26 november 2010
Folkhälsoinstitutet överdriver snusets farlighet
Enligt en artikel i DN idag (sidan 12, tyvärr inte på webben) så har det visat sig att Folkhälsoinstitutet var helt ute och cyklade när de hävdade att snus påverkar potensen.
Folkhälsoinstitutet verkar vara fanatiska snushatare.
Se tidigare inlägg.
25 november 2010
Snus och skademinimering
Folkhälsoinstitutet går till offensiv mot snus och vill bemöta “myterna” om snus, se artikel i DN. FHI menar att den största myten kring snus är att det kan använda för att skademinimera (“harm reduction”) genom att folk som annars skulle röka istället snusar.
Men FHI misslyckas helt med att vederlägga denna “myt”, vilket beror på att det inte alls är någon myt utan helt sant. FHI säger:
Det går ändå inte att komma ifrån att snus innehåller cancerframkallande medel och att vi vet att snuset påverkar hälsan negativt,
17 november 2010
Supermiljöbilsbonus och EU
Magnus Nilsson skriver på DN Debatt att Sveriges supermiljöbilsbonus riskerar leda till att det även säljs fler riktigt bränsleslukande bilar p.g.a. EU:s system som säger reglerar utsläppen från de bilar som varje biltillverkare säljer i snitt.
I så fall så är det EU:s system det är fel på, inte Sverige supermiljöbilsbonus. Att reglera utsläppen för alla bilar som en tillverkare säljer i snitt var aldrig någon lysande idé, och detta system bör tas bort.
17 november 2010
Ny kärnkraft är inte subventionerad i Sverige
På DN Debatt upprepas den vanliga missuppfattningen att ny kärnkraft i Sverige skulle bli subventionerad. Att det upprepas gör det dock inte mer sant.
Genom elcertifikaten så är ny vindkraft och fler andra kraftslag subventionerade i Sverige. Dock inte kärnkraft som inte omfattas av elcertifikaten. Ny kärnkraft i Sverige kommer inte heller subventioneras på något annat sätt, inte ens genom begränsat ansvar vid eventuella olyckor.
Ifall kärnkraft nu skulle vara så dyrt och olönsamt som debattörerna hävdar så borde det inte krävas några politiska ingrepp för att förhindra det, då kommer vinstdrivande bolag på marknaden själva välja bort den.
12 november 2010
Dyr och tämligen menlingslös teledatalagring
Nu har regeringen kommit med en lagrådsremiss om att införa teledatalagring i Sverige. Se artikel i SvD och DN.
Lagringen ska omfatta fast och mobil telefoni, SMS/MMS, epost och Internetuppkopplingar.
Enligt förslaget ska tjänsteleverantörerna stå för kostnaden, vilket lär innebära att telefoni och Internetkoppling blir dyrare. Dessutom kan Svenska eposttjänster förlora i konkurrenskraft gentemot de utanför EU som vänder sig till en global marknad (som Googles GMail och Microsofts Hotmail).
9 november 2010
Till arbetskraftsinvandringens försvar
I en lite märklig artikel hävdar DN att regeringen missade målet med nya lagen om arbetskraftsinvandring. DN menar att målet med lagen var att få hit mer högkvalificerad arbetskraft, men att det huvudsakligen blivit lågkvalificerad arbetskraft som kommit.
De högkvalificerade har ökat också, även om antalet lågkvalificerade ökat mer. Men vad är det för problem med det? Om utomeuropéer vill komma hit och jobba, och arbetsgivare i Sverige vill anställda dem, så är det bra oavsett om det är ett låg- eller högkvalificerat yrke.
8 november 2010
Avveckla vattenkraften!
Ett vattenkraftverk har havererat i Skåne. De framforsande vattenmassorna spolade bort en vägbro och jordbruk i området drabbades hårt. Det var ren tur att ingen människa strök med. Enligt kraftsverksägaren så hade dammen nyligen undersökts, utan att något fel upptäckts, vilket tyder på bristfälliga säkerhetsrutiner.
1975 havererade det betydligt större vattenkraftverket Banqiao i Kina vilket orsakade över 150 000 döda och över 5 miljoner förstörda byggnader.
Det vore ju tämligen orimligt att ta detta som intäkt för att all vattenkraft borde avvecklas.