Kärnkraft, religion och Miljöpartiet
Mikael Ståldal
Per Bolund (mp) anklagar regeringen för att ha en närmast religiös hållning till kärnkraften.
Om det är någon som har en religiös hållning till kärnkraft så är det Bolund och Miljöpartet som till varje pris vill förbjuda och avveckla all kärnkraft. Miljöpartiets kärnkraftsskräck är baserad på tro och inte på vetande.
Bolund menar att svensk kärnkraft inte har lett till att kolkraftverket i Värtan i Stockholm har lagts ner. Det är sant, men detta kolkraftverk producerar (till skillnad från de flesta kolkraftverk i andra länder) inte bara el utan också fjärrvärme. Fjärrvärmeproduktionen där kan inte ersättas med vindkraft, och inte heller med dagens svenska kärnkraftsverk som bara producerar el. (Såvida man inte använder elen för uppvärmning, men det brukar Miljöpartister tycka väldigt illa om.) Det är dock fullt möjligt att bygga nya kärnkraftverk så att de producerar både fjärrvärme och el, vilket man bör överväga att göra.
Bolund hävdar att utbyggd kärnkraft i Sverige skulle leda till mindre vindkraft i våra grannländer Danmark, Tyskland och Polen (snarare än mindre kolkraft där som regeringen hoppas). Det innebär i så fall att vindkraften är dyrare än den nya kärnkraft som planeras byggas i Sverige, vilket motsäger ett vanligt argument från bl.a. Miljöpartiet att ny kärnkraft är väldigt dyrt.
Läser man den tyska artikel som Bolund länkar till så ser man att problemet är att Tyskland har en avvecklingsplan för kärnkraft, men ingen motsvarande avvecklingsplan för kolkraft. Och den politiken ligger Bolunds gröna partivänner i Tyskland bakom.
Lösningen för Tyskland vore att ta bort (eller åtminstonde skjuta upp som man nu tänkar göra) avvecklingsplanen för kärnkraft och samtidigt inleda en avveckling av kolkraften.
Se tidigare inlägg om kärnkraft.