Ingen alkoholmoralism hos doktorn tack
Mikael Ståldal
Enligt en artikel i Metro så föreslår regeringens utredare Gerhard Larsson att läkare inom primärvården alltid ska fråga patienter om alkoholanvändning inom familjen. Syftet sägs vara att enklare upptäcka missbruksproblem och på så sätt skydda barn till alkoholister.
Det är förvisso vällovligt att upptäcka missbruksproblem, och givetvis bör sjukvården fråga eller på annat sätt utreda om alkoholmissbruk förekommer ifall det finns tecken som tyder på det. Och det är också helt i sin ordning att ta upp frågan med patienter som har någon åkomma som kan ha orsakats av, eller kan förvärras av, alkohol.
Men att regelmässigt fråga ut alla patienter om alkoholanvändning oavsett vad de söker för och utan minsta tecken på alkoholproblem är galet. Faktum är att en stor majoritet av befolkningen konsumerar alkohol i måttliga mänger utan att få några allvarliga problem av det. Och en del är helnykterister. Att utsätta alla dem för irrelevanta frågor om alkoholanvändning vid varenda läkarbesök skapar ett intryck av att alkohol är ett större problem än vad det faktiskt är, och det tror jag inte är bra.
Visst, alkohol medför stora problem för vissa människor, men det motiverar inte att man betraktar varenda svensk som potentiell alkoholist. Och att fråga alla för att “ingen person ska känna sig utpekad” håller inte.
Detta förslag luktar alkoholmoralism, även om man säger att man ska föra “ickemoraliserande samtal”.