv till i nya reaktorer och få ut mer energi från det, sen kan vi slutförvara det i en 5-600 år 🙂
/C