Nationalistisk energipolitik
Mikael Ståldal
Jonny Hylander och Göran Sidén skriver i Sydsvenskan att Sverige kan avveckla användningen av fossila bränslen och 80 procent av kärnkraften på 10 år.
Problemet med Hylanders och Sidéns resonemang är att det är nationalistiskt. Men det är inte meningsfullt att anlägga ett snävt nationellt perspektiv på energipolitiken i ett litet land som Sverige. Klimatutmaningen är global och det räcker inte med att bara Sverige slutar använda fossila bränslen. Dessutom är vårt elnät ihopkopplat med våra grannländer Norge, Finland, Danmark, Tyskland och Polen och det finns en samordning av energi- och klimatfrågor på EU-nivå.
Målet för svensk energi- och klimatpolitik bör inte vara att minska användningen av fossila bränslen i Sverige, utan att minska i hela EU. Sett ur det perspektivet så är det inte någon bra idé att forcera en avveckling av kärnkraften i Sverige. Om vi får överskott på el så kan vi exportera detta till våra grannländer som använder mycket mer fossila bränslen än vi gör och som inte tycks vilja ha egen kärnkraft (Danmark och Tyskland).
De skriver också att vi kan inspirera andra länder att följa vårt exempel. Tja, Tyskland har redan följt deras exempel delvis och där leder det till ökad användning av fossila bränslen. Inget bra exempel alltså.