Röd-Grön Skatteväxling
Mikael Ståldal
Den röd-gröna oppositionen vill höja skatten på bensin, diesel och el från vatten- och kärnkraft. Samtidigt vill de återinföra någon form av förmögenhetsbeskattning och höja inkomstskatten för höginkomsttagare.
Förrut så drev främst Miljöpartiet tanken om en Grön Skatteväxling, som innebär att man höjer miljö- och energiskatterna samtidigt som man sänker andra skatter, främst inkomstskatt, i motsvarande mån så att skattetrycket hålls konstant. Det är en i grunden bra idé, under förutsättning att man verkligen sänker t.ex. inkomstskatten så att de som drabbas av de ökande miljö- och energiskatterna får motsvarande skattelättnad den vägen. Då skapar man incitament att leva och konsumera mer miljövänligt, utan att levnadsstandarden som helhet sjunker.
Men nu har Miljöpartiet uppenbarligen fått ge upp den idén. Istället har vi fått en Röd-Grön Skatteväxling som innebär att man höjer miljö- och energiskatterna samtidigt som man höjer andra skatter, bl.a. inkomstskatten. Det är lika dumt som det låter.
Särskilt dumt är att återinföra förmögenhetsbeskattning. Det ger inte särskilt stora inkomster till statskassan, de räknar med 4 miljarder, vilket utgör cirka 0,5 % av statens skatteinkomster. Det är väldigt svårt att utforma ett system för förmögenhetsbeskattning som inte ger kraftiga negativa bieffekter i form av kapitalflykt utomlands, skatteplanering och godtycke. Den gamla förmögenhetsskatten avskaffades just för att den hade så kraftiga negativa bieffekter, och de röd-gröna kan inte säga hur en ny variant ska utformas.
Läs även Hans Åberg och Seved Monke, Per Altenberg och Jan Björklund (fp).