26 september 2010
Otrygga anställningar
I valrörelsen så förekom det i media uppgifter att Vänsterpartiet ville införa en straffskatt på vikarier. Jag blev nyfiken på vad detta egentligen rörde sig om och ställde en fråga direkt till Vänsterpartiet, som svarade så här:
Självklart vill vi inte höja arbetsgivaravgiften för vikariat – det skulle ju riskera att arbetsgivare blir snålare med att bevilja tjänstledighet och öka risken för diskriminering av exempelvis gravida kvinnor.
Vänsterpartiet har däremot föreslagit en högre arbetsgivaravgift på anställningsformen “Allmän visstidsanställning”, vilket är tidsbegränsade anställningar som inte är vikariat.
23 september 2010
Om att bemöta Sverigedemokraterna
Anders Johnson skrev på DN Debatt före valet en lysande debattartikel om hur mycket invandrare har betytt för Sveriges utveckling.
Idag efterlyser Paulina Neuding och Johan Lundberg en debatt om invandringens problem.
Jag håller i stort med vad Neuding och Lundberg skriver. Det är viktigt att tala om både invandringens problem och om dess positiva sidor, och det har de etablerade partierna varit dåliga på. Samtidigt så är det viktigt att man inte överdriver de positiva sidorna, eller tystar ner problemen.
23 september 2010
Riksdagsvalet 2010
Då var rösträkningen avslutad, och det slutliga resultatet av riksdagsvalet är klart.
Det är trist att Alliansen inte lyckades behålla egen majoritet i riksdagen, det saknas två mandat. Extra irriterande känns det då det var väldigt få röster som det hängde på.
Jag beklagar också att Sverigedemokraterna kom in i riksdagen. Men eftersom 339 610 personer har röstat på dem så har de rätt till sina 20 mandat, och jag hoppas verkligen att de övriga partierna inte försöker stänga ute dem från utskotten eller liknande.
16 september 2010
Socialdemokratisk skattepolitik
Jag var på detta seminarium idag.
Det var avslöjande att höra vad Johan Lundberg (s) tyckte om bensinskatt. Han tyckte att hög bensinskatt var bra för att det gynnar svenska företag som producerar biobränsle.
Det är helt orimligt att motivera bensinskatt på det sättet. Det må vara en positiv bieffekt, men får aldrig vara någon motivering i sig. Om man accepterar den motiveringen så kan man lika gärna kräva skatt på Coca-Cola för att gynna svenska tillverkare av vitamindrycker, vilket denne sosse också gjorde.
16 september 2010
Förbjud dubbdäck i stan
I Stockholm har man numera förbud mot dubbdäck på Hornsgatan för att minska mängden hälsofarliga partiklar i luften. Flera andra städer har infört, eller planerar införa, liknande förbud.
Trafikverket har gjort en undersökning som visar att dubbdäck är effektivt för att minska trafikolyckor.
Här har vi alltså en målkonflikt, vill vi att folk dör i trafikolyckor eller att folk dör p.g.a. partiklar i luften (ja, folk dör av det också)?
10 september 2010
Oskyldig tills motsatsen bevisats
Socialdemokraterna i Stockholms stad kritiseras för att en kandidat i valet har blivit anklagad för misshandel och kvinnofridskränkning.
Jag tycker inte att det finns något fog för kritiken. Åklagaren avskrev ärendet och det gick aldrig till åtal, och detta försäkrade sig Socialdemokraterna om innan de accepterade kandidaten. Och därmed borde allt vara frid och fröjd. Det är inte rimligt att folk blir diskvalificerade från politiska uppdrag för att man varit misstänkt för något brott, inte ens om det är ett allvarligt brott.
10 september 2010
Pinsam sportpopulism från (s)
Socialdemokraterna vill se fler stora sportarrangemang i SVT.
Vi vill att den breda allmänheten – utan att behöva betala extra – alltid ska kunna titta på de stora idrottstävlingarna på tv: OS och VM, samt EM och särskilt viktiga landskamper i de allra mest populära sporterna
säger Leif Pagrotsky (s).
Det kan knappast vara en angelägen uppgift för staten, eller för Public Service TV, att garantera att folk kan se sport på TV gratis.
10 september 2010
Byt ut Diskrimineringsombudsmannen
Jesús Alcalá skriver en mycket intressant och avslöjande artikel om hur DO behandlar muslimer på SvD Kultur.
Muslimska män från Uzbekistan tillåts genomdriva en islamistisk könsuppdelning i klassrummet i SFI-undervisningen utan att skolledningen gör något åt saken. En kvinna från Guatemala gillar inte detta och DO-anmäler skolan för könsdiskriminering, men DO tycks inte ta detta på allvar.
Jag tycker inte att man bör förbjuda burka/niqab på allmän plats, och inte heller för studenter på universitet/högskola.
9 september 2010
Läkare på 75 procent
Överläkaren Jörg Teichert blev förlamad efter en stroke och kan efter rehabilitering jobba 75 procent. Han vill ha 25 procent sjukpenning, men Försäkringskassan nekar honom det och tycker att han istället borde söka något annat heltidsjobb. Detta har blivit en stor fråga i valrörelsen, och Socialdemokraterna vill ändra lagen så att Teichert ska få som han vill. Se artikel i Aftonbladet.
Jag skulle gissa att en 60-årig överläkare som jobbar heltid har en tämligen hög inkomst, låt oss anta 60 000 kronor per månad.
9 september 2010
Välkommet beslut om tysk kärnkraft
Tyskland har beslutat förlänga drifttiden för sin kärnkraft till 2040 (istället för 2025 som tidigare beslutat).
Det är ett mycket välkommet beslut. Tyskland får merparten av sin energi från fossilt kol och gas, och forcerad avveckling av kärnkraften skulle allvarligt försvåra arbetet att minska användningen av fossila bränslen och reducera utsläppen av koldioxid.
I samband med detta bör Tyskland överväga att stoppa vidare utbyggnad av fossil energi, och införa styrmedel som påskyndar avveckling av befintlig kolkraft.
5 september 2010
Kryssa mig till riskdagen!
Jag kandiderar till riksdagen för Folkpartiet liberalerna i Stockholms stads valkrets.
Om jag kommer in i riksdagen så tänker jag främst koncentrera mig på två områden:
Integritet/IT/immaterialrätt där jag vill uppvärdera den personliga integriteten och ompröva inställningen till FRA och IPRED, samt hålla ögonen på teledatalagring, ACTA, m.m. Dessutom vill jag verka för en reformerad upphovsrätt som fungerar med digitala media och Internet utan att hota personlig integritet och rättssäkerhet. Miljö/klimat/energi där jag vill begränsa klimatpåverkan utan att göra avkall på frihet eller marknadsekonomi.
5 september 2010
Kärnkraft, religion och Miljöpartiet
Per Bolund (mp) anklagar regeringen för att ha en närmast religiös hållning till kärnkraften.
Om det är någon som har en religiös hållning till kärnkraft så är det Bolund och Miljöpartet som till varje pris vill förbjuda och avveckla all kärnkraft. Miljöpartiets kärnkraftsskräck är baserad på tro och inte på vetande.
Bolund menar att svensk kärnkraft inte har lett till att kolkraftverket i Värtan i Stockholm har lagts ner. Det är sant, men detta kolkraftverk producerar (till skillnad från de flesta kolkraftverk i andra länder) inte bara el utan också fjärrvärme.