Sossar vill ha ökad byråkrati för att minska arbetslösheten
Mikael Ståldal
Socialdemokraternas oppositionsborgarråd i Stockholms stad, Carin Jämtin, skrev på DN Stockholmsdebatt om den socialdemokratiska synen på jobb.
Denna mening är mycket avslöjande:
När man flyttade stadsdelsförvaltningen från Rinkeby till Kista tog man i ett slag bort flera hundra arbetstillfällen från Rinkeby.
Man ser alltså ett värde i offentlig byråkrati för att den skapar jobb, och är uppenbarligen beredd att öka den offentliga byråkratin för att minska arbetslösheten.
Det är en mycket olycklig inställning. Offentlig byråkrati får bara motiveras med den nytta som de tjänster den utför gör för samhället, och om den inte gör någon nytta ska den bort. Det är farligt att motivera offentlig byråkrati med att den ger jobb. En sådan politik riskerar nämligen i längden leda till att alltför många människor binds upp offentlig byråkrati och därmed undanhålls från den övriga arbetsmarknaden där de skulle kunna få andra jobb som producerar varor och tjänster som folk faktiskt efterfrågar.
Ökad offentlig byråkrati kan förvisso kännas bra på kort sikt genom att minska arbetslösheten, men på lång sikt urholkas välståndet. Om man på kort sikt vill minska en besvärande arbetslöshet i lågkonjunktur så bör man ta till kortsiktiga åtgärder som är lättare att avveckla när konjunkturen blir bättre och den privata sektorn efterfrågar mer arbetskraft. Offentlig byråkrati är mycket lättare av öka än att minska och det är stor risk att ökningar blir permanenta.
Jag är glad att Carin Jämtin och socialdemokraterna inte styr i Stockholm.
Se tidigare inlägg.