31 januari 2011
Den totalitära miljöbalken
En bostadsrättsförening i Gottsunda vill byta ut fjärrvärme mot bergvärme eftersom kostnaden för fjärrvärme har stigit kraftigt den senast tiden. Fjärrvärmen levereras av det statliga bolaget Vattenfall. Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Uppsala kommun har dock sagt nej, inte för att bergvärmen anses miljöfarlig utan för att det skulle minska effektiviteten i fjärrvärmesystemet. Se artikel i UNT.
Detta är ett fullständigt horribelt beslut. Även om Miljönämndens bedömning av effektiviteten i fjärrvärmesystemet är korrekt så är det orimligt att ålägga en enskild bostadsrättsförening ansvaret för att upprätthålla detta.
30 januari 2011
Vapenexport
Sverige fick nyligen en ny myndighet Försvarsexportsmyndigheten som ska främja export av vapen och annat försvarsmateriel. Detta har fått Svenska Freds att lansera en ironisk kampanj.
Jag håller inte med Svenska Freds om att det borde vara totalförbjudet att exportera vapen, men jag kan hålla med om att den nuvarande svenska regleringen kring vapenexport är märklig och framstår som dubbelmoral. Givetvis bör det krävas tillstånd av en myndighet (Inspektionen för strategiska produkter) för vapenexport, men att huvudsakligen motivera det med svenska försvarets behov är märkligt.
28 januari 2011
Smygfotografering
Regeringen har föreslagitatt smygfotografering i vissa fall ska förbjudas, se artikel på SR.
Den föreslagna nya lagen består av två delar. Den första delen som lyder:
Den som olovligen, på ett sätt som är ägnat att kränka den enskildes personliga integritet, fotograferar eller annars med tekniskt hjälpmedel tar upp bild av någon som befinner sig inomhus i en bostad eller på en toalett, i ett omklädningsrum eller i ett annat liknande utrymme, döms för olovlig fotografering till böter eller fängelse i högst ett år.
27 januari 2011
Hårdare sexköpslag
Regeringen föreslår att maxstraffen för sexköp ska höjas till ett års fängelse, se artikel i SvD och DN. Detta innebär inte bara att fängelsestraff kan bli längre, utan också att en del som idag bara döms till böter kan komma att dömas till fängelse.
Både Justitieminister Beatrice Ask (m) och Johan Pehrson (fp) antyder att man vill att sexköp av traffickingoffer ska dömas hårdare än andra fall. Det är i och för sig rätt tänkt.
26 januari 2011
Lägg ner DO?
Håkan Eriksson och Jacob Rennerfelt skriver på SvD Brännpunkt att det är dags att lägga ner Diskrimineringsombudsmannen (DO).
Jag har tidigare skrivit om att sittande DO Katri Linna är olämplig och bör bytas ut. Eriksson och Rennerfelt menar dock att det inte skulle hjälpa särskilt mycket, de menar att själva konstruktionen DO är problematisk och bör avskaffas.
Frågan är om man kan avskaffa DO och låta de som känner sig diskriminerade gå direkt till vanlig domstol istället.
23 januari 2011
Klimatbyråkrati
Det finns ett knasigt EU-direktiv som i klimatets namn tvingar medlemsländerna att ha minst en viss andel förnybar energi. Tydligen kan detta på något sätt sedan handlas mellan länderna.
Detta har nu genererat en bisarr diskussion om hur vi räknar in värmepumpars bidrag till uppvärmning som förnybar energi.
Snacka om att totalt missa målet. Istället för att för att försöka minska utsläppen och klimatpåverkan så diskuterar vi meningslösa byråkratiska detaljer och artificiella nationella ekonomiska intressen.
22 januari 2011
Sossar vill ha ökad byråkrati för att minska arbetslösheten
Socialdemokraternas oppositionsborgarråd i Stockholms stad, Carin Jämtin, skrev på DN Stockholmsdebatt om den socialdemokratiska synen på jobb.
Denna mening är mycket avslöjande:
När man flyttade stadsdelsförvaltningen från Rinkeby till Kista tog man i ett slag bort flera hundra arbetstillfällen från Rinkeby.
Man ser alltså ett värde i offentlig byråkrati för att den skapar jobb, och är uppenbarligen beredd att öka den offentliga byråkratin för att minska arbetslösheten.
Det är en mycket olycklig inställning.
16 januari 2011
Operahus och bostäder
Christer Nylander och Madeleine Sjöstedt (fp) vill bygga ett nytt operahus i Stockholm och föreslår att det byggs bakom Nationalmuseum på Blasieholmen. Magnus Andersson (c) repklierar och menar att man bör prioritera att bygga nya bostäder istället.
Det är lätt att känna sympati för Anderssons linje med tanke på hur svårt det är att få tag i bostad i Stockholm, och i synnerhet i Stockholms innerstad. En stad kan dock inte bestå av bostäder allena, då blir det som de många trista sovstadsförorter vi har i Stockholm.
14 januari 2011
Sexköp och moralism
Enligt Metro (sidan 2) och Aftonbladet så har fotbollsspelaren Magnus Hedman av hovrätten dömts för sexköp. Tingsrätten friade, men hovrätten valde att fälla trots att det inte finns några bevis för att Hedman betalat pengar för att ha sex eller att han visste att kvinnan han hade sex med var prostituerad.
Hovrätten menar att p.g.a. kvinnans utmanade klädsel, sminkning och brutna engelska så borde Hedman ha insett att hon var prostituerad.
14 januari 2011
Dumpa snön i vattnet
Enligt en artikel i Metro (sidan 4) så har Stockholms stad behov av att dumpa minst 1,3 miljoner kubikmeter snö i vinter. Eftersom snö räknas som miljöfarligt avfall så får man inte dumpa den i vattnet. Stockholm stad har dispens av Naturvårdsverket att dumpa 800 000 kubikmeter snö i vattnet, men resten måste lagras på land.
Det är orimligt att betrakta snö som miljöfarligt avfall. Det borde vara tillåtet att dumpa obegränsade mängder snö i vattnet ifall det är den mest praktiska lösningen att göra sig av med den.
13 januari 2011
Inte lätt att vara pubägare
Enligt en artikel i dagens Metro (sidan 7) så har en pub på Södermalm blivit stämd av DO sedan en hjärnskadad man blivit nekad att köpa öl. Personalen på puben misstog mannens hjärnskador i form av talsvårigheter och balansproblem för berusning och nekade därför honom att köpa öl.
Om det å andra sidan hade varit en frisk men påtagligt berusad man och han hade fått köpa öl så hade puben brutit mot alkohollagen och riskerat sitt utskänkningstillstånd.
12 januari 2011
Bra att regeringen inte besöker bilmässan
Ingvar Persson klagar i Aftonbladet på att svenska regeringen inte är representerad på bilmässan i Detroit. Han passar också på att gnälla över att regeringen inte mer aktivt hjälpte till att rädda Volvo och Saab när det krisade nyligen.
Jag tycker att det är alldeles utmärkt att regeringen inte är på någon bilmässa. Svenska staten äger – som väl är – inga bilföretag och därför har regeringen inte på någon bilmässa att göra.