Coronarestriktionsförvirring
Mikael Ståldal
Från och med 1 mars införs nya restriktioner för restauranger och andra matställen. På matställen utan egen entré (t.ex. Food Courts) får bara ensamma personer sitta och äta, och restauranger måste stänga 20:30 (oavsett alkoholservering).
Branschorganisationen Visita är kritisk, och påpekar att Folkhälsomyndigheten har gång på gång sagt att restauranger är en säker plats där det inte förekommer någon större smitta. Det stämmer, Folkhälsomyndigheten har påstått detta. Och det är lätt att hålla med om att dessa restriktioner ter sig märkliga mot bakgrund av detta påstående. Dock så finns det studier från andra länder som visar att restauranger visst är en riskverksamhet när det gäller coronasmitta, och det är svårt att tro att just Sverige skulle vara annorlunda i detta avseende.
Så för att ha någon trovärdighet med dessa nya restriktioner måste Folkhälsomyndigheten erkänna att man tidigare haft fel, vilket man dock verkar patologiskt oförmögen att göra.
Dessutom tror jag att det är svårt att få trovärdighet och rimlig efterlevnad av restriktioner som framstår som så godtyckliga som dessa. Varför skarpare restriktioner för restauranger utan egen entré? Borde inte smittorisken snarare vara lägre i restauranger utan egen entré eftersom de ofta ligger i gallerior med högt till tak och stor luftvolym?
Bättre då med hårdare och tydligare restriktioner, t.ex. att servering av mat och dryck inte är tillåten inomhus över huvud taget, bara hämtmat och uteserveringar tillåts. Om vi snabbt kan få ner smittan kan restriktionerna sedan lättas.