Anmälningsplikt för lärare
Mikael Ståldal
Regeringen anser att bl.a. lärare ska ha skyldighet anmäla personer som befinner sig illegalt i Sverige (s.k. papperslösa). Detta kan innebära att lärare kan bli skyldiga att anmäla elever.
Detta är feltänkt. Justitieminister Gunnar Strömmer (M) menar att det är rimligt att tjänstemän som är anställda i det offentliga har denna anmälningsplikt. Men det är inte rimligt att i detta sammanhang betrakta lärare som offentliga tjänstemän. Som offentliga tjänstemän bör bara de som sysslar med myndighetsutövning räknas, och lärare ägnar sig huvudsakligen inte åt myndighetsutövning. Lärare i friskolor är för övrigt inte ens offentligt anställda.
Man kan fråga sig varför detta ens är aktuellt. Personer utan uppehållstillstånd borde inte ska ha kommit in i Sverige, och om de ändå är här så borde de i vart fall inte ha kommit in i klassrummet. Det var länge sedan jag gick i skolan, men jag antar att det inte fungerar så att vem som helst (med eller utan uppehållstillstånd) bara kan promenera rakt in i klassrummet och säga “hej, nu vill jag ha undervisning“, eller att vilken förälder som helst bara kan gå dit och lämna sina barn. Jag antar att det nya elever på något sätt måste skrivas in i skolan, för att sedan placeras i någon klass. Och att detta sköts av någon administrativ personal, inte direkt av läraren.
Om skolan ska säkerställa att eleverna har uppehållstillstånd så borde det skötas av administrativ personal vid inskrivning, inte av lärare i klassrummet. Om vi antar att det sker någon form av identitetskontroll vid inskrivning så borde det vara trivialt att upptäcka personer utan uppehållstillstånd, förutsatt att Migrationsverket och Skatteverket gjort sitt jobb.
Detta rimmar illa med regeringens ambition att lärare ska ägna sig mindre åt administration. Lärare ska ägna sig åt undervisning, inte administration eller myndighetsutövning. Lärare ska inte belastas med extra arbete bara för att skoladministrationen och/eller Migrationsverket gjort ett dåligt jobb.