26 juli 2011
Tabu mot islamofobi
Lisa Bjurwald skriver i DN att Europa lider av brist på tabu mot islamofobi. Hon menar att islamofobi bör betraktas som lika allvarligt och farligt som “vanlig” rasism.
Begreppet islamofobi är dock luddigt och kan betyda lite olika saker. Om man helt enkelt definierar det som en irrationell rädsla för alla muslimer (eller för alla som antas vara muslimer) så håller jag helt med om att det är ett stort problem och borde vara tabubelagt.
23 juli 2011
Långsökta dumheter
Terrordådet och massaken i Norge igår har resulterat i många skriverier. Den troligtvis absolut dummaste hittills står Bertil Törestad för på Newsmill.
Törestads artikel handlar huvudsakligen om västvärldens förhållande till den muslimska världen, som han tycks vara bekymrad över. Dock så har han nu missat ett lysande tillfälle att hålla tyst då detta terrordåd varken utfördes av eller riktades mot muslimer. Det hade varit enkelt att i detta sammanhang undvika att underblåsa den konflikt som han ger intryck av att oroa sig över.
23 juli 2011
Främlingsfientliga är det största hotet mot vårt samhälle
Det är svårt att smälta det terrordåd och den massaker som skedde i Norge igår.
Men jag noterar att den misstänkte gärningsmannen är politiskt aktiv i främlingsfientliga kretsar och varit kritisk till ett mångkulturellt samhälle.
Man kan ju undra vilket sorts samhälle den här typen av personer egentligen vill ha. Är det ett samhälle där regeringsbyggnader mitt i huvudstaden sprängs i luften och politiskt engagerande ungdomar (till stor del infödda norska) skjuts ihjäl på ett sommarläger?
22 juli 2011
MC-vansinne och polisansvar
En 22-årig man med en 17-årig flicka som passagerare körde runt i södra Stockholmsområdet på motorcykel i tidvis över 250 km/h. Till slut körde han in i en vägbom och dog strax därefter, men passageraren klarade sig utan allvarliga skador. Se Aftonbladet, DN och SvD.
Aftonbladet försöker nu (i papperstidningen, ej på webben) antyda att det är polisens fel att 22-åringen dog, att de genom att följa efter stressade honom.
18 juli 2011
Invandrare och flyktingar
Det står mycket dumt i denna ledare i Aftonbladet, men en sak förtjänar en kommentar:
Och samtidigt som svenskarna blir allt mer positivt inställda till invandrare gör Folkpartiets väljare en motsatt resa.
År 2000 var partiets väljare de mest positiva till flyktingmottagande. Andelen folkpartister som vill att Sverige tar emot färre flyktingar har sedan dess ökat med över 60 procent, enligt den senaste SOM-undersökningen.
Här blandar Aftonbladet slarvigt ihop invandrare och flyktingar, vilket inte är samma sak.
18 juli 2011
Mer kol och gas i Tyskland
Precis som jag förutspådde så är nu mer kol och gas på väg in i Tysklands energisystem efter beslutet om kärnkraftsavveckling. Detta kommer leda till ökad klimatpåverkan, ökad övrig miljöförstörelse och större beroende av Ryssland.
12 juli 2011
Förnyelse av BNP
Nationalekonomen Klas Eklund kritiserar i årets Wibbleföreläsning BNP-måttet.
Jag tycker att hans kritik huvudsakligen verkar relevant, och värd att tas på allvar. Man bör inkludera investeringar i humankapital, räkna av förslitning av naturkapital och tjänstesektorn bör behandlas på ett mer modernt sätt.
Däremot bör man inte försöka göra om BNP-måttet till att inkludera lycka, välfärd eller liknande. BNP är ett mått på ekonomins potential att ordna lycka och välfärd, hur väl man sedan lyckas utnyttja denna potential är något annat.
10 juli 2011
Mobilanpassad blogg
Nu finns det en mobilanpassad version av min blogg som automatiskt visas om du läser den på en mobiltelefon eller smartphone.
Med WordPress Mobile Edition och Carrington Mobile Theme.
9 juli 2011
Utvecklad arbetskraftsinvandring
Folkpartiet föreslår en utvecklad arbetskraftsinvandring, se artikel i DN och SvD.
Det är bra förslag som kompletterar de nuvarande reglerna om arbetskraftsinvandring.
Folkpartiets förslag öppnar för att vissa personer som inte är medborgare i EU/EES ska kunna få komma till Sverige och söka jobb under sex månader utan att från början ha ett konkret erbjudande om jobb (vilket krävs enligt de nuvarande reglerna). Man kan diskutera exakt vilka kriterier som bör gälla, men de som föreslås (utbildning på mastersnivå och kunna tala svenska eller engelska) verkar rimligt att börja med.
8 juli 2011
Supermiljöbilspremie igen
Då jag tidigare försvarade den supermiljöbilspremie som regeringen tänker införa så blir jag intresserad när Gröna Bilister totalsågar den.
Gröna Bilister har gjort en (troligtvis tendensiös) sammanställning av remissvaren. När man läser den lite snabbt så framstår det onekligen som att det inte är någon lysande idé. Men tittar man närmare så ser man att de olika remissvaren spretar betydligt, och det skulle vara mycket svårt att ändra förslaget så att man tillfredställer alla, eller ens en majoritet av, remissvaren.
6 juli 2011
Islamofobi?
När jag lyssnade på debatten Religionskritik och främlingsfientlighet – motsatser eller parhästar? mellan Christer Sturmark (Humanisterna) och William Petzäll (sd) i Almedalen så funderade jag på begreppet islamofobi.
Islamofobi är ett luddigt begrepp som mest används av vissa grupper för att smutskasta sina meningsmotståndare, bl.a. Humanisterna råkar ut för detta. Men kan det finnas något användbart i detta begrepp?
Jag tror att en del som använder begreppet islamofobi egentligen menar väl, men de borde snarare tala om muslimofobi, alltså en irrationell rädsla för alla muslimer.
5 juli 2011
Folkpartiet inser problemet med energiöverenekommelsen
Jan Björklund (fp) skriver på SvD Brännpunkt att regeringens energiöverenskommelse behöver kompletteras för att i praktiken möjliggöra att det byggs nya kärnkraftsreaktorer i Sverige.
Precis som Björklund framhåller så är det olyckligt att reglerna utformats så att de tre bolag, Vattenfall, E.ON och Fortum, som äger dagens tio reaktorer (och en stor del av övrig elproduktion i landet) i praktiken har fått vetorätt mot att andra får bygga nya reaktorer. De lever idag gott på sitt oligopol och har inget direkt intresse av att öka utbudet av el.
2 juli 2011
Arbetskraftsinvandring räddar IT-branchen
IT-branschen växer nu kraftigt, men man tror att tillväxten kommer mattas av nästa år p.g.a. svårigheter att rekrytera personal. Rekryteringsproblemet mildras dock av arbetskraftsinvandring, 1000 utomeuropeiska IT-arbetare invandrade till Sverige under årets första kvartal, vilket gör IT-branchen störst på arbetskraftsinvandring. Se artikel i Computer Sweden.
Möjligheten till arbetskraftsinvandring från hela världen bidrar alltså till att Sveriges IT-bransch kan fortsätta växa trots svårigheter att rekrytera tillräckligt många inom landet och EU/EES.
1 juli 2011
Yttrandefrihetens gränser – olaga hot
Seriemagasinet Galago skriver att SvD:s ledarskribent Per Gudmundson ska skjutas. Publiceringen har fått ett flertal instämmanden på bl.a. Twitter. Se artikel i SvD.
Gudmundson polisanmäler detta för olaga hot, men JK lägger snabbt ner utredningen med hänvisning till att det uppenbart är satir, se artikel i SvD.
Man kan fråga sig om just olaga hot är en passande brottsrublicering av detta tilltag. Så här står det om olaga hot i lagen: