Dåligt sätt att bygga ny kärnkraft
Mikael Ståldal
Regeringen har presenterat en utredning om finansiering av ny kärnkraft i Sverige. Det föreslås statliga lån på 75 procent av investeringskostnaden, ett 40-årigt prissäkringsavtal, och en risk- och vinstdelningsmekanism. Tanken är, så vitt jag förstått, att privata bolag ska bygga ny kärnkraft.
Det är nog en bra idé att bygga ny kärnkraft i Sverige, men detta är ett dåligt sätt att göra det på. Det bästa vore om privata bolag byggde ny kärnkraft på eget bevåg utan särskilt stöd. Om man inte tror det kommer ske, och ändå vill ha tillstånd ny kärnkraft, så bör man ge det statliga bolaget Vattenfall i uppdrag att bygga ny kärnkraft. Om Vattenfall då säger men det är ju inte lönsamt så får regeringen helt enkelt peka med hela handen och beordra Vattenfall att göra det i alla fall, och byta ut styrelsen om de trilskas. Om Vattenfall inte har råd så får staten skjuta till ägarkapital. Då får man automatiskt en “risk- och vinstdelningsmekanism” genom att staten äger Vattenfall, och kan både skjuta till ägarkapital och ta ut vinster.
Det var faktiskt så det gick till när de flesta av dagens befintliga kärnkraftverk byggdes, och det funkade ju bra då. Jag förstår inte var man inte kan göra samma sak igen, utan måste krångla till det så mycket.
Problemet med detta tillkrånglade förslag är att det är stor risk för korruption och att privata intressen tar ut oskäliga vinster på skattebetalarnas bekostnad, precis som nu skett i t.ex. Northvolt.