Metro ute och cyklar om ockerhyror
Mikael Ståldal
I gårdagens Metro finns det på sidan 10 en artikel med rubriken “Ockerhyrorna kan ge fängelse”.
Den handlar om att folk vill hyra ut sina bostäder i Stockholm till höga priser under princessbröllopet. Man hävdar att “ockerhyror” kan ge fängelse och och hänvisar till brottsbalken:
Fällande domar för ocker och grovt ocker kan ge fängelsestraff.
Brottsbalkens regler om ocker lyder så här (i 9:e kapitlet):
5 § Den som vid avtal eller någon annan rättshandling begagnar sig av någons trångmål, oförstånd, lättsinne eller beroende ställning till att bereda sig förmån, som står i uppenbart missförhållande till vederlaget eller för vilken vederlag inte skall utgå, döms för ocker till böter eller fängelse i högst två år.
För ocker döms också den som vid kreditgivning i näringsverksamhet eller i annan verksamhet, som bedrivs vanemässigt eller annars i större omfattning, bereder sig ränta eller annan ekonomisk förmån, som står i uppenbart missförhållande till motprestationen.
Är brottet grovt, döms till fängelse, lägst sex månader och högst fyra år. Lag (1986:123).
Bostadsuthyrning kan i och för sig klassas som ocker, men bara om det förekommer trångmål, oförstånd, lättsinne eller beroende ställning. Och det gör det knappast i det här fallet. Att någon väldigt gärna vill bo i Stockholm under princessbröllopet kan knappast betraktas som trångmål i lagens mening.
Och andra stycket är inte tillämpligt eftersom det inte rör sig om kreditgivning, och det är dessutom inte tillämpligt vid enstaka tillfällen.
Däremot så innehåller hyreslagen (Jordabalken 12:e kapitlet) bestämmelser om att man inte får ta ut hur mycket hyra som helst. Men detta kallas inte för ocker, och det kan inte leda till fängelsestraff. Däremot riskerar man få betala tillbaka del av hyran om den anses vara orimligt hög.
En något rimligare artikel på samma tema hittar man i E24. Den talar fortfarande felaktigt om “ocker”, men säger i alla fall inget om fängelse.