Sjukvård till papperslösa?
Mikael Ståldal
En statlig utredning om sjukvård till papperslösa har just presenterats. Papperslösa är alltså personer som vistas i Sverige utan tillstånd, t.ex. tidigare asylsökande som fått avslag men inte lämnat landet.
Det är bra att frågan utreds och det behövs tydligare lagstiftning så att vårdpersonalen vet vad som gäller.
Jag tycker att alla som befinner sig i Sverige, även papperslösa, vid behov bör ges akut sjukvård utan att vårdpersonalen i förväg ska behöva kolla upp om de omfattas av den svenska offentliga sjukvårdsförsäkringen eller om de har möjlighet att betala. Om det i efterhand visar sig att de inte hade rätt till subventionerad sjukvård i Sverige (de är papperslösa eller turister) så bör man i efterhand kräva dem på betalning för den faktiska vårdkostnaden. Om de inte har möjlighet att betala så får svenska skattebetalare stå får notan.
Däremot så tycker jag inte att papperslösa bör ges subventionerad icke-akut sjukvård. Här bör man kolla upp den vårdsökande i förväg och om de inte omfattas av den svenska offentliga sjukvårdsförsäkringen så bör man kräva betalning för den faktiska vårdkostnaden i förväg, kräva att de visar upp någon form av sjukvårdsförsäkring som kommer att betala eller göra kreditprövning som säkerställer att de kan betala i efterhand. De som inte kan betala bör nekas vård.
Det är inte rimligt att papperslösa ska omfattas av den svenska offentliga sjukvårdsförsäkringen eller ges subventionerad sjukvård på samma villkor som de som lagligt vistas i Sverige. Det sänder väldigt konstiga signaler om de å ena sidan inte får vistas här och att polisen kan tvångsavvisa dem, och att de å andra sidan ska ges generös subventionerad sjukvård.
Jag får också intrycket av utredningen att det kommer byggas upp någon form av konflikt mellan å ena sidan sjukvården och å andra sidan polisen och Migrationsverket, och det tror jag inte är bra.
Läs även Merit Wager.