30 oktober 2009
Piratpartiet och mjukvarupatent
Markus Uvell presenterar på Newsmill en opinionsundersökning och menar att Piratpartiet inte är i fas med sina sympatisörer.
Det är något skumt med denna undersökning med tanke på att den hävdar att 55 procent av Piratpartiets sympatisörer menar att läkemedelspatent är nödvändiga och 33 procent menar att mjukvarupatent är nödvändiga. Det är märkligt att formulera frågan om läkemedelspatent och mjukvarupatent på samma sätt eftersom läkemedelspatent idag finns i Sverige och EU medan mjukvarupatent inte finns idag i Sverige eller EU (däremot finns det i USA).
30 oktober 2009
Länkrestiktion på gång i Tyskland
Den nya tyska regeringen håller på att falla för lobbying från nyhetsbranchen och överväger att införa restriktioner för länkning till nyheter på Internet. Se artikel i SvD och International Herald Tribune.
Förslaget är inte lika långtgående som det länkförbud som jag skrev om tidigare. Det ska bara gälla kommersiella sidor, och skulle därmed inte drabba t.ex. denna blogg. Men det är oklart hur man definierar kommersiell i detta sammanhang, och många bloggar riskerar hamna i en oklar gråzon.
25 oktober 2009
Bra att Europaparlamentets resolution om mediekoncentration föll
Europaparlamentet har nyligen röstat om en resolution om informationsfrihet i Italien och EU.
Denna resolution blev nedröstad.
Bland svenska parlamentariker kan noteras att bl.a. samtliga folkpartister och centerpartister liksom Christian Engström (pp) röstade för.
Här har vi alltså ett gäng europaparlamentariker som tar, den förvisso olyckliga, situationen i Italien som förevändning för att driva fram ett potentiellt långtgående direktiv om “mediepluralism” i hela EU. Ingen vet hur det skulle kunnat sluta, men det hade mycket väl kunnat bli lika illa som det tidigare förslaget om bloggregistrering.
8 oktober 2009
Internetoperatörer vs. STIM
Ett flertal Internetoperatörer varnar på SvD Brännpunkt för konsekvenserna av att göra dem ansvariga för vad som skickas på Internet.
Mycket angeläget och viktigt inlägg. Att göra Internetoperatörerna ansvariga för innehållet som skickas på deras nät vore lika olyckligt och dumt som att göra Posten ansvarig för vad som står i brev. Internetoperatörer bör varken ha skyldighet eller rätt att granska, filtrera eller blockera innehåll på Internet.
Man kan möjligtvis tänka sig att Internetoperatörer bör försöka stoppa dataintrång, DoS-attacker och liknande sabotage som är oönskade av mottagaren.