30 maj 2011
Tysklands galna energipolitik
För mindre än ett år sedan så beslutade den borgerliga tyska regeringen med Angela Merkel i spetsen att förlänga drifttiden för tysk kärnkraft till 2040 och övergav därmed den avvecklingslinje som en tidigare socialdemokratiska regeringen beslutat.
Nu har samma tyska regering med samma Angela Merkel i spetsen regering beslutat att kärnkraften ska avvecklas tilll 2022, se artikel i DN.
Denna kovändning är naturligtvis föranledd av olyckan i Fukushima. Men olyckan i Japan orsakades av en kraftig jordbävning följd av en stor tsunami.
29 maj 2011
Våld som väg till frihet
Den palestinska före detta flygplanskaparen Leila Khaled har varit på besök i Sverige, finansierad av statliga Kulturrådet. Detta har fått Johan Lundberg att skriva en kritisk artikel i Aftonbladet.
Jag tycker att Lundberg gör det lite väl enkelt för sig när han avfärdar Khaled som en antidemokratisk terrorist utifrån att hon tror på våldet som väg till frihet.
Det räcker inte. I vissa fall är våld en möjlig och legitim väg till frihet.
29 maj 2011
Upphovsrättsindustrin blir aldrig nöjd
Upphovsrättsindustrin, här företrätt av sin tankesmedja Netopia, vill att regeringen gör mer för att motverka piratkopiering på Internet.
Gång på gång har de drivit igenom hårdare lagar och argumenterat att om vi bara får igenom detta så blir allt frid och fröjd och vi kan börja tillhandahålla nya jättebra digitala tjänster. Men efter ett par år så börjar det hela om igen.
Först var det tydligare förbud mot fildelning och förbud mot att bryta kopieringsskydd.
22 maj 2011
Fortfarande dåligt med spannmålsetanol
Professor Christian Azar m.fl. skriver i GP att alla subventioner till spannmålsetanol bör avskaffas.
Azar m.fl. har helt rätt i att spannmålsetanol inte håller måttet och att subventionerna av detta snarast bör avskaffas. (Lite märkligt att det tog så lång tid för dem att nå den slutsatsen.)
Intressant är dock att de skriver att en anledning att ge subventioner är att lära sig mer om en tekniks potential. Problemet med denna strategi illustreras dock mycket tydligt av deras debattinlägg.
17 maj 2011
Våld på TV och barn
Enligt praxis så visar SVT bara våldsamma program, som t.ex. The Pacific, efter klockan 21:00 på kvällen för att undvika att barn råkar se det. Nu har SVT lagt ut The Pacific på SVT Play, och där kan man se alla program när som helst på dygnet. Detta har fått Granskningsnämnden att göra en JK-anmälan. SVT säger att man kanske ska se till att denna typ av våldsamma program bara ska vara tillgängliga på SVT Play efter klockan 21:00.
11 maj 2011
Pappersåtervinning
Några företrädare för pappersindustrin skriver på DN Debatt och klagar på att kommuner illojalt konkurrerar med deras insamlingssystem av returpapper och ondgör sig att det alternativt insamlade pappret exporteras till Kina eller eldas upp.
Naturligtvis är pappersindustrin angelägen om att kunna få tillgång till returpapper till ett pris som ligger under marknadspris. Men jag har svårare att se att detta system skulle gynna miljön eller samhället i stort, och denna debattartikel luktar särintresse på lång väg.
8 maj 2011
Fortfarande fel med samtyckeskrav för sex
Madeleine Leijonhufvud kräver på SvD Brännpunkt att den lag om krav på samtycke vid sex (sexuellt övergrepp) som föreslås av SOU 2010:71 ska genomföras. Leijonhufvud noterar att flera tunga remissinstanser är negativa och sågar friskt dessa längst fotknölarna och skriver raljant att motståndarna tycker det är OK att utnyttja halvfulla 15-åringar.
Det verkar som om dessa tunga remissinstanser delvis tar upp samma problem som jag tidigare befarade, t.ex. att det riskerar bli väldigt svårt att över huvud taget få någon fälld för detta nya brott med bibehållen rättssäkerhet.