Att bekämpa organiserad brottslighet
Mikael Ståldal
DN skriver i en ledare om organiserad brottslighet, penningtvätt och svartarbete. DN försöker göra folk som t.ex. äter lunch ute för 50 kronor moraliskt skyldiga till penningtvätt och svartarbete eftersom det tydligen (enligt DN) är omöjligt att ordna en lunch så billigt lagligt.
Jag tycker inte att det resonemanget håller, och om man drar det till sin spets så blir det inte bra.
Jag kan hålla med om att det är moraliskt fel att medvetet ger sig in i svarta affärer. T.ex. genom att själv jobba svart, att anlita någon som jobbar svart eller att göra affärer med någon som man vet (eller borde inse) sysslar med något olagligt. Och det inkluderar givetvis att äta lunch för 50 kronor på en restaurang som man vet, eller borde inse, sysslar med svartarbete eller penningtvätt.
Men frågan är om enbart ett lågt pris räcker för att man bör misstänka att det är något fel. Jag tycker inte det. Det är inte alltid så enkelt att räkna ut vad en vara eller tjänst borde kosta. Ett lågt pris kan ju också bero på högre effektivitet. Jag tycker inte att konsumenter har ansvar att göra den typen av rimlighetsbedömningar av priser.
Och jag tror inte att det vore bra om konsumenter började göra det i större utsträckning. Det skulle nämligen leda till att de som har rent mjöl i påsen men lyckats pressa priserna genom effektivisering inte får så många kunder som de förtjänar och därmed får det svårare. Det leder i sin tur till minskad konkurrens och högre priser.
Ett bättre sätt att bekämpa svarta marknader är att sänka alltför höga skattekilar. När vi är inne på lunch så vore det bra första steg att sänka restaurangmomsen från 25 till 12 procent (se tidigare inlägg om detta).
Kommentarer
Kommentar av Linda on 2009-01-27 12:25:30 +0100
Lennart Ekdal träffade Denho Acar i Turkiet
http://nyheter24.se/nyheter/inrikes/119226-lennart-ekdal-denho-acar-turkiet