29 september 2009
Rösta på mig
Jag kandiderar till riksdagen för Folkpartiet liberalerna i Stockholms stad.
Du som är medlem i Folkpartiet i Stockholms stad kan rösta på mig i provvalet som äger rum nu fram till och med 12 oktober.
Om jag kommer in i riksdagen så tänker jag främst koncentrera mig på två områden:
Integritet/IT/immaterialrätt där jag vill uppvärdera den personliga integriteten och ompröva inställningen till FRA och IPRED, samt hålla ögonen på teledatalagring, ACTA, m.
23 september 2009
Niqab på dagis?
Den muslimska kvinnan Alia Khalifa bär Niqab och går en utbildning till barnskötare. Skolans rektor har förbjudit Niqab på skolan, vilket Khalifa protesterar emot.
För det första så tycker jag definitivt inte att man bör införa något generellt förbud mot Niqab, eller någon annan slags klädsel heller för den delen. Khalifa får gärna på omkring i Niqab på stan.
Jag tycker också att det generellt sett bör vara tillåtet för vuxna studenter att bära Niqab på universitet, högskolor, komvux och liknande.
20 september 2009
Skattepadadis och skattekonkurrens
Patrick Krassén skriver i Liberal Debatt om kampen mot skatteparadis. Krassén framhåller att institutionell konkurrens är bra, och menar att skatteparadis har en poäng därför att de bidrar till detta.
Jag håller inte riktigt med. Det är förvisso bra med skattekonkurrens så tillvida att olika länder beskattar sina egna invånare olika mycket, och att det är möjligt för mig som svensk att flytta till och bosätta mig i ett annat land med längre skatter om jag tycker att det svenska skattetrycket är för högt.
19 september 2009
Kollektivavtalsnonchalans
Det har slagit mig hur nonchalant många arbetsgivare behandlar sina anställda när det gäller kollektivavtal.
En bekant till mig berättade om att han som anställd under kollektivavtal bad sin arbetsgivare att få se detta kollektivavtal, varpå arbetsgivaren blev ett levande frågetecken och sa något i stil med:
“Va? Vill du se kollektivavtalet???”.
Jag fick nyligen se ett anställningsavtal hos en kommun, där står det så här:
Anställningsvillkor regleras i enlighet med gällande lagar och avtal/kollektivavtal där lönebestämmelser, semestervillkor, arbetstidsvillkor och uppsägningstider återfinns.
18 september 2009
Orimligt bankförbud på .SE
Handelsbanken har tröttnat på att IIS tillåter folk att registrera domäner i stil med “www-handelsbanken.se”. Detta har fått dem att kräva att IIS spärrar alla registreringar av domännamn under .se som innehåller ordet “bank”. Se artikel i Computer Sweden.
Jag förstår Handelsbankens frustration, och det är helt klart så att IIS har för slappa regler idag som inbjuder till fulregistreringar. Det duger dock inte av IIS att bara skylla på Google, de borde själva se över sin registreringspolicy.
17 september 2009
Skolbarn är smartare än kändisar
En grupp skolbarn på en skola i England fött upp ett lamm (som de gav namnet Marcus) i en termin, och sedan skickades lammet till slakt i enlighet med skolbarnens önskan. Detta har tydligen väckt en proteststorm bland djurrättsaktivister, föräldrar och kändisar. Se artikel i Metro och originalet hos Reuters.
Det föds hela tiden upp mängder med lamm, grisar, kor, kycklingar och andra djur inom jordbruket och matindustrin som sedan slaktas.
16 september 2009
Värna fri grundforskning
Forskningsminister Tobias Krantz (fp) skriver i Ny Teknik att det är viktigt att staten satsar på fri grundforskning. På detta replikerar ledningen för Sveriges Ingenjörer och menar att staten uteslutande bör satsa på behovsmotiverad forskning.
Jag tycker precis som Krantz att fri grundforskning är viktig, och att staten huvudsakligen bör satsa på detta, för det lär ingen annan göra i någon nämnvärd omfattning. Behovsmotiverad forskning däremot, det kan och bör näringslivet huvudsakligen satsa på.
10 september 2009
EU bör inte lägga sig i TV-kanalers programutbud
Det finns tydligen ett EU-direktiv som säger att varje medlemslands TV-kanaler måste ha minst hälften av innehållet producerat inom EU. Sverige uppfyller inte detta utan når bara upp till 45 procent, och får nu kritik av EU-kommissionen.
Synnerligen klåfingrigt och dumt EU-direktiv. Privata TV-kanaler bör inte regleras på detta sätt alls, och det bör vara upp till varje land att besluta om vilka regler som ska gälla för statliga TV-kanaler (Public Service).
6 september 2009
Staten, offentligheten och privatlivet
Jag brukar ofta hålla med Johanna Nylander, men här skriver hon något som jag reagerar på. Hon skriver:
När det gäller öppenhet och integritet borde grundprincipen vara att staten skall ha så lite uppgifter om privatpersoner som möjligt, men att de som finns, skall vara tillgängliga för alla.
Jag håller med om att staten ska ha så lite uppgifter om privatpersoner som möjligt, men jag tycker inte att de uppgifter som staten ändå har (och bör ha) alltid ska vara tillgängliga för alla.
4 september 2009
Ny konstitution för EU
Christian Engström (pp) skriver på Newsmill om hur EU kan få en ny konstitution.
Engström menar att man bör börja med att fastslå processen för hur en ny konstitution ska antas, och först efter det börja utarbeta själva konstitutionen. Han föreslår att det hålls en en paneuropeisk folkomröstning om en ny konstitution. Och att varje land sedan får välja att ansluta till det nya EU eller lämna och istället ingå i EES (som Norge gör idag).
1 september 2009
Positiva effekter av klimatåtgärder
På DN Debatt skriver Folke Tersman bl.a. om att åtgärder mot klimatförändringen kan ha andra positiva bieffekter, och är därmed möjliga att motivera på andra sätt än av klimatskäl.
Det håller jag i princip med om. Men jag tycker att flera av de exempel som Tersman tar upp är tvivelaktiga:
Minskad köttkonsumtion leder till förbättrad folkhälsa. Dålig jämförelse då klimatet till sin natur är ett i högsta grad kollektivt problem, d.