30 november 2008
Rädda inte Volvo!
Allt fler röster hörs nu för att staten bör ingripa för att rädda Volvo och övrig fordonsindustri i Sverige. Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin öppnar för att staten går in som tillfällig ägare i Volvo PV och Saab. Fackförbundet Sveriges Ingenjörer håller med vad gäller Volvo PV och stödjer sig på en populistisk opinionsundersökning.
Rektorn på Handelshögskolan i Göreborg, Rolf Wolff, instämmer. Här bör man dock notera att både denna högskola och Wolff personligen är djupt insyltad i Volvo, så det är troligt att han talar i rent egenintresse och man bör därför ta hans inlägg med en väldigt stor nypa salt.
26 november 2008
Centerpartiet är inte länge mot kärnkraft
Centerpartiets partiledare Maud Olofsson har nu sagt att hon accepterar att kärnkraften blir kvar under överskådlig tid. Se även Per Ankersjö.
Utmärkt, då är det väl ändå hög tid att avskaffa avvecklingslagen som ger regeringen rätt att beordra stängning av kärnkraftverk utan att det går via riksdagen, och som användes vid stängningen av Barsebäck.
26 november 2008
Djupa skyttegravar kring upphovsrätten och IPRED
I frågan om IPRED-lagen har det grävts djupa skyttegravar på båda sidor.
På ena sidan har vi skiv- och filmindustrin samt en del artister som är kompromisslöst för IPRED-lagen och till och med hotar att sluta göra film i Sverige om den inte kommer till.
På andra sidan har vi pirater som tycker att upphovsrätten mest är i vägen och vägrar se minsta problem med att filmer sprids på Pirate Bay innan de haft biopremiär.
25 november 2008
Ekonomisk stimulans
Från alla håll ställs nu krav på regeringen att stimulera ekonomin, parera lågkonjunkturen och motverka arbetslösheten, se artikel i SvD.
Jag tror inte att tillfälliga generella stimulansåtgärder i stil med sänkt allmän moms eller höjda barnbidrag är någon bra idé, och det är bra att regeringen förhåller sig skeptisk till dessa. Dels är det viktigt att hålla balans i statsbudgeten, även i kristider, dels skapar tillfälliga åtgärder en ryckighet som riskerar skada ekonomin.
23 november 2008
Orimlig beskrivning av finanskrisen
Två näringslivstoppar, Stefan Persson från H&M och Laurent Leksell från Elekta, skriver på DN Debatt om att företag för få göra skatteavdrag för att ägna sig åt välgörenhet.
Det mest uppseendeväckande med artikeln är dock inte förslaget i sig, det är bakgrunden och motiveringen. Person och Leksell skriver “finanskrisen visar hur illa det kan gå när företags intressen definieras alltför snävt och kortsiktigt” och menar att detta kan avhjälpas av att företag får möjlighet att göra skatteavdrag för gåvor till “allmännyttiga ändamål” och “oegennyttig verksamhet” (d.
18 november 2008
Blocköverskridande energiöverenskommelse
Ett gäng LO-fack och arbetsgivarorganisationer har gått samman och vill tillåta ny kärnkraft, och efterlyser en blocköverskridande energiöverenskommelse, se artikel i Ny Teknik.
Det är i princip enkelt att få tillstånd en blocköverskridande energiövereskommelse, det är bara för socialdemokraterna att ge upp sitt kärnkraftsmotstånd. Folkpartiet är redan tydligt för, och om sossarna blir för så är jag säker på att varken moderaterna eller kristdemokraterna kommer tveka att ansluta sig. Så LO-facken bör utnyttja sitt goda inflytande över socialdemokraterna.
16 november 2008
23+12 döda i kolgruveolyckor
23 personer har dött i en olycka i en kolgruva i Kina, se artikel i DN.
12 personer har dött i en olycka i en kolgruva i Rumänien, se artikel i DN.
16 november 2008
Bloggosfären och kloakbrunnen
Bo Rothstein skriver i GP en indignerad debattartikel där han dömer ut bloggosfären som en “kloakbrunn” och menar att den är till skada för demokratin.
Rothstein tar upp tre exempel på där han själv blivit utsatt för osakliga personangrepp på olika bloggar. Även om han åtminstone i första exempelt överdriver något (“sug min kuk” var inte Mattias Svenssons huvudargument) så har han helt klart en poäng i att det på vissa bloggar kan utdelas rätt så kraftiga personangrepp åt både höger och vänster.
16 november 2008
Moderat klotterhaveri
I Bromsten finns det en stor lagligt uppförd grafittimålning, “Fascinate”, som stadsbyggnadskontoret och Stockholms Stadsmuseum vill bevara som kulturminne när området ska byggas om.
Kristina Alvendal (m) protesterar dock mot detta och kräver att grafittimålningen ska bort. Hon menar att det inte går att skilja mellan klotter och grafitti och hänvisar till stadens klotterpolicy. Se artikel i DN.
Jag tycker att Alvendal uppvisar en orimligt onyanserad hållning. Hon har i och för sig en poäng i att grafitti och “vanligt” klotter delvis frodas i samma subkultur, och att denna subkultur har osunda inslag.
15 november 2008
Nu blir det arbetskraftsinvandring
Riksdagen har nu äntligen beslutat om friare arbetskraftsinvandring till Sverige, som börjar gälla 15 december i år, se ledare i SvD.
Riksdagen beslutade som väntat i enlighet med regeringens proposition som jag kommenterat här.
Ett mycket bra beslut, men jag är missnöjd att man inte tog tillfället i akt att göra något för de papperslösa.
15 november 2008
Bättre utan NordStream
Ryssland har nu börjat få kalla fötter vad gäller den planerade naturgasledningen i Östersjön mellan Ryssland och Tyskland, NordStream, se artikel i euobserver.
Det verkar som om Ryssland kommer lägga ner projektet ifall EU inte engagerar sig i att den ska byggas. Rysslands omsvängning beror troligtvis på finanskrisen och de sjunkande gaspriserna.
Utmärkt! Då kan vi slippa NordStream utan bråk med Ryssland.
Om NordStream byggs så skulle EU:s beroende av naturgas från Ryssland öka och cementeras.
15 november 2008
Fövirring kring uppladdning i IPRED-debatten
Det råder förvirring kring hur kan ska tolka begreppet “uppladdning” i debatten kring IPRED-lagen.
Vissa av lagens förespråkare talar om att den bara ska användas emot de som olovligen laddar upp upphovsrättsskyddat material, och menar att 1000-2000 personer står för 90 procent av detta i Sverige. De många fler som bara laddar ner för eget bruk ska inte drabbas.
Vissa av lagens kritiker, t.ex. Christian Engström från Piratpartiet, menar att detta är fullkomligt nonsens.
13 november 2008
Stoppa IPRED
Den s.k. IPRED-lagen (som är inspirerad av EU-direktivet IPRED1, lntellectual Property Rights Enforcement Directive, 2004/48/EG) är just nu mycket omdebatterad.
Lagförslaget går i huvudsak ut på att upphovsrättsinnehavare (liksom innehavare av andra immateriella rättigheter så som patent eller varumärken) som misstänker att någon okänd person som har en viss IP-adress olovligt fildelar dennes verk på Internet kan gå till domstol och begära att Internetleverantören avslöjar vilken person som sitter bakom denna IP-adress.
7 november 2008
Partierna förstår sig inte riktigt på bloggosfären
Metro skriver om Partiernas kamp om bloggosfären. Där får man bl.a. veta att “Det finns partiarbetare med uppgift att bevaka bloggosfären och serva ”egna” bloggare med information”, och detta undersstryks av flera av partisekreterarna:
Miljöpartiet “skickar ut en del information till vissa bloggare, till exempel bakgrundsinformation när vi gör ett utspel” Moderaterna “betraktar bloggare i hög utsträckning som journalister och ser till att de får material och tillgång till våra aktiviteter” Kristdemokraterna “förser bloggare med information och pressmeddelanden” Detta tyder på att partierna inte riktigt fattat grejjen med bloggosfären.
6 november 2008
Miljöpartist mot kollektivtrafik
Enligt en artikel i Sydsvenskan så vill Ove Johansson (mp) i Region Skånes kollektivtrafiknämnd begränsa ökningen av antalet resenärer i Skånetrafiken.
Ett mycket märkligt uttalande för att komma från en miljöpartist. Vill han hellre att folk tar bilen? Eller borde folk kanske sitta hemma så att de inte påverkar miljön så mycket?
Helt galet är det i alla fall. Om man ska ha offentligt driven kollektivtrafik med monopol så ska den givetvis dimensioneras efter hur många som vill åka, annars sviker man uppdraget från medborgarna.
6 november 2008
Bra med fler biogasbussar
SL storsatsar på biogasbussar, om fyra år ska dagens 50 biogasbussar vara 500, se artikel i DN.
Det är helt rätt, biogas är idag den bästa och miljövänligaste tekniken för bussar. Bättre än etanol och mycket bättre än diesel.
Men 500 är bara en fjärdedel av SL:s totalt 2000 bussar. SL bör gå vidare och på sikt helt fasa ut dieselbussarna. Jag hoppas att man redan nu slutar att köpa in nya dieselbussar.
5 november 2008
En ny världsordning?
Bo Ekman från Tällberg Foundation efterlyser en ny världsordning och motiveringen är främst finanskrisen och klimatfrågan.
Och visst, det finns säkert behov av att modernisera Bretton Woods-institutionerna (IMF, Världsbanken, etc). Och det finns behov av ett internationellt system för att hantera klimatfrågan, som är betydligt mer ambitiöst än Kyotoprotokollet.
Men en ny världsordning låter väldigt långtgående. Det är ganska tydligt att Ekman vill ha ett kraftigt ökat överstatligt beslutsfattande på internationell nivå, och att detta inte bara ska handla om klimatfrågan.
2 november 2008
Torekovskompromissen är i fara
Det svenska statskicket vilar på den s.k. Torekovskompromissen från 1971 då de politiska partierna kom överens om att Sverige skulle förbli en monarki, men att monarken inte skulle ha något politiskt inflytande.
Många principiella republikaner, som egentligen skulle vilja avskaffa monarkin, förhåller sig passiva och accepterar den nuvarande ordningen så länge som Torekovskompromissen följs och kungafamiljen inte försöker tillskansa sig något politiskt inflytande.
Politiskt inflytande handlar inte bara om formell makt.