27 november 2011
Elallergi är elfobi
Expressens ledare skriver om s.k. elallergi med anledning av att en man i Mora vill ha hjälp av kommunen för att slippa bli utsatt för “strålning”.
Upprepade vetenskapliga test har inte kunnat påvisa någon fysiologisk reaktion på elektromagnetiska fält av de slag som s.k. elallergiska säger sig reagera på. Man har gjort dubbelblindtester där försökspersonerna gång på gång har misslyckats med att avgöra om ett fält varit påslaget eller inte. Därmed uppfyller fenomenet inte definitionen av allergi, och inte heller den bredare definitionen överkänslighet.
27 november 2011
Kolkraft är problemet, inte lösningen
Filip Johnsson skriver på DN Debatt att vi måste satsa på alla enerigslag, inklusive kärnkraft och kolkraft med koldioxidavskiljning (CCS) för att lösa klimatfrågan.
Jag håller med Johnsson att satsning på kärnkraft är nödvändigt, och att det är orealistiskt att tro att enbart förnybart ska räcka. Jag håller också med om att EU bör se till att det blir dyrare med klimatpåverkande CO2-utsläpp.
Jag har dock svårt att se att en satsning på kolkraft med CCS skulle vara vettigt.
20 november 2011
Konkurs är bättre än företagsrekonstruktion
Advokat Rolf Åbjörnsson skriver i Ny Teknik att man bör låta Saab gå i konkurs och att det företagsrekonstruktionsförfarande som Saab nu går igenom är ineffektivt.
Åbjörnsson pekar också på det viktiga faktum att en konkurs inte innebär att bolagets tillgångar går upp i rök. Tvärt om så kan en konkurs vara det bästa sättet att se till att bolagets tillgångar kommer till bäst nytta i samhället.
De enda som vinner på att Saab inte går i konkurs är de nuvarande ägarna med Victor Muller i spetsen.
19 november 2011
Piratpartiet tycker att gratis är gott?
Inspirerade av det tyska Piratenparteis framgångar i delstatsvalet i Berlin tänker nu svenska Piratpartiet bredda sitt program.
Det ska bli intressant att se hur deras bredare politiska platform kommer se ut. Min farhåga är att mycket kommer att bygga på principen gratis-är-gott.
Piratpartiet har alltid varit för fri fildelning. De har dock oftast motiverat det med att förbud mot fildelning skapar en massa otrevliga biverkningar (vilket de har helt rätt i).
15 november 2011
Censur av kreditvärderingsinstitut
EU-kommissionen vill censurera kreditvärderingsinstitut som ger för dåliga kreditbetyg åt EU:s medlemsstater. Detta har bl.a. Karl Sigfrid (m) och HAX kritiserat.
Jag håller helt med om att denna typ av censur är helt oacceptabel. Saken är dock den att länderna har bundit ris till egen rygg genom att ge dessa kreditvärderingsinstitut en officiell roll i regelverk kring finansmarknaden, vilket innebär att många aktörer på finansmarknaden är tvingade att agera enligt deras bedömningar.
6 november 2011
Svenska Spels dubbelmoral
Svenska Spel argumenterar på DN Debatt att det svenska spelmonopolet bör behållas, och kärnan i deras argumentation är att bara de själva kan bedriva spel på ett socialt ansvarsfullt sätt.
Detta är ett typiskt särintressesinlägg från den nuvarande monopolisten Svenska Spel.
Det åländska spelbolaget Paf visar i sin replik att det finns andra som kan bedriva socialt ansvarsfullt spel minst lika bra som Svenska Spel.
Som Gustaf Hoffstedt (m) skriver så fungerar dagens monopol väldigt dåligt för Internetspel då många svenskar ändå spelar på spelsajter baserade utanför Sverige, i flera fall drivna av svenska bolag eller direkt riktade mot en svensk publik.
5 november 2011
Dans i skolan
Regeringen har gett Skolverket i uppdrag att utveckla Idrottsämnet. I samband med detta har utbildningsminister Jan Björklund (fp) sagt att han kan tänka sig att utöka tiden för idrott i skolan framöver, inte minst för att eleverna behöver röra på sig mer.
Eleverna i skolan ska lära sig mycket, och det finns en begränsad tid. Därför är det viktigt att tiden används effektivt.
Ett sätt att använda tiden effektivt är att låta en betydande del av idrottsämnet bestå av dans, samtidigt som man minskar tiden som ägnas åt musikämnet.